Munkaügy

Mire jó az egészségpénztár?

Az influenza járvány kellős közepén, valamint az adóbevallások készítésének kezdetén érdemes szót emelni az önkéntes egészségpénztár jellemzőiről, előnyeiről, körül járni, mire tudjuk felhasználni, miért érdemes taggá válni.

Kezdjük mindenekelőtt azzal, hogy sosem lehet tudni, mikor leszünk betegek, mikor lesz a családban valaki beteg, és mikor kell “a félhavi fizetésünket” gyógyszerre költeni. Tehát ha másért nem, már csak azért is megéri félretenni az egészségünk érdekében, mert például egy havi 5000 Ft-ot nem biztos, hogy megérzünk, viszont egy betegség esetén jól jöhet egy kis felhalmozott összeg.

Mindenképpen nagy előnye az önkéntes egészségpénztárnak, hogy adóvisszatérítés jár érte a munkavállalói befizetések után. A munkáltatói befizetéssel, a cafeterián keresztül kapott egészségpénztári munkáltatói hozzájárulással a cikkben most nem foglalkozom, lévén jelentősen kedvezőtlenné alakította át a kormány a cafeteria rendszert – de mindettől függetlenül nem szabad megfeledkezni a munkavállalói hozzájárulásról, az egészségünk érdekében kitalált öngondoskodási formáról. A munkavállalói egyéni befizetések után tehát évi 20%-os adóvisszatérítés jár, maximum 150 000 Ft. Ehhez SZJA köteles bérrel, jövedelemmel kell rendelkeznünk. Ha például 2018-ban befizettünk havi 10 000 Ft-ot, vagyis évi 120 000 Ft-ot, akkor a következő adóbevalláskor 24 000 Ft-ot utalnak vissza az egészségpénztári számlánkra, amit ismét az egészségünkre fordíthatunk.

Minden pénztár egyénileg szabja meg a havi minimum befizetendő összeget, amely 2000 Ft körül szokott alakulni. A befizetések után kamat is jár, valamint meg lehet jelölni közeli hozzátartozót, aki ugyanúgy felhasználhatja a kártyán lévő összeget. Ha például nagyobb fogorvosi kezelésre lesz szükség egyik házastársnál, előre havonta x összeget befizet mindkét fél a saját számlájára, jövőre megkapják mindketten az akár 150 000 Ft-os adóvisszatérítést, akkor akár 300 000 Ft összeggel közelebb kerültek a fogorvosi kezelés finanszírozásához. A pénztári megtakarítás örökölhető is, valamint kiemelendő, hogy nagyon sok pénztár köt együttműködési megállapodást egészségügyi intézményekkel, ahol 5-10-20%-os kedvezmények is megtalálhatóak a szolgáltatások igénybevétele esetén, egészségpénztári kártyával történő fizetés során. Érdemes tehát megnézni a tagság kiválasztása előtt, hova szeretnénk csatlakozni, milyen előnyökhöz jutunk a tagsággal.

Mire tudjuk felhasználni az egészségpénztári kártyára feltöltött összegeket?

Mindenekelőtt gyógyszerre és gyógyászati segédeszközökre, különböző egészségügyi szolgáltatásokra (mint például szakorvosi vizsgálatokra), otthoni gondozásra (úgymint gyógytornára, gyógymasszázsra és fizioterápiás kezelés igénybevételére), látássérült, mozgáskorlátozott, fogyatékos személyek életvitelét elősegítő szolgáltatásokrapénzbeli kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatásokra (például ha beteg lesz és táppénzt kap az illető, táppénz-kiegészítésre is fordíthatja az összeget). Sokan gyakran vásárolunk drogériákban, ahol számos termékre felhasználható az összegyűjtött összeg. Amennyiben gyermekünk van, akkor nagyon sok gyermekápolással kapcsolatos terméket megvehetünk belőle, mint például a pelenkát, cumisüveget, mellszívót, de még a légzés figyelőt is. És tudtad, hogy a babának a matrac vagy a gumis lepedő is az elszámolható kategóriába tartozik?

Az egészségpénztári tagságunk mellé igénybe vehetünk kiegészítő önsegélyező szolgáltatást is. Ennek keretein belül elérhetővé válik a szülési támogatás, az álláskeresési vagy a beiskolázási támogatás, és kiemelendő az idősgondozás, a közüzemi díjak finanszírozásának vagy a lakáscélú jelzáloghitel előtörlesztésének a támogatása. Érdemes ezeknek részletesebben utána járni adott pénztárak honlapján.

Az egészségpénztári hozzájárulás nem csak betegség esetén, hanem megelőzésre is használható, szűrővizsgálatokra. Ráadásul a tag által igénybe vett prevenciós vizsgálatok után 10% adóvisszatérítés jár. 

Tipp: fizess be novemberben, decemberben egy nagyobb összeget, és év elején az adóbevallás elkészítése után hamarosan megkapod az adóvisszatérítést!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük