Munkaügy

Megszűnt a kereseti korlát a megváltozott munkaképességűeknél

2021. január 1-től új szabály vonatkozik a rehabilitációs és a rokkantsági ellátás melletti munkavégzésre.

Decemberben elfogadták a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (Mmtv.) foglalkoztatás bővítését célzó, a Gazdaságvédelmi Akciótervvel összhangban megvalósuló módosításáról szóló törvényt, amely 2021. január 1-jén lépett életbe.

December 31-ig úgy volt, hogy ha három egymást követő hónapon keresztül a havi bruttó kereset meghaladta a minimálbér másfélszeresét (szakképzettség esetén a garantált bérminimum másfélszeresét), akkor a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást megszünt. Ez jelentősen befolyásolta a rehabilitációs vagy rokkantsági ellátásban részesülők munkavállalási lehetőségeit, illetve csökkentette a keresei lehetőségeiket. Épp itt volt tehát az ideje, hogy megszüntessék ezt a fajta kereseti korlátozást, mivel sok ellátásban részesülő megváltozott munkaképességű munkavállaló sokat hozzátesz, illetve hozzátenne a vállalkozás működéséhez, fejlődéséhez, mégis a munkájuk nem volt megfelelően megfizetve.

Január 1-től ez változik, ugyanis megszűnik ez a kereseti korlátozás, vagyis piaci béreket kereshet a megváltozott munkaképességű személy is – nem kell lemondania az ellátásáról sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük