Munkaügy, TB ellátások

GYED és bölcsőde egyszerre? – csak ha dolgozol!

Nagyon sokan tisztában vannak már azzal, hogy GYED mellett (a gyermek fél éves korától a 2. életév betöltéséig terjedő időszakban) is már lehet teljes munkaidőben munkát végezni. Igaz ez az anyára és az apára is. Visszatérhetünk a munkaerő-piacra, akár a régi munkahelyünkre, de dolgozhatunk másik cégnél is. Mindezt megtehetjük úgy, hogy a megállapított GYED összegét továbbra is folyósítják számunkra. Kérdés sok esetben az, ha visszamegyünk dolgozni (bármennyi napi, heti, havi óraszámról is beszélünk), hova tesszük a gyermekünket?

És itt jön egy nagyon fontos kitétel. Amennyiben bölcsődébe kerül a gyermek (legyen az akár családi napközi), akkor csak abban az esetben jár a GYED is, ha mellette dolgozunk, keresőtevékenységet látunk el. A szabály pontosan így hangzik:  “Nem jár a GYED, ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben (például bölcsőde, családi napközi, házi gyermekfelügyelet) helyezték el, kivéve, ha a jogosult keresőtevékenységet folytat, továbbá ide nem értve a rehabilitációs, habilitációs foglalkozást nyújtó intézményi elhelyezést.”

Mit is jelent ez? Amennyiben még nem vették vissza a szülőt, nincs munkahelye, nem szüntette még meg a fizetés nélküli szabadságát és kezdett el újra dolgozni (akár a felhalmozott szabadságát kivenni), akkor arra az időszakra nem jár a GYED, ha közben a gyermeke már bölcsődés. Ide kell érteni azt a pár napot, hetet is, amikor a gyermeket már beszoktatják a bölcsődébe, de még a szülő nem dolgozik. Amennyiben ezekben a beszoktatási napokban, hetekben legalább a felhalmozott szabadságait elkezdi kivenni a szülő, akkor bérben részesül, keresőtevékenységet folytat, így jár a GYED is.

Mire kell tehát figyelni? Hagyjon elég szabadságot a szülő a beszoktatásra, hangolja össze a munkába való visszatérést és a beszoktatást megfelelően, különben adott napokra, hetekre jogosulatlanul veszi fel a GYED-et. Fel kell még hívni a figyelmet a szülő felelősségére és kötelezettségére is ilyen esetekben. Az ellátást igénybe vevő szülőnek a kötelessége jelezni, hogy adott időszakra le szeretné mondani a GYED folyósítását, nem a folyósító szünteti meg automatikusan. Ha ezt a szülő elmulasztja, akkor egy idő után összefuthatnak a szálak: a folyósító látja, hogy a gyermek bölcsődébe járt adott időszakban, közben azonban az ellátást igénybe vett szülő keresőtevékenységet nem folytatott, így visszaköveteli a jogosulatlanul felvett pénzbeni ellátást. Érdemes tehát előre tervezni!

GYES mellett ilyen probléma nincsen, akkor is jár a havi ellátás, ha dolgozik a szülő, de akkor is, ha nem.

Ha további kérdés merül fel, személyes tanácsadásomra ezen az email címen lehet jelentkezni: bernadett@munkavallaloert.hu

105 című bejegyzés “GYED és bölcsőde egyszerre? – csak ha dolgozol!” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Üdvözlöm! A kérdésem a következő:
  Akkor is jár a munkabér mellett a Gyed, ha a gyermek a nyugdíjas nagyszülővel marad itthon, és nem bölcsödébe megy?
  Köszönöm a választ!

 2. Üdvözlöm!

  Kérdésem az lenne, hogyha családi napközit veszek igénybe, pontosabban ma már családi bölcsit, amire semmiféle állami támogatás nem vonatkozik, akkor az mellett sem jár a GYED?
  Illetve, hogy mi van abban az esetben, ha heti 1-2 délelőtt tölt ott a gyerek, vagy épp fordítva , az édesanya csak részmunkaidős állást tölt be?
  És ha valaki egyéni vállalkozó, de a GYED-et nem főállású vállalkozóként kapja, hanem a munkavállalói jogviszonya után?

  1. A jogszabály a családi napközire (ma már családi bölcsőde) is vonatkozik, a jogszabály külön nevesíti is: “Nem jár a GYED, ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben (például bölcsőde, családi napközi, házi gyermekfelügyelet) helyezték el, kivéve, ha a jogosult keresőtevékenységet folytat, továbbá ide nem értve a rehabilitációs, habilitációs foglalkozást nyújtó intézményi elhelyezést.” Valamennyi támogatást ők is igénybe vesznek. Nem számít, hogy a gyermek hány órát van bölcsiben egy héten, ahogy ugyanúgy nincs megszabva, hány órát kell dolgoznia a munkavállalónak. A lényeg, hogy keresőtevékenységet végezzen, vonják tőle az adókat, járulékokat. Ez lehet munkaviszony (akár amiből elment szülni a munkavállaló, akár másik), de lehet egyéni/társas vállalkozás is.

 3. Üdvözlöm!
  Gyeden vagyok,leszek 2019.márciusig.
  2018.10.15-én kezd a gyermekem a bölcsődében. Nekem 10.21-én kezdődik a 30nap fizetett szabadságom. Kérdésem az lenne,hogy ilyen esetben elesek a GYED-től? Munkáltatómnál azt mondták ezt már törölték. Ha még nem kezdődik meg a munka, de már bölcsis a gyerek, akkor is jár a GYED.
  Köszönöm a választ.

  1. A jogszabály szerint a 10.15-20 közötti napokra nem jár GYED, mert nem dolgozik. A szabadságot lenne célszerű 15-én elkezdeni, hogy ne legyen gond. A jogszabályt nem törölték, jelenleg is él.

 4. Üdvözlöm!
  A kérdésem az lenne, hogy ha a gyermekem bölcsödés ,én dolgozom, akkor jár e a GYES? Válaszát koszonom

 5. Üdvözlöm!

  Abban az esetben,ha Én (anya) fizetés nélküli szabadságon vagyok, mert apa igényelte a gyed Extrát (anyagi okok miatt).
  A gyed Extrát 2019.07.18-ig folyósítják, de nekem legkésőbb 2019. 02.-hóban munkába kell állnom.
  Ebben az esetben a gyed Extrát meg kell szüntetnünk, és nekem igényelni a gyed-et?
  Vagy ha nem lenne elég szabadságom a bölcsődei beszoktatásra, akkor csak arra az időre kell felfüggeszteni a gyed extrát?

  Válaszát Köszönöm!

  1. Kedves Szandra,

   Akkor van gond, ha a gyermek bölcsibe jár, és a gyed-et igénylő szülő nem dolgozik, mellette pedig jár a gyed. Ha jól gondolom, itt apa is dolgozik, és mellette kapja a gyedet. Ebben az esetben apát kell nézni, hogy ha a gyermek bölcsibe kerül, az apa munkaviszonya fennálljon, és akkor a gyed továbbra is jár. Nem az anya a mérvadó, hanem az a személy, aki a gyed-et igényli. Ha Ön szoktatja be a gyermeket, és akkor még nincs munkaviszonya, nem gond, mert nem Ön veszi igénybe a gyed-et.

 6. Üdvözlöm,

  A kérdésem a következő lenne. Abban az esetben ha gyeden vagyok és csak héti egy napra megyek vissza dolgozni akkor is megvonhatják a gyedet? Egy másik kérdésem is lenne ha valaki rehabilitációs ellátásban részesül akkor jár e a gyes illetve kitehetik e gyereket a bölcsiből?
  Nagyon köszönöm a válaszát!

  Üdvözlettel,
  Tímea

  1. Kedves Tímea,
   Gyed mellett ha dolgozik bármennyi órában (akár heti napban), és közben bölcsiben van a gyermek, jár a gyed. A jogszabály nem határozza meg, heti hány órában kell visszamennie dolgozni, csak hogy keresőtevékenységet kell végezni.
   Megváltozott munkaképességűek után járó ellátások mellett is jár a gyes, a bölcsiben ez nincs összefüggésben. (https://cst.tcs.allamkincstar.gov.hu/ell%C3%A1t%C3%A1sok/gyermekgondoz%C3%A1si-seg%C3%A9ly.html) Az lehet azonban, ha a szülő nem dolgozik, akkor nem veszik be a gyermeket helyhiány miatt.

 7. Üdvözlöm,

  Az lenne a kérdésem, hogy ha bölcsibe adom a nagyobbik gyermeket 2019. Májusában mert akkor érkezik a kis tesó, így is elesem az első gyermek után járó GYED-től? 2019. lesz 2 éves.
  Illetve,hogy milyen juttatásokat tudok igénybe venni a második gyerkőcnél abban ki tudna nekem felvilágosítást nyújtani?

  Köszönöm a válaszát!
  Szép napot!

  1. Kedves Ildikó, ha otthon lesz a második gyermekkel, és az első után még gyed-et kap, akkor nem jogosult gyed-re, ha az első gyermeket bölcsibe adja. Ha ugyanabban a munkaviszonyban lesz a második gyermek születésekor, mint az elsőnél, és a megszületik a második gyermek legkésőbb az első gyermek 4. évéig, akkor jogosult lesz a kedvezményszabályra. Ennek értelmében nem lehet az ellátása kevesebb, mint az első gyermeknél.

 8. Szia!
  Az lenne a kérdésem, hogy 2018.0929.-ig vagyok gyeden a fiammal. 2018.09.07.-n született a meg a kislányom így mehet -e a fiam bölcsödébe anélkül, hogy elesnék a gyedtől?

  1. Kedves Marianna, Mivel 09.07. óta biztosan otthon van, tehát nem dolgozik, a gyed pedig még tart 09.29-ig az első gyermekre, így a kettő között nem érdemes a gyermeket bölcsibe adni, mert a gyed nem jár, illetve le kell mondani. 09.30-től már gyes-re lesz jogosult, amellett nem gond a bölcsi, ha közben otthon van.

 9. Kedves Admin,
  Érdeklődnék,hogy mi a helyzet akkor,ha gyermekem bölcsődei ellátásban részesül,én viszont eredeti munkahelyemre még nem megyek vissza,de egyéni vállalkozóként dolgozom (ahogyan gyermek születése előtt is,8 órás munkaviszonyom mellett) és számlázok is. A kiadott számlákból látszik,hogy keresőtevékenységet folytattam?

  1. Kedves Zsófia, a vállalkozói tevékenység is keresőtevékenységnek számít, így rendben van a gyed szempontjából. A kiadott számlákból nem látszik, hanem az adóbevallásból fog, de majd csak év végén, jövő év elején. A NAV tud kiállítani jövedelemigazolást.

   1. Üdvözlöm!

    Ezzel a korábbi kérdéssel kapcsolatban szeretnék még 1-2 dolgot kérdezni. Én is hasonló helyzetben vagyok, mint az előttem szóló. GYED-re vagyok jogosult még 5 hónapig. Nem mentem vissza a rendes munkahelyemre, de 6 hónapja KATA-s egyéni vállalkozó vagyok, minden hónapban számlázom és adóznom is. Épp emiatt a vállalkozói munka miatt egy teljesen magán családi napközibe kezdett járni a fiam. A fentiek alapján úgy értelmezem, hogy amíg nem szüneteltetem a vállalkozói tevékenységet, a GYED-re jogosult vagyok.

    Az lenne a kérdésem, hogy kell-e ilyenkor a napközi ellátásról jelentést tennem bárkinek? Milyen szituációban lehet szükség a NAV által kiállított jövedelem igazolásra? Az egyéni vállalkozói tevékenységet be kellett volna jelentsem, hogy a GYED GYED-extrává minősüljön?

    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    1. Kedves Glória,
     Ha keresőtevékenységet folytat, legyen az munkaviszony, vagy vállalkozás, akkor a gyermek jogosan jár bölcsődébe és az ellátás is jár mellette. Jövedelemigazolást az állami bölcsődék kérnek, tapasztalatom szerint a magán intézmények nem. Az alapvetően egy szolgáltatás, amit megfizet az azt igénybe vevő. Ha nem dolgozna mellette, akár nem lenne működő vállalkozása, akkor a gyed nem járna. Akkor Önnek lenne bejelentési ktelezettsége a folyósító felé – munkahelye vagy a NEAK. Így viszont teendője nincs, amíg tart a vállalkozás. GYES mellett már ilyen ütközés nem lesz.
     GYED extra ellátás nincs, ez csak egy köznyelvi kifejezés arra, hogy mellette dolgozik. Tehát nem is lehet átminősíteni. Nincs bejelentési kötelezettsége.

 10. Üdvözlöm!
  Kisfiam 2 éves múlt. Tegnap kezdett beszokni a bölcsödébe. Úgy volt, hogy vissza tudok menni a munkahelyemre dolgozni, de közben szóltak, hogy várni kellene 1-2 hónapot! Erre az időszakra le kell mondanom a GYES-ről? Jogosult vagyok egyáltalán a bölcsödei ellátásra?

  1. Kedves Tünde, gyes mellett, ha nem dolgozik, de a gyermek bölcsődében van, az nem probléma, jár az ellátás. Csak gyed-nél lenne gond. A bölcsőde szokott munkáltató igazolást kérni, illetve jövedelemigazolást is. Alapvetően jogosult attól bölcsődére, de sok bölcsőde a férőhely miatt (államiak) azokat részesítik előnyben, akinek a szülei dolgoznak. Nem tudom, hogy mi szerepel a bölcsőde szabályzatában, jelezni szükséges-e, ha változás áll be a szülőnél a munkahelyet tekintve. Érdemes megnézni. Sok bölcsiben van türelmi idő, és nem tekintenek problémaként, pláne nem 1-2 hónap esetében, de láttam ennek az ellenkezőjét is.

 11. Kedves Admin!

  A kérