Munkajog

Már a gyermek 4 éves koráig kérhető a részmunkaidő!

2020. január 1-től az Munka Törvénykönyvében pozitív változás történt a kisgyermekes szülőkre vonatkozóan, ugyanis már a gyermek 4 éves koráig kérhető a részmunkaidős foglalkoztatás. De nézzük konkrétan a jogszabályt!

61. §  (3) A munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek négyéves koráig – három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek hatéves koráig – köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani.

Az eddigi rendelkezés úgy szólt, hogy a gyermek 3 éves koráig lehetett a részmunkaidőt kérni, így azok a szülők, jellemzően anyák, akik otthon maradtak a gyermek 3 éves koráig, a gyermek elkezdte az óvodát, és utána álltak újra munkába, egyből teljes munkaidőbe mehettek vissza (ha ez volt az eredeti munkaidejük), kivéve ha a munkáltató nyitott volt ennek csökkentésére.

Abszolút pozitívnak tekintendő a fenti jogszabály változás, mert most már 4 éves korig kötelező megadnia a munkáltatónak a részmunkaidős foglalkoztatást, 3 vagy több gyermeket nevelő szülő esetén pedig 6 éves korig.

Ebben az esetben mit jelent a részmunkaidő? Ahogy a jogszabály fogalmaz, a teljes munkaidő felére köteles a munkavállaló munkaidejét lecsökkenteni, tehát a napi 6 órás munkaidőt továbbra sem köteles megadni, a 4 óra esetében azonban nincs mérlegelési lehetősége.

Mi a helyzet abban az esetben, ha a munkáltató azt mondja, hogy nincs lehetőség részmunkaidőben dolgozni? A kérdés alapvetően az, hogy az a munkakör, amiben dolgoztunk a szülési szabadság előtt, elérhető-e Ha egyébként vissza tudnának venni teljes munkaidőben, akkor a részmunkaidő is kötelező.

Személyre szabott tanácsadásért az alábbi email címen lehet jelentkezni: bernadett@munkavallaloert.hu

34 című bejegyzés “Már a gyermek 4 éves koráig kérhető a részmunkaidő!” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Erdeklodni szeretnek, hogy ennek megfeleloen a felmondasi vedelem is kitolodott 4 eves korig?
  Koszonom szepen

  1. Nem jár felmondási védelem, és nem járt az eddigi 3 éves korig sem. A felmondási védelem csak a fizetés nélküli szabadság alatt jár a gyermek 3 éves koráig, ha visszamegy dolgozni, akár teljes, akár részmunkaidőben, a felmondási védelem megszűnik.

  2. Én gyes után a fizetett szabim alatt, írásban kértem meg. Tényleges munkakezdésem előtt több mint 15 nappal. De azt mondták késő mert a gyermek betöltőtte 3 évet.
   De még nem kellett elkezdenem dolgozni.
   Ez igaz? Hogy ezért nem engedik meg a részmunkaidőt? Élő 8 órás szerződésem van.
   Amibe vissza várnak. Egy nagy cégről van szó.
   8 éve ott dolgozom.

   1. Ahogy a cikkben is írtam, a jogszabály megváltozott, így 4 éves korig kérhető már a 4 órás részmunkaidő. Amit a cégnek kötelező megadni, ha amúgy is vissza tudja venni. Ha tehát 8 órában vissza tudja venni Önt, akkor 4ben is kötelező. Küldje el nekik az új jogszabályt.

 2. Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, hogy ha én 2019ben megkaptam a részmunkaidőt a legkisebb gyerek 5 éves koráig, akkor én most vagy később kérhetem, hogy módosítsak a legkisebb gyerek 6 éves koráig?

