Munkajog

Már a gyermek 4 éves koráig kérhető a részmunkaidő!

2020. január 1-től az Munka Törvénykönyvében pozitív változás történt a kisgyermekes szülőkre vonatkozóan, ugyanis már a gyermek 4 éves koráig kérhető a részmunkaidős foglalkoztatás. De nézzük konkrétan a jogszabályt!

61. §  (3) A munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek négyéves koráig – három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek hatéves koráig – köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani.

Az eddigi rendelkezés úgy szólt, hogy a gyermek 3 éves koráig lehetett a részmunkaidőt kérni, így azok a szülők, jellemzően anyák, akik otthon maradtak a gyermek 3 éves koráig, a gyermek elkezdte az óvodát, és utána álltak újra munkába, egyből teljes munkaidőbe mehettek vissza (ha ez volt az eredeti munkaidejük), kivéve ha a munkáltató nyitott volt ennek csökkentésére.

Abszolút pozitívnak tekintendő a fenti jogszabály változás, mert most már 4 éves korig kötelező megadnia a munkáltatónak a részmunkaidős foglalkoztatást, 3 vagy több gyermeket nevelő szülő esetén pedig 6 éves korig.

Ebben az esetben mit jelent a részmunkaidő? Ahogy a jogszabály fogalmaz, a teljes munkaidő felére köteles a munkavállaló munkaidejét lecsökkenteni, tehát a napi 6 órás munkaidőt továbbra sem köteles megadni, a 4 óra esetében azonban nincs mérlegelési lehetősége.

Mi a helyzet abban az esetben, ha a munkáltató azt mondja, hogy nincs lehetőség részmunkaidőben dolgozni? A kérdés alapvetően az, hogy az a munkakör, amiben dolgoztunk a szülési szabadság előtt, elérhető-e Ha egyébként vissza tudnának venni teljes munkaidőben, akkor a részmunkaidő is kötelező.

Személyre szabott tanácsadásért az alábbi email címen lehet jelentkezni: bernadett@munkavallaloert.hu

12 című bejegyzés “Már a gyermek 4 éves koráig kérhető a részmunkaidő!” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Erdeklodni szeretnek, hogy ennek megfeleloen a felmondasi vedelem is kitolodott 4 eves korig?
  Koszonom szepen

  1. Nem jár felmondási védelem, és nem járt az eddigi 3 éves korig sem. A felmondási védelem csak a fizetés nélküli szabadság alatt jár a gyermek 3 éves koráig, ha visszamegy dolgozni, akár teljes, akár részmunkaidőben, a felmondási védelem megszűnik.

 2. Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, hogy ha én 2019ben megkaptam a részmunkaidőt a legkisebb gyerek 5 éves koráig, akkor én most vagy később kérhetem, hogy módosítsak a legkisebb gyerek 6 éves koráig?

 3. Üdvözlöm, én azután érdeklődnék, hogy közalkalmazottként rám is érvényes ez az új szabályozás? Szeretnék még továbbra is részmunkaidőben dolgozni, a gyermekem 3 éves kora után is. Köszönettel, Nikolett

  1. Igen.
   Az (1) bekezdés szerinti kérelem alapján kikötött részmunkaidőben a munkáltató a közalkalmazottat

   a) a kérelem szerinti időpontig, de

   b) * legfeljebb a gyermek négyéves koráig, három vagy több gyermeket nevelő közalkalmazott esetén a gyermek hatéves koráig

   köteles foglalkoztatni. Ezt követően a közalkalmazott munkaidejét a kérelem benyújtása előtti mérték szerint kell megállapítani.

  1. Igen.
   2011. évi CXCIX. törvény [ Kttv. ]
   50. § (5) Az (1) bekezdés szerinti kérelem alapján kikötött részmunkaidőben a munkáltató a kormánytisztviselőt

   a) a kérelem szerinti időpontig, de

   b) * legfeljebb a gyermek négyéves koráig, három vagy több gyermeket nevelő kormánytisztviselő esetén a gyermek hatéves koráig

   köteles foglalkoztatni. Ezt követően a kormánytisztviselő munkaidejét a kérelem benyújtása előtti mérték szerint kell megállapítani.

   (6) Az (1)-(5) bekezdés nem alkalmazható a vezetői munkakört betöltő kormánytisztviselő tekintetében.

 4. Amennyiben a gyermek betölti a 4 éves kort, vissza állíthatja a munkaidőt 8 órára a munkáltató? Köszönöm.

  1. Alapvetően közös megegyezés kell, mert ha munkaszerződést kötöttek és nem csak fix időre csökkentették 4 órára a szerződést, akkor mindkét fél beleegyezése kell, hogy ezt módosítsák, tehát akár 8 órásra tegyék.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük