Munkajog

A munkavállalói felmondásról

Új év, új kezdet – sokan az új esztendőt tartják a legalkalmasabbnak, hogy új munkahelyen kezdjenek el dolgozni, hogy váltsanak. Lassan vége a 2018-as évnek, és 2019 sok mindenkit új kihívások elé állít. Megvan az új munkahely, de mire kell ilyenkor figyelni?

Ha a munkavállaló szeretne felmondani, és határozatlan idejű szerződése van, akkor a Munka Törvénykönyve szerint (2012. évi I. tv. 67. § (1)) a munkavállaló a felmondását nem köteles indokolni. Amennyiben azonban a szerződése határozott idejű, akkor az indoklás kötelező (67. § (2)), továbbá a felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna. Egy határozott idejű szerződés megszüntetése tehát nem egyszerű döntés kérdése, nem megfelelő indok például egy új munkahely találása, egy új állásajánlat elfogadása. Megfelelő indok lehet például a család messzire történő költözése, aminek következtében a feladatot a munkavállaló nem tud a régi helyén ellátni.

Mi jár munkavállalói felmondás esetén? Mindenekelőtt az időarányosan ki nem vett szabadság, amit vagy kivesz még a munkavállaló a felmondási idő végéig, vagy megváltásra kerül. Ez megállapodás kérdése a munkáltatóval. A munkavállaló az éves szabadságból 7 nappal rendelkezik szabadon, így amennyiben a munkáltató ragaszkodik a felmondási idő teljes letöltésére, és nem engedi el szabadságra a munkavállalót, akkor ehhez joga van. Munkavállalói felmondás esetén jár még a munkaszerződés szerinti felmondási idő, amely főszabály szerint 30 nap, azonban ettől el lehet térni. Érdemes felmondás előtt elolvasni a szerződést, mert az új helyen való kezdésünket befolyásolhatja. A munkáltató ugyanis nem köteles hamarabb elengedni a munkavállalót, egyéni megállapodás kérdése.

Sokszor felmerül annak az igénye, hogy minél hamarabb kezdeni szeretne a munkavállaló az új helyen, azonban a régi helyén köti még a szerződése. A munkáltató nem köteles felmenteni a munkavállalót a munkavégzés alól, ledolgoztathatja az egész szerződés szerinti felmondási időt. Érdemes tehát egyeztetni a munkáltatóval, megbeszélni a lehetőségeket, ugyanis, ha a munkavállaló eltűnik, nem megy be dolgozni a kötelezettség ellenére, akkor a munkáltató jogosult lehet a felmondási idő alatti távolléti díj visszakövetelésére, és ha még kára is keletkezik a munkáltatónak a munkavállaló hiánya miatt, károkozásért perelhet is.

Felmondás előtt érdemes még a szerződésünket olyan szemmel is megvizsgálni, hogy tartalmaz-e versenytilalmi megállapodást, vagyis korlátozza-e a munkáltató, hogy a munkaviszony megszűnését követően milyen helyen, milyen munkáltatónál (jellemzően konkurenciánál) helyezkedjünk el. Amennyiben van ilyen kikötés a szerződésünkben, akkor az ellenértékről is megállapodtunk a szerződésünk keletkezésekor, és érdemes egyeztetni a munkáltatóval, hogy szeretné-e érvényesíteni ezt a megállapodást.

És ne felejtsük el, felmondás esetén a felmondási idő sosem azzal a nappal kezdődik, amikor felmondtunk, hanem legkorábban a következő naptól (68. § (1)).

Személyre szabott tanácsadásért fordulj hozzám bizalommal: bernadett@munkavallaloert.hu

 

2 című bejegyzés “A munkavállalói felmondásról” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Kedves Szakértő!
    Januárban tölti a kis fiam a 2 évet jelnleg gyeden vagyok vele! Tervezzük a másodikat ha közben már állapotos leszek mire ő két éves lessz akkor folytatódik a gyedem? Vagy hogy működik ez?

    1. Az első gyermekre kapott gyed a gyermek 2 éves koráig jár. 2 és 3 éves kor között gyes jár. Független, hogy jön a második baba vagy sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük