TB ellátások

Új csed számítás 2021. július 1-től, ha jön a tesó – példákkal

Július 1-től jelentős mértékben megnövekszik a csecsemőgondozási díj, vagyis a csed összege az új jogszabálynak köszönhetően. Az alábbi cikkemben foglalkoztam az új jogszabállyal, most szeretnék Nektek két példát bemutatni konkrét számítással, hogy különböző tipikus esetekben mire is számíthat a várandós kismama csed gyanánt, amikor jön a testvér.

Első példa: a kismama bére bruttó 280 000 Ft volt minden hónapban az előző gyermek születésekor, majd cseden, gyeden volt. Most érkezik a testvér, visszament a fizetés nélküli szabadságáról, kivett valamennyi szabadságot (20 napot), majd táppénzre kerül a gyermek születéséig (június 5. – július 4.). A bérét közben megemelték bruttó 330 000 Ft-ra, ezzel fizették ki már a szabadságát is. A tesó 2021. július 5-én születik, ettől a napja kéri a csedet.

A csed megállapításánál vizsgáljuk, hogy volt-e 180 napnyi, vagy legalább 120 napnyi társadalombiztosítási járulékalapot képező jövedelme az illetőnek, tehát olyan bére, amiből tb járulékot vontak. Ezért mondjuk, hogy ellátás nem alapja ellátásnak, ugyanis táppénzből, csedből, gyedből nem vonnak tb járulékot, így ezek a jövedelmek nem számítódhatnak bele a következő ellátás alapjába sem.

Jelen esetben a kismama cseden, majd gyeden volt, 2020. január 1. és április 30. között kellene találnunk 180/120 napnyi társadalombiztosítási járulékalapot képező jövedelmet. Mivel júliustól kéri a csedet, július, június és május hónapok bérei nem relevánsok akkor sem, ha éppen dolgozott volna. Nem lesz se 180, se 120 napnyi jövedelme, mert csak 20 napot volt szabadságon, a táppénz időszaka pedig nem releváns. Így vagy legalább 30 napnyi tényleges jövedelem, vagy annak hiányában szerződés szerinti jövedelem alapján számolják az ellátás alapját azzal a kikötéssel, hogy mindez nem lehet több, mint a mindenkori minimálbér kétszeresének a 30-ad része. (vagyis egy napra vetítve).

A munkavállaló bére bruttó 330 000 Ft-ra lett emelve, így a szerződés szerinti bére, vagyis a megemelt bére alapján fogják számolni az ellátását, a bére nem több, mint a 2021-es minimálbér kétszerese (vagyis bruttó 334 800 Ft). Bruttó 330 000 Ft-nak nem vesszük már a 70%-át, hanem marad a 100%, ez lesz a bruttó csed egy 30 napos hónap esetében, 15% szja jön le, így kapjuk meg a nettó csedet.

2. példa: Ugyanaz, mint az előző verziónál, csak a kismama bére bruttó 350 000 Ft volt az előző gyermek születésekor, most pedig bruttó 400 000 Ft-ra emelik a bérét a szabadság kivételekor már.

A kismamának ugyanúgy nem lesz meg 180, illetve legalább 120 napja, így a 3. verzió lép életbe, tehát maximum a minimálbér kétszerese után kaphatja majd az ellátást, hiába bruttó 400 000 Ft-ra emelték a bérét.

Az előzőekben nem tértünk ki a kedvezményszabályra. Testvér érkezésekor természetesen ezzel is foglalkozni kell, nevezetesen:

Ha a gyermek gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozást segítő ellátás igénybe vétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, ésaz újabb gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja magasabb összegű, mint az újabb gyermek születése okán számított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja,akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell az ellátást megállapítani, amennyiben az utolsóként megállapított ellátás alapja kizárólag a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembevételével került megállapításra.

Természetesen a kedvezményszabály az első példában szereplő kismamára is vonatkozik, azonban mivel neki emelkedett a bére, és az alapján számolják az ellátását, eleve tudjuk, hogy a második gyermekre kapott csed alap magasabb lesz, mint az első gyermekre.

A 2. példában szereplő kismama esetében úgy fognak eljárni, hogy mivel nem volt legalább 120 napnyi jövedelme, így a minimálbér kétszerese alapján kiszámolják a csed naptári napi alapot, vagyis a bruttó 334 800 Ft után. Természetesen már az új jogszabály szerint, vagyis ez lesz a 100% csed. Ezt fogják összevetni az előző gyermekre kapott csed naptári napi alapjával, amit még értelemszerűen a régi szabály szerint számoltak, vagyis vették a 70%-ot. Feltételezve, hogy bruttó 350 000 Ft volt az átlagbére 180 napnyi jövedelemnek az előző gyermeknél, így az egy napra eső 350 000 /30=11 667 Ft volt, ennek vették a 70%-át, ami 8 167 Ft volt bruttóban az egy naptári napi csed alap.

Az új bére bruttó 400 000 Ft, azonban ebben nem dolgozott “eleget” a visszamenetelkor, így csak bruttó 334 800 Ft után számolunk. Ennek viszont már nem vesszük a 70%-át, marad a 100%, egy napra vetítve pedig a naptári napi alap 11 160 Ft. Ami magasabb, mint a 8 167 Ft-os alap, tehát magasabb az ellátása még így is, az új jogszabálynak köszönhetően.

Ha pedig azt szeretné a kismama, hogy a bruttó 400 000 Ft-ból számolják az ellátást, akkor vissza kell legalább 120 napra mennie, ami lehet szabadság és munkavégzés is, de nem lehet táppénz, illetve nem eshet ez az időszak az utolsó 3 hónapra.

Személyre szabott tanácsadásért fordulj hozzám bizalommal: bernadett@munkavallaloert.hu

35 című bejegyzés “Új csed számítás 2021. július 1-től, ha jön a tesó – példákkal” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Üdvözlöm!
  Jelenleg gyed-en vagyok kisfiammal aki 2021.01.12-en született. Úgy néz ki 2022.08. hóban érkezik a kistesó. ( Ezért is írok anonim)
  A bérem br. 415000 Ft . Ha jól értem ahhoz ,hogy igénybe tudjam venni a 100 % csed-et , ahhoz mindnekepp szükséges lesz hogy 120 nap táppénzre menjek? A munkáltatók hogy szoktak ehhez állni? ( Nagy nevű multi cég)
  Köszönök előre is válaszát!
  Üdv: Anonim anyuka

  1. A táppénzes napok nem számítanak bele a 180/120 napba sohasem. Ehhez aktívan dolgozni kell / aminek lehet szabadság is a része, tehát bért kell hogy kapjon, amiből tb jrulékot vonnak. A táppénz nem számít bele. Hozzáteszem, jövőre a minimálbér kétszerese bruttó 400 000 Ft, vagyis a 415 ezer ft nem sokkal több már ennél. Ha nagyon nem menne vissza dolgozni, akkor ez talán nem olyan nagy különbözet. (mert ebben az esetben bruttó 400 000 Ft-ból számolnák az ellátását, 100%os szabállyal)

   1. Üdvözletem!
    Feleségem jelenleg Gyeden(első gyermek) illetve táppénzen(veszélyeztett terhes) van.
    Április 2-re várjuk a 2. babát, jelenleg a br bére 457.000ft. 1 nap szabir kivett, mielőtt táppénzre ment. Ha megszületik a baba, mennyi lesz a Csed? Én már úgy belekavarodtam?
    Köszönöm szépen!

    1. Kedves Kérdező,
     A kedvezményszabály értelmében kevesebb nem lehet, mint az első gyermekre. Viszont, mivel a csed számolás változott, nyilván az lenne jó, ha ebből száolnák a 100%-ot. Viszont nem lesz meg a 180,120 napja, mivel nem ment vissza ennyire dolgozni, csak egy nap szabira. A tp nem számít bele. Vagyis maximum a minimálbér kétszeres után számolják majd az ellátást. Vagyis bruttó 400 000 Ft után, nem bruttó 457 000 Ft-ból. Ez lesz egyenlő a bruttó csedből és 15% szja jön le. Ez még így is több lesz, mint az előző gyermekre kapott régi szabállyal számolt ellátás.

 2. A kedvezményszabály alkalmazásánál nem világos, hogy mi számít ugyanannak a jogviszonynak. Ugyanannak a biztosítási jogviszonynak számít, ha ugyanannál a munkáltatónál vagyok, de a határozatlan idejű szerződésem módosításra kerül pár hónapos hatállyal, hogy részmunkaidőben ismét dolgozni tudjak, majd az visszaáll határozatlanra? Hogyan kell vizsgálni a biztosítási jogviszonyt?

 3. Üdv, mekkora összegű csed-re lehet majd számítani az alábbi esetben:
  2020.januárban született első gyermekem, második 2022.szeptemberben várható. 2020 január előtt dolgoztam 8 órában (kereset: bruttó 600eFt) majd 2020.decemberben visszamentem 4 órában kereset: bruttó 300eFt), tervek szerint a 2. gyermek születéséig dolgozok még ugyanígy 4 órában. Ilyen esetben az első gyermek előtt fizetést veszik alapul?
  Vagy el lehet menni / “érdemes” táppénzre 2. gyermek születése előtt?
  Köszönöm a választ.
  Üdv: B.

  1. ennyi infó sajnos nem elég, hogy ez megmondjam. Kérdés pl. hogy az a 300e a mostani bér is? mert alapvetően megnézik, mire vagy most jogosult. Ha bruttó 300e a béred, akkor ez alapján kiszámolják a csed összegét és ezt összevetik az előző gyermekra kapott összeggel. A kedvezőbbet kapod. Ha az új csed számítás miatt kérdezed, és a béred 300e, akkor 300e a bruttó cseded is, és ezt vetik össze az előzővel, és a kedvezőbbet kapod.

 4. Üdvözlöm!

  Jelenleg 645.000 a bruttó bérem és dolgozom. Szeptemberre vagyok kiírva első gyermekemmel. Ha Július-augusztusban táppénzre kell mennem, akkor milyen csed-re számíthatok?

  1. Ennyi információból nem tudom megmondani. Ha már dolgozik úgy, hogy lesz legalább 120 napja táppénz nélkül ezzel a bérrel, akkor a 645.000-ből számolják majd. Ha csak nem régióta dolgozik ennyi bérrel, és nem lesz 120 napja, akkor csak a miniálbér kétszerese, vagyis br. 400e Ft alapján.

 5. A 120 nap tényleges jövedelem “keresésénél” probléma-e, ha az nem folytonos, hanem közben van egy táppénzes szakasz? Tehát 95 nap szabadság után 14 nap táppénz (9es kód) majd 25 nap szabadság majd újra táppénz (9es kód). Egyik szakasz sem esik az utolsó 3 hónapba.

  Köszönöm a válaszát!

  1. Az, hogy nem folytonos, az probléma lenne, de ha táppnz volt benne, az attól folytonos. Szóval a lényeg, hogy beleszámít a tp előtti időszak is, amennyiben az irányadó időszakba esik.
   Pl. 2022-ben születik a baba, akkor 2021.január 1-ig lehet visszafelé menni a 180/120 nap keresésénél, későbbre nem.

 6. Köszönöm a hasznos cikket! Mi most harmadik gyermeket tervezünk hamarosan, a második gyermekünkkel GYES-en van itthon a feleségem. A második gyermekkel 190 ezer forint nettó CSED-et kapott a feleségem, még a 70%-os szabály volt akkor életben. Amikor visszatér most dolgozni kb. 380-400 ezer forint lesz a havi bruttó bére. Ugyanazon a munkahelyen van, még az első gyermekünk születése előtt 2,5 évvel kezdett ott.

  1. Jól gondoljuk, hogy érdemes visszatérnie a két gyermek között akár 1 nap szabadságot kivéve is dolgozni , mert akkor már az új szerződés szerinti béréből fogják számolni a harmadik gyermekre vonatkozó CSED-et 100%-kal számolva, így máris jobban járunk, mintha ugyanazt kapná, mint az előző gyermekre (kedvezményszabály kevesebb mint 4 év korkülönbség esetén)?

  2. Ilyen fizetésnél az összeget tekintve mindegy, hogy 1 nap szabadságot vesz ki, vagy 30 napot, vagy meglesz akár a 120/180 napja (szabadság plusz tényleges munkavégzés), mert úgyis a minimálbér kétszerese alatt van a fizetése?

  3. Táppénzkérdés: a szülések előtt 2 évet dolgozott folyamatosan. Az első gyermeknél 4 hónapot volt táppénzen szülés előtt, ezután az első és második gyermek között 2 napot szabadságon, majd 4.5 hónapot táppénzen a második gyermek születése előtt. Most ha tényleg csak 1 vagy 30 napra visszamegy szabadságra, és utána pár hónap táppénzre terhesség miatt, akkor van még táppénzes napja erre? Vagy itt figyelni kéne arra, hogy maximum 1 évnyi táppénze van összesen a 3 terhesség alatt, ha közben szinte mindig csak CSED/GYED/GYES-en volt, és munkába nem tért vissza? Emiatt érdemes lehet visszamenni pár hónapra dolgozni a terhességi táppénz előtt?

  1. Igen, érdemes pár nap szabadságra visszatérni, és ilyen bérnél elég pár nap, mert maximum a minimálbér kétszerese után kapja az ellátást 180/120 nap hiányában. e ha meglenne a 120, akkor se kapna többet, lévén nem töb a fizetése. Tud táppénzen lenni szülésig, nem gond. Ha az orvos indokoltnak tartja, akkor el tud menni tp-re. 30 nappal előre kell a fizetés nélküli szabadságot megszüntentni.

 7. Kedves Admin,
  2018 ota folyamatos berem 700e ft brutto volt 2021 dec ig, akkor munkahely valtasom volt, sajat cegembe kerultem vissza minimalberen, apr 22tol betegszabadsagon, maj 10tol tappenzen vagyok. Most ugy nez ki, szulesig vissza tudnek menni a 700e ft os elozo munkahelyemre. A szulesem dec elejere varhato, hivatalosan dec 30-ra vagyok kiirva, de ikerterhesseg, igy barmi lehet.
  Szamitana meg az regi uj munkahelyem, ha most visszamennek? Vagy mit szamitananak?

  1. A régi munkaviszony, illetve bér nem számítana. Az új jogviszony számít. Ha decembertől kéri a csedet, akkor a december, november, október nem releváns, szeptember 30-tól keresnek 180, ennek hiányában 120 bérrel ellátott napot, és csak a munkaviszony kezdetéig mehetnek vissza a keresésben. Ehhez tehát legalább 4 hónap kell, ami már nem lesz meg, Így ha 700ezres bérrel visszamegy dolgozni, akkor is maximum a minimálbér kétszerese után kapja majd az ellátást, ami 2022-ben bruttó 400e.

 8. Kedves Szakértő!

  Segítséget szeretnék kérni több dologban is:
  1. Az előző válaszokat olvasva felmerült bennem a kérdés, hogy ha a táppénz érdekében megszűntetném a fizetés nélküli szabadságot és már terhesen (ezt az állapotot bejelentve) kivennék néhány nap szabadságot, ebben az esetben a munkáltató nem mondhat fel a szabadság alatt, ugye?

  2. Van egy vállalkozásom, amelyet szüneteltettem mióta megtudtam, hogy terhes vagyok az első gyermekemmel. Erről a vállalkozásról tud a jelenlegi munkahelyem. Ha az EV-mből származna jövedelmem a Gyed/Gyes időszaka alatt, akkor már ebből számolnák a következő gyermekre járó ellátásokat és nem vonatkozna rám a kedvezmény szabály, jól sejtem?

  3. Azonos munkaviszonynak számít, ha csak a munkáltató az azonos (munkakör, juttatások, munkavégzés helye eltérő az előzőektől) egy esetleges visszatéréskor?

  1. Nem mondhat fel, mivel a felmondási védelem újra él a várandósság miatt.
   Nem igaz, a kettőnek nincs köze egymásnak. A kedvezményszabály akkor él, ha “időben” születik a baba, és ha az a jogviszony is megvan, ahonnan az előző ellátást is kapta. Ha közben van másik jogviszony, azt külön kell vizsgálni, hogy vajon onnan is jogosult-e ellátásra vagy sem.
   Igen, azonos. A módosítás nem probléma.

 9. Kedves Bernadett!
  A napokban jár le a csedem, és felmerült annak a lehetősége, hogy a közel jövőben visszamenjek részmunkaidőben dolgozni. Kistestvért még a gyed vége előtt szeretnénk. Bruttó munkabérem, ami a csed számításánal is figyelembe vettek, 700 ezer Ft, 4 órában 350 eFt lenne. Jól értelmezem, hogy a kedvezményszabályt alkalmazva várhatóan a következő csedem sem lesz kevesebb, mint a mostani?
  Abban az esetben, ha fizetés nélküli szabadságon maradnék a jelenlegi munkakörömben, de projekt jellegű feladatokra kötnénk egy határozott idejű megbízási szerződést ugyanannál a munkáltatónál, már nem lehetne a kedvezményszabályt alkalmazni?
  Válaszát előre is köszönöm

  1. Igen, 4 órában sem lenne kevesebb, de érdemes a 4 órásat is határozott időre kötni. Lehet megbízási is kötni, nem zavarja be a kedvezményszabályt.

 10. Kedves Bernadett!

  2020. december 7-én született gyermekemmel vagyok itthon, GYED-en . Időközben felgyűlt szabadságaimat 2022.08.19. és október 7. között kiveszem, kisfiam után ezidő alatt GYES-t igényeltem. A tesó várhatóan 2022. október 12-én érkezik, így október 7-től a szülésig szülési szabadságot igényeltem. Kérdésem az lenne, hogy október 7-től kisfiamra vonatkozóan GYES-t vagy 2éves koráig még GYED-et igényelhetek-e? Két gyermekre vonatkozóan hogyan alakul a CSED és GYES?
  Válaszát előre is köszönöm

  1. Elnézést, hogy ilyen későn reagálok. MInden ellátás jár egyszerre a különböző gyermekekre.

 11. Kedves Bernadett,

  2021 decemberében született első fiam, aki után bruttó 520 ezer forint fizetésből számolva kaptam csedet. Jelenleg gyeden vagyok,és második babánkat várjuk júniusra.

  Mire számíthatunk? A minimálbér kétszerese lesz alapul véve a második gyermek utáni csedhez? Hány napot kéne folgozni/ szabadságon/táppénzen lenni,hogy az összeg magasabb legyen? Köszönettel, egy kismama

 12. Kedves Bernadett!

  Első gyermekem 2020. szeptemberében született, 2 éves korában álltam vissza dolgozni ugyanazon munkáltatóhoz. A fizetésemet kismértékben emelték. A napokban került ki, hogy lehet, hogy úton van a kistesó: 2023. júniusa. Három kérdésem lenne.
  1. Ahhoz, hogy a jelenlegi magasabb bérem legyen a CSED és a többi ellátás alapja, elegendő, ha 120 napot és nem 120 munkanapot dolgozom? Azaz ha 2022. október 1-jével kezdtem újra, akkor elegendő 2023. február 1-ig dolgoznom? A munkába állásom óta nem voltam táppénzen, csak szabadságon. Havi bért kapok.
  2. A munkáltatóm közigazgatási szerv, amely miután újra munkába álltam, jogutódlás nélkül megszűnt 2022 őszén és az állomány egy része – köztük én is – folyamatosan jogviszonnyal “automatikusan” az újonnan létrejött közigazgatási szervhez került. Ez befolyásolja a fenti számítást?
  3. Mi a különbség a 180 nap naptári napi és a 120 nap TÉNYLEGES naptári napi jövedelem között a gyakorlatban? Tudná esetleg egy példával érzékeltetni?