 3. Üdvözlöm, én azután érdeklődnék, hogy közalkalmazottként rám is érvényes ez az új szabályozás? Szeretnék még továbbra is részmunkaidőben dolgozni, a gyermekem 3 éves kora után is. Köszönettel, Nikolett

  1. Igen.
   Az (1) bekezdés szerinti kérelem alapján kikötött részmunkaidőben a munkáltató a közalkalmazottat

   a) a kérelem szerinti időpontig, de

   b) * legfeljebb a gyermek négyéves koráig, három vagy több gyermeket nevelő közalkalmazott esetén a gyermek hatéves koráig

   köteles foglalkoztatni. Ezt követően a közalkalmazott munkaidejét a kérelem benyújtása előtti mérték szerint kell megállapítani.

  1. Igen.
   2011. évi CXCIX. törvény [ Kttv. ]
   50. § (5) Az (1) bekezdés szerinti kérelem alapján kikötött részmunkaidőben a munkáltató a kormánytisztviselőt

   a) a kérelem szerinti időpontig, de

   b) * legfeljebb a gyermek négyéves koráig, három vagy több gyermeket nevelő kormánytisztviselő esetén a gyermek hatéves koráig

   köteles foglalkoztatni. Ezt követően a kormánytisztviselő munkaidejét a kérelem benyújtása előtti mérték szerint kell megállapítani.

   (6) Az (1)-(5) bekezdés nem alkalmazható a vezetői munkakört betöltő kormánytisztviselő tekintetében.

 4. Amennyiben a gyermek betölti a 4 éves kort, vissza állíthatja a munkaidőt 8 órára a munkáltató? Köszönöm.

  1. Alapvetően közös megegyezés kell, mert ha munkaszerződést kötöttek és nem csak fix időre csökkentették 4 órára a szerződést, akkor mindkét fél beleegyezése kell, hogy ezt módosítsák, tehát akár 8 órásra tegyék.

 5. Ez akkor is kérhető, ha a visszatérés után felmondtam az eredeti munkahelyen s már egy másik cégnél dolgozom? Köszönöm a válaszát!

  1. Csak az eredeti helyen, hiszen egy teljesen új, másik munkahely nem kérhető, hogy kötelezően 4 órában foglalkoztassa.

 6. Üdv !
  Terhesség előtt a munkahelyemen 12 óràban dolgoztam. 2. Èletèveèt betöltötte a kislànyom, visszamentem 6 óràba dolgozni. 3. Èletèvèt betöltve, is kèrhetem mèg 1 èvig , hogy 6 óràban foglalkoztassanak az új törvény alapján ?

  1. Kedves Bettina,
   a jogszabály eddig és most nem kötelezte a munkáltatókat a 6 órára, a jogszabály csak a teljes munkaidő felére, tehát 4 órára kötelezi a munkáltatót (nem az eddigi munkaidő felére, mint Önnek a 12-ből 6-ra). Ha a munkáltató megengedte eddig a 6 órát, érdemes egyeztetni velük erről ismét, de nem kötelezhetők rá.

 7. Kedves Bernadett!

  Megszűnt a munkaköröm, munkáltatóm állítólag keres hasonló munkakört (már a szabadságomat töltöm), de kikötötte, hogy nincs 6 és 4 órás munkakör. Ragaszkodhatok-e a részmunkaidőhöz? Mi történik, ha nem fogadom el a 8órás felajánlott munkakört.
  Köszönettel:
  Aliz

  1. Kedves Aliz, ha vissza tudják venni, akkor köteles a cég 4 órás munkakört is adni. Meg kell mutatni a jogszabályt nekik, nem attól függ a jogszabály, hogy a vezetőnek kényelmesebb-e 4 órában munkát adni vagy sem. Ha egyébként a felajánlott munkakört nem fogadja el, akkor meg tudják erre hivatkozva szüntetni a munkaviszonyt.

 8. Üdvözlöm!Kèrdèsem az lenne,hogy èiszakai műszakra kötelezhetnek e a gyermek 4èves koráig?(A heti 20 órás munkaidőt engedèlyeztèk)csak emlìtettèk,hogy èjszaka is kellene dolgozni.Válaszát előre is köszönöm!Üdv K

  1. 113. § (3) Az (1) bekezdés a)-b) pontban meghatározott munkavállaló számára éjszakai munka nem rendelhető el.
   a) a munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek hároméves koráig,

   b) a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló esetén gyermeke hároméves koráig

   Vagyis, a gyermek 3 éves koráig nem rendelhető el éjszakai munka, 3 év felett már igen.

    1. Nem rendelhető el rendkívüli munkaidő (túlóra):
     113. § (1) A munka- és pihenőidőre vonatkozó szabályokat a (2)-(4) bekezdésben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni

     a) a munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek hároméves koráig,

     b) a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló esetén gyermeke hároméves koráig,

     c) a munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott egészségkárosító kockázat fennállásakor.

     (2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetben

     a) egyenlőtlen munkaidő-beosztás csak a munkavállaló hozzájárulása esetén alkalmazható,

     b) a heti pihenőnapok egyenlőtlenül nem oszthatók be,

     c) rendkívüli munkaidő vagy készenlét nem rendelhető el.

 9. Üdvözlöm!
  Erdeklödnèk ha kérem a részmunkaidős foglalkoztatást akkor azzal a bèrem is automatikusan a felère csökken ?
  Tehát ha eddig 8 órába voltam alkalmazott és kérem a 4 órás részmunkaidő kedvezményt akkor a bèrem is a felère csökken?

  1. Kedves Ildikó,
   nem automatikus, bármiben megegyezhetnek. De az nem elvárható, hogy 8 órás bért fizessenek 4 órás munkára. Igazából ez megegyezés kérdése, hogy mennyi lesz a bér, legtöbb helyen felezik, arányosítják.

 10. Üdvözlöm!

  Arról érdeklődnék, hogy amennyiben élek a munkaidő felezésével, úgy az immár részmunkaidős főállás mellett megengedett egyéb gazdasági tevékenység (egyéni vállalkozói mellékállás) folytatása?

  Köszönettel,

  János

  1. Kedves János, attól függ, mit mond erről a munkaszerződése. Ha engedélyhez kötött, akkor mindenképpen kell engedély a munkáltatójától, mindegy hány órás a munkaviszonya. Ha nem engedélyhez kötött, akkor is tájékoztatási kötelezettsége van.

  2. Üdvözlöm!
   Megegyeztem a cégemnél a 8 órás munkaidőről, már el is kezdtem kivenni a felgyülemlett szabadságaimat, de fizikailag csak 2 hét múlva kezdek. Ebben az esetben még élhetek a részmunkaidővel? (Sajnos nem sikerült beszoktatni a gyermekem a bölcsődébe). Köszönettel

 11. Üdvözlöm!
  Éltem a fenti jogszabályi hely adta lehetőséggel és kértem a 4 órás foglalkoztatásomat, amit a munkáltatóm el is fogadott. Azonban szeretnék visszatérni 8 órában, időközben megint kismama lettem és egyrészt, amíg tudok szeretnék teljes munkaidőben dolgozni, másrészt a CSED szempontjából sem mindegy. Megteheti a munkáltató, hogy elutasítja a 8 órás igényemet ebben a helyzetben?

  1. Megteheti. Alapvetően attól függ, hogy miről szól a módosítás. Ha egy fix dátumig lett határozott idős, ott visszavált 8 órásra. Ha határozatlan időre szól a módosítás, akkor mindkét fél beleegyezése kell, hogy ezt módosítsák.
   Egyébként, a következő gyermek csed alapját nem biztos, hogy mnegatívan befolyásolja a kedvezményszabály miatt, de ehhez persze több infó kell, hogy tudjuk.

 12. Üdvözlöm.
  Az lenne a kérdésem, hogy 3műszakból jöttem el a munkahelyemről. Feljebb olvastam, hogy éjszakai műszak nem lehet, de a délutánnal mi a helyzet? Dolgoztathat mondjuk 17-től 21óráig is vagy erre is van jogszabály.
  Köszönöm a választ előre is.

  1. Alapvetően a műszakban való munkavégzés lehetséges. 22 óra után számít éjszakai műszaknak, ami nem lehetséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük