Munkaügy

Családi adókedvezmény érvényesítése

Ebben a tavaly augusztusi cikkemben írtam arról, hogy a családi adó-, illetve járulékkedvezmény már a magzat 91. napos korától igénybe vehető. 2019-ben változtak utoljára a visszaigényelhető összegek, ezekről az alábbi cikkemben írtam – még mindig ez van 2021-ben is érvényben.

Emlékeztetőül:

  • egy gyermekes családok esetében: az adóalap-kedvezmény 66 670 Ft, ez nettó 10 000 Ft-ot jelent havonta
  • két gyermekes családok esetében: az adóalap-kedvezmény 133 330 Ft, ez nettó 2*20 000 Ft-ot jelent havonta
  • három vagy több gyermekes családok esetében: az adóalap-kedvezmény 220 000 Ft, amely 33 000 Ft-ot jelent havonta, gyermekenként

A Munkavállalóért Facebook csoportjában rendszeresek a kérdések a családi adó-, és járulékkedvezményről, és nagyon sokan nem tudják, hogy ha havonta nem tudta igénybe venni a családi adókedvezményt az anya és/vagy az apa, de egyébként adott adóévben van, lesz annyi adójuk, hogy egyébként egyösszegben, adóbevalláskor érvényesíteni tudják, akkor ezt megtehetik.

Az adóbevallást már a NAV elkészíti, legalábbis egy tervezetet, és többé-kevésbé jól – bár mindenképpen érdemes ellenőrizni. Azt azonban a NAV nem tudja, hogy családi adókedvezményre lennénk jogosultak, illetve hogy ezt mi megosztva családon belül, vagy miképpen szeretnénk érvényesíteni. Így ha nem értünk hozzá, mindenképpen kérjünk segíteséget és ne hagyjuk bent ezt a sokszor több százezer Forintnyi összeget.

Ha ebben segítségre van szükséged és kifejezetten a családi adókedvezmény visszaigénylésére keresel egy segítőt, akkor ebben tudok Neked segíteni. (Ha egyéb bevallási tételeid is vannak, mint ingatlan, osztalék, stb., akkor az a kapacitásomba már nem fér bele, így vállalni nem tudom.) Kifejezetten a családi adókedvezmény érvényesítésében tudok tehát segíteni. A NAV március 31-ig szokta a tervezetet elkészíteni, kereshetsz utána is, de akár már január végétől is, amikor megvannak a munkáltatóktól kapott M30as béradatok. Ennek az ára 3000 Ft, és ide írj, ha szeretnéd kérni: bernadett@munkavallaloert.hu

2 című bejegyzés “Családi adókedvezmény érvényesítése” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Üdvözlöm.! 4gyermekes anyuka vagyok de az idén visszadobták a csaladiadokedvezmény papiromat mert az egyik gyereknek nem tudom az adóazonositó jelét. 1982 08.22 én született. Nem tartjuk a kapcsolatot a lányommal évek óta. De 4gyermeket szültem és ez miatt elesek attól a penztől ami ezért járna.

    1. Üdvözlöm, nem tudok sajnos ebben segíteni. Ha a NAV nem adja ki, akkor csak a lányához fordulhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük