Munkaügy

Személyi kedvezmény endometriózisra is 2019-től

Az Endometriózis Magyarország és a Női Liga közös együttműködésének eredményeképpen sikerült elérniük, hogy a nagyon sok nőt érintő endometriózis, a mellrák, a petefészekrák, valamint a méhnyakrák is bekerüljön a személyi kedvezmény körébe. 

A személyi kedvezmény hasonlóan működik, mint a családi adókedvezmény vagy az első házasok kedvezménye, vagyis a személyi jövedelemadót csökkenthetjük havonta (vagy egyösszegben adóbevalláskor), így a nettója az adóalanynak több lesz.  A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja.tv.) 40. §-a rendelkezik a súlyosan fogyatékos személyek személyi kedvezményéről, a 335/2009. (Xii.29.) Korm. rendelet pedig tartalmazza azokat a betegségeket, amelyek feljogosítanak a személyi kedvezmény igénybevételére. Ide került be január 1-től az endometriózis mellett a méhnyakrák, a mellrák és a petefészekrák is. Az összeg a mindenkori havi minimálbér 5%-a, amely 2019-ben 7450 Ft havonta. Az adókedvezmény érvényesítéséhez rendelkezni kell a megfelelő orvosi igazolással.

Jó hír, hogy a kedvezmény visszamenőleg (akár 5 évig is) érvényesíthető az adóbevallás során, önellenőrzéssel. Ezért mindenképpen fontos, hogy az igazolásra a diagnózis felállításánák első dátuma kerüljön.

Forrás és bővebb információ: Endometriózis Magyarország, https://bit.ly/2CREcRW

 

12 című bejegyzés “Személyi kedvezmény endometriózisra is 2019-től” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Esetleg valaki próbálta már visszamenőleg igényelni a NAV- tól a 2019 évben kérhető adókedvezményt? Engem elutasítottak, azzal az indokkal, hogy még nem tisztázott a dolog.

  1. Kedves Katalin,
   Érdemes figyelni a Női Liga oldalát (endometriózis Magyarország), mert folyamatosan kapcsolatban vannak a NAV-val, kértek állásfoglalást, és adnak ki közleményt. Én is úgy tudom, hogy még nem tiszta a dolog gyakorlati oldala. 5 évre a jogszabály szerint visszaigényelhető lenne, csak nem egyértelmű, hogy ilyen betegség esetén mi lehet kezdő dátum és mennyire végleges.

   1. Ma reggel én is érdeklődtem a NAV Kecskeméti ügyfélszolgálatánál személyesen, kapásból elutasító választ adtak, mondván nem visszamenőleges hatályú a módosítás. Az én igazolásomon szerepel a BNO kód, tehát ellenőrizhető hogy milyen betegségre is kérem a kedvezményt. Év végéig csak megálmodják hogyan is gondolták, addig önellenőrizhető a 2013-2017-es adóidőszak.

    1. Érdemes igen várni, hogy mi lesz a NAV állásfoglalása az ügyben. Elméletileg járna a visszamenőlegesség, de ennél a betegségnél nagyon nem egyértelműek a dolgok jelenleg még.

 2. Nekem tavaly februárban volt egy műtétem ahol egy elég nagy endometriózist távolítottak el a petefészkemből. Most szerencsére tünetmentes vagyok. Így van lehetőségem adókedvezményt igénybe venni?
  Válaszát előre is köszönöm!

  1. Érdemes megvárni a NAV állásfoglalását, nincs még egységes álláspont a kérdésben. Javaslom a Női Liga oldalát nézni, adnak majd ki közelményt.

 3. Nekem körülbelül 10 éve állapították meg a betegséget. Csomót távolítottak el a köldökömből, amiből kiderült, viszont szerencsére ott már sosem jött vissza. Egyéb tünetek vannak, ami a betegség meglétére utal, illetve ultrahangfelvétel, de szövettani vizsgálat több nem készült. Ilyen esetben újra kell vizsgáltatnom magam, vagy az a szakvélemény ugyanúgy érvényes?
  Azt jól tudom, hogy az évi maximum visszatérítés 60.000 Ft? Nem találtam erre vonatkozóan semmit.
  Köszönöm szépen!

  1. Kedves Dóra, mindenképpen érdemes megvárni a NAV állásfoglalását ezügyben, és figyelni a Női Liga oldalát, tesznek majd ki közleményt. Az biztos, hogy nem csak szakvélemény kell, hanem konkrét igazolást kezdeti időponttal, ami szakorvos állít ki – tehát szükséges a kapcsolatfelvétel. Az összeg mindig a mindenkor minimálbér 5%-a havonta. Tehát, ha lehet majd visszamenőleg is érvényesíteni, akkor 5 évre visszamenőleg mindig az aktuális minimálbér 5 %-át kell figyelembe venni.

 4. Érdeklődnék, hogy valamilyen változás történt a fenti ügyben? Az új 2019. évben bekerült betegségekre is visszamenőlegesen 5 évre lehet kérni az adókedvezmény, vagy csak a 2019 utáni tárgyévet?
  Köszönöm szépen előre is a választ!

  1. Kedves Imre,
   nekem már visszautalta 5 évre visszamenőleg (2013-2017) a NAV a kedvezmény összegét. Az önrevízió benyújtásától számított 30 nap múlva utalnak, ha nincs ellenőrzés elrendelve. A honlapon is közzétették az információkat: https://www.nav.gov.hu/nav/ado/szja/A_szemelyi_kedvezmeny20190130.html
   Ha az igazolás visszamenőleges dátumot tartalmaz a betegség megállapításának időpontjaként és benne van az újonnan bekerült betegségek között akkor van lehetőség addig a dátumig, max. 5 évre visszamenőleg benyújtani az SZJA bevallás önrevízióját. Lehet a NAV-tól segítséget kérni, a területileg illetékes ügyfélszolgálatra érdemes Időpontot foglalni, és ott tudnak segíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük