Munkaügy, TB ellátások

Anyasági ellátás a külföldön születetteknek is

2018. január 1-től bővült az egyszeri anyasági ellátásokra jogosultak köre. Ennek értelmében azok után a gyermekek után is jár az anyasági ellátás, akik nem Magyarországon élnek, és külföldön születtek. Nevezetesen az ellátás megállapítható:

  • a hazai anyakönyvezés végzésére kijelölt anyakönyvi szerv által anyakönyvezett, magyar állampolgárságú gyermek vér szerinti anyjára, örökbefogadó szülőjére vagy gyámjára, vagy
  • a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény alapján kiadott „Magyar igazolvánnyal” rendelkező gyermek vér szerinti anyjára, örökbefogadó szülőjére vagy gyámjára, feltéve, hogy a gyermek lakóhelye szerinti szomszédos állam joga szerint a magyar állampolgárság felvétele a szomszédos állam szerinti állampolgárságtól való megfosztással jár.

A kérelmet a külképviselet hivatásos konzuli tisztviselőjénél lehet benyújtani.

Az anyasági támogatás jelenlegi – gyermekenkénti – összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225 százaléka (azaz 64 125 forint), ikergyermekek esetén 300 százaléka (azaz 85 500 forint), melyet a szülést követő 6 hónapon belül lehet igényelni. 

Személyre szabott tanácsadás az alábbi email címen érhető el: bernadett@munkavallaloert.hu

2 című bejegyzés “Anyasági ellátás a külföldön születetteknek is” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Jó napot.
    Érdeklődni szeretnék hogy hol lehet letölteni a jelentkezési formanyomtatványt az egyszeri anyasági támogatásra, ha én külföldön élő magyar állampolgár vagyok? (Angliában élek).
    Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük