Munkaügy, TB ellátások

EU-kártya vagy utasbiztosítás?

Sokunknak nem egyértelmű, mire jó az egyik, mire a másik, miért érdemes kiváltani az EU-kártyát, ha például van a bankkártyához állandó biztosítás hozzárendelve. Illetve fordítva is igaz, érdemes utasbiztosítást kötni, ha már van EU-kártyám? A cikkben semmilyen csomag, pénztár, bank, biztosító mellett nem korteskedem, önmagában csak az utasbiztosítást, mint utazót védő szolgáltatást vizsgálom. 

Vizsgáljuk meg első körben, kinek jár az EU-kártya, ki kérheti, mennyi ideig érvényes és mire használható fel. Hivatalosan Európai Egészségbiztosítási Kártyát azok a magyar egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek vehetik igénybe, akik Magyarországon, vagy az Európai Unió más tagállamában rendelkeznek állandó lakóhellyel. Egészségügyi szolgáltatásra jogosult személy leegyszerűsítve az a személy, aki Magyarországon biztosított (például munkaviszonyára, vállalkozására, iskolai tanulmányaira tekintettel), de ide tartoznak azok is, akik bár semmilyen jogviszonyuk jelenleg nincs, de fizetik maguk után a kötelező egészségügyi szolgáltatási járulékot, így orvosi ellátásra jogosultak. Így egy másik tagállamban is EU-kártyával igénybe tudja venni a jogosult személy azokat az egészségügyi szolgáltatásokat, amelyek orvosilag szükségesek és indokoltak.

Mit jelent, hogy orvosilag indokolt és szükséges? Orvosi okokból szükségessé váló természetbeni ellátások azon ellátásokat jelentik, amelyeket a tartózkodási hely szerinti tagállamban, ennek jogszabályai alapján nyújtanak annak érdekében, hogy a biztosított a szükséges gyógykezelés céljából ne kényszerüljön tervezett tartózkodásának vége előtt visszatérni az illetékes tagállamba. Ennek eldöntése minden esetben orvos-szakmai kérdés. Külföldi tartózkodás során az orvos kompetenciája eldönteni, hogy adott egészségügyi probléma esetén mely beavatkozásokat szükséges feltétlenül elvégezni, figyelembe véve a beteg kint tartózkodásának várható időtartamát is. Amennyiben egy turista egy hetet tölt el adott országban, és rosszul lesz, akkor az orvosilag szükséges vizsgálatokat elvégzik ahhoz, hogy a beteg majd haza tudjon térni a saját országába. Más lehet a helyzet, ha várhatóan csak 2 hónap múlva tér haza az utas.

Fontos, hogy a kártyát csak ott fogják elfogadni, amely egészségügyi szolgáltató szerződésben van az adott ország “TB” -jével.  Az egészségügyi szolgáltatónak úgy kell ellátnia a magyar biztosítottat, mintha az adott tagállamban lenne biztosított. Előfordulhat olyan is azonban, hogy adott országban nem mindenre van ingyenes TB alapú ellátás, amit mi itthon megszokhattunk. Vannak olyan országok (például Belgium, Franciaország, Finnország), ahol úgynevezett visszatérítéses rendszer működik, vagyis bizonyos szolgáltatások esetében előre ki kell fizetni az ellátást, amit aztán visszautal a rendszer. A legtöbb országban a különféle mentéseket nem fedi a TB, és ez nem feltétlen csak a hegyi mentésre vonatkozik. Az Európai Bizottság határozatai alapján orvosilag szükséges ellátásnak minősül szüléssel kapcsolatos ellátás is, de mindenképpen érdemes előtte ennek utána járni.

Az EU-kártya tehát hasznos, de nem minden esetben nyújthat teljes segítséget. Kiváltása mindenképpen célszerű, bármely kormányhivatalnál megtehető, vagy ügyfélkapun keresztül is. Az alábbi linken az igénylőlap is letölthető. Az EU-kártya 36 hónapig érvényes, de az itthoni TAJ kártyát nem váltja ki.

Miért érdemes tehát utasbiztosítást is kötni? Saját véleményem, de a pár ezer Forintos tétel nem nagy áldozás cserébe azért, hogy sosem lehet tudni, mikor kerülünk nehéz helyzetbe külföldön. Lehet, hogy mentésre van szükségünk, vagy csak magánorvosi szolgáltatás érhető el a közelben és gyorsan. Nem ritka jelenség, hogy csak magánpraxis érhető el az üdülőhelyen, ahol éppen nyaral a család. Így nem árt, ha utasbiztosításunk is van, ami fedezi ezeket az extra és sokszor jelentős költségeket. Nem beszélve az utasbiztosítás mellé járó baleset, poggyász és egyéb biztosításról.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük