Munkaügy

Havi 40 ezer Forint bölcsődei támogatás

Július 31-el lehet majd jelentkezni a Magyar Államkincstár által nyújtott és folyósított vissza nem térítendő támogatásra, amely a kisgyermekes szülők munkaerő-piacra való visszatérését szeretné támogatni. A havi összeg 40 ezer Forint lehet maximálisan, és azok a szülők jelentkezhetnek, akiknek a támogatás benyújtásakor munkaerő-piaci státuszuk inaktív. Nézzük a részleteket!

GINOP-5.3.11-18 – Kisgyermeket nevelők munkaerő-piaci visszatérésének támogatása címmel lesz elérhető hamarosan az a vissza nem térítendő támogatás, amelyre az egész országból lehet pályázni, nincs területi megkötés régiókra vonatkozóan. Az előzetes felhívásban részletesen olvashatóak a feltételek, a végleges feltételeket a Magyar Államkincstár július végén, augusztus elején teszi közzé a felhívás szerint. Elméletileg az igénylés július 31-el elérhető, érdemes tehát majd folyamatosan figyelni a friss információkat. Az igénylés feltételei a következők:

  • az igénylő szülőnek (vér szerinti, nevelő vagy örökbefogadó) az igényléskor inaktív munkaerő-piaci státuszúnak kell lennie. Mit is jelent ez? Nem lehet munkaviszonya, nem lehet aktív vállalkozása. A benyújtáskor a munkaerő-piacra való visszatérést igazoló munkáltatói igazolásra, illetve egyéni vállalkozás nyilvántartásba-vételéről szóló igazolásra lesz majd szükség.
  • az a szülő igényelheti a támogatást, aki gyermeke után csedben, gyedben, gyesben vagy gyetben részesült(t)
  • lakóhelyek (állandó vagy tartózkodási) szerint csoportosítják az igénylőket. Az a személy, aki a mellékletekben nem szereplő településen lakik (a gyermeknek is ezen a lakóhelyen kell laknia), annak a benyújtáshoz szükséges az önkormányzat által fenntartott bölcsődétől egy elutasító határozat. Ez azt jelenti, hogy ha az igénylő olyan helyen lakik, amely a listában nem szerepel, ő csak akkor részesülhet a támogatásban, ha a gyermekét az állami bölcsődébe nem vették fel helyhiány miatt.
  • a gyermeknek 20 hetesnél idősebbnek kell lennie

A vissza nem térítendő támogatás összege maximum 40 ezer Forint lehet havonta. Ha kevesebb összeget fizet a szülő, akkor a támogatás is kevesebb, ha többet, akkor a különbözetet a szülő téríti. Mind családi, mind munkahelyi bölcsődére is igénybe vehető a támogatás. Ha a szülő a támogatás igénybe vétele közben újra munkanélküli lesz, akkor 3 hónap türelmi idő áll rendelkezésére, hogy újra munkát találjon, vagy vállalkozását elindítsa. A folyósító folyamatosan ellenőrzi, hogy az aktív státusz fennáll-e. Amennyiben a családban több gyermekre fennállnak a feltételek, akkor a támogatás több gyermekre is igényelhető azzal a feltétellel, hogy külön-külön kell az igénylést beadni. Az előzetes információk szerint július 31-től lehet a pályázatokat beadni annak felfüggesztéséig, de legkésőbb 2021. december 31-ig. A támogatás 2019. szeptember 1-től igényelhető legkésőbb 2022. június 30-al. A támogatást a Magyar Államkincstár nyújtja, rajtuk keresztül lehet majd kizárólag ügyfélkapuval pályázatot benyújtani.

Személyre szabott tanácsadásért keressen bizalommal: bernadett@munkavallaloert.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük