Munkaügy

Mostanában házasodtál? Mindent az első házasok kedvezményéről

A nyár a házasságkötések legkedveltebb időszaka, ezért röviden szeretném Nektek bemutatni azt az adókedvezmény fajtát, ami a házasoknak jár.

A jogszabály szerint a 2015 vagy azután köttetett házasságok esetén jár a kedvezmény abban az esetben, ha legalább az egyik félnek ez az első házassága. Nem számít, hogy hány évesek vagyunk, de legyen adóköteles jövedelmünk. Az együttesen érvényesíthető kedvezmény havonta 33 335 Ft (adóalap-csökkentő), ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy havonta 5000 Ft több nettója lehet a házaspárnak közösen. Az összeget meg is lehet osztani egymás között, vagy csak az egyik fél érvényesíti, és a házasságkötést követő első hónapjától jár 24 hónapig (kivéve, ha közben elválnak). 2017. január 1-től új kedvező szabály lépett életbe, mely szerint nem kell lemondani az első házasok kedvezményét abban az esetben, ha jön a baba, párhuzamosan mindkettőre jogosult lesz a pár. (Visszamenőleg is érvényesíthető az összeg!)

Az igényt a munkáltatónál kell jelezni az erre szolgáló nyomtatvány kitöltésével, így lehet havonta érvényesíteni az összeget. Ha azonban egy összegben szeretnénk inkább a kezünkben látni a pénzt, akkor következő évben, az adóbevallás során is visszaigényelhető az évi 60 000 Ft.

Érdekesség még, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatra is vonatkozik ez az adókedvezmény, vagyis ők is igénybe tudják venni annak ellenére, hogy házasságot nem kötöttek.

Bővebb információért, illetve tanácsadásért keress az alábbi email címen: bernadett@munkavallaloert.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.