TB ellátások

2 évig jár a diplomás GYED is

2018. január 1-től az eddigi 1 év helyett 2 évig jár már az úgynevezett diplomás gyermekgondozási díj is. 

Hallgatói jogviszony alapján gyermekgondozási díjra (diplomás gyed-re) az a szülő nő jogosult, aki az alábbi 6 feltétel mindegyikének megfelel:

  • az általános szabályok szerint gyermekgondozási díjra nem jogosult, (például, mert nem biztosított, vagy biztosított, de a biztosítási jogviszonya alapján nem jogosult a gyermekgondozási díjra, mert a gyermek születését megelőző 2 éven belül nem rendelkezik legalább 365 napi előzetes biztosítási idővel),
  • a gyermeke születését megelőző két éven belül államilag elismert felsőoktatási intézményben magyar nyelvű nappali képzésben legalább két félév aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, azzal, hogy egy félévre csak egy aktív hallgatói jogviszony vehető figyelembe. Két aktív félév megállapításához a gyermek születését megelőző két éven belüli aktív félévekben összesen 260 naptári napi hallgatói jogviszonnyal kell rendelkezni.
  • a gyermek a hallgatói jogviszony fennállása alatt vagy a hallgatói jogviszony szünetelését, illetve megszűnését követő 1 éven belül születik,
  • a gyermeket saját háztartásában neveli,
  • magyar állampolgár vagy másik EGT tagállam állampolgára, és
  • a gyermek születésének időpontjában rendelkezik magyarországi bejelentett lakóhellyel.

A diplomás gyed-re a fentiekben leírt feltételeknek (mind a hat feltételnek meg kell felelnie a vér szerinti apának) megfelelő vér szerinti apa akkor jogosult, ha a szülő nő meghal, vagy a szülő nő a 2.-6. pontokban foglalt feltételek valamelyikének nem felel meg és az anya az általános szabályok szerint sem jogosult gyermekgondozási díjra.

A diplomás gyed eddig a gyermek születésétől kezdve a gyermek 1 éves koráig járt, 2018. január 1-től azonban már a gyermek 2 éves koráig fog járni. Az új szabályozást a 2017. december 31-e után megállapított diplomás gyed-re kell alkalmazni. A 2018. január 1-jét megelőző diplomás gyed-re akkor kell alkalmazni az új szabályt, ha a gyed-re való jogosultság 2017. december 31-én már fennáll.

 

Személyre szabott tanácsadás az alábbi email címen érhető el: bernadett@munkavallaloert.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.