  Köszönöm szépen!

  1. 1. igen, a 120 nap az naptári nap
   2. nem befolyásolja
   2. nem tudom mire gondol a tényleges alatt, a tényleges jövedelem a 3. számítási verzióban van. De nincs különbség a 180 éa 120 nap között, valaki jól jár, valami nem, attól függ milyen jövedelmek esnek a számítási időszakba
   Személyre szabott tanácsadásért keressen privátban: bernadett@munkavallaloert.hu

 13. Üdv!
  2023. március 8-ra várom gyermekem.
  2022. január 1-augusztus 31-ig kata-s egyéni vállalkozó voltam, 50.000 Ft-os bejelentéssel. Ezután megszüntettem a vállalkozást. Szeptember 1-től november 21-ig álláskeresési járadékban részesültem. December 1-től lett munkahelyem. Szeretném megtudni, hogy mi lesz a csed vagy gyed számításának az alapja esetemben. Valamint, ha igénylem a csedet a szülést megelőző 28. naptól az befolyásolhatja-e a számítási alapot.
  Köszönöm.

 14. Üdvözletem!

  Azzal a kèrdèssel fordulok Önhöz,hogy feleségemnek 2019.07.01. napján született gyermekünk után a CSED naptári napi alapját 12500 forintban állapították meg! 2022.11.21. napján ismét gyermekünk született, jelenleg 11500 Ft naptári napi alapot állapítottak meg, tekintettel arra,hogy a feleségemnek volt 30 napot meghaladó jövedelme az elmúlt 180 napban. Az lenne a kérdésem,hogy ebben az esetben nem kell alkalmazni a ,,kedvezményszabályt”? Párom jelenleg is ugyanabban a biztosítási jogviszonyban van,mint első gyermekünk születésekor. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:Dávid

  1. A második gyermek a gyes lejártát követő egy éven belül született. Ha az anya vette igénybe a gyest, akkor érvényesülnie kellene a kedvezményszabálynak, ha ugyanabban a jogviszonyban van. Én mindenképp kérném felülvizsgálatot.

 15. Üdvözlöm!
  A kisfiam 2021. márciusában született, előtte 8 órában dolgoztam, csoportvezetői pozícióban a bérem br 450 ezer Ft volt.
  Amennyiben visszatérnék dolgozni, mindenképp pozíció váltás lenne, ezáltal várhatóan bércsökkenésre is (nem vezetői pozíció). Ebben az esetben is járna a kedvezmény szabály? Ebben az esetben “mindegy”, hogy 4-6 vagy 8 órában mennék vissza? Nyilván a fizetés miatt nem mindegy, a kedvezmény szabály miatt kérdezem. Az eddigi szerződésben (határozatlan) megállapított bér akkor is csökkenne, ha 8 órában mennék vissza.
  Köszönöm!

  1. Ha a tesó “időben” megszületik, és ugyanabban a jogviszonyban van, tehát nem vált munkahelyet, akkor él a kedvezményszabály.

 16. Üdvözlöm
  Az lenne a kérdésem, hogy jelenleg a kisfiam után GYED-et kapok
  2023.02.15-én megszűnt a munkaviszonyom, viszont útban van a kistesó
  Ilyenkor a második gyermek után ha jól gondolom már nem vagyok jogosult CSED/GYED-re
  Hogy lehetne mégis megoldani, hogy jogosult legyek rá?
  Esetleg a férjem igénybe vehetné, ha már én végképp nem?
  Válaszát előre is köszönöm

  1. Az anya csak akkor lesz jogosult csedre, gyere, ha valamilyen jogviszonyt létesít, pl. munkaviszony, vállalozás, és akkor jár az ellátás. Az apa a csedet nem, de a gyedet igénybe tudja venni. Ha személyre szabott ellátásra van szükség, ezek a lehetőségek: munkavallaloert.hu/tanacsadas/ email címem: bernadett@munkavallaloert.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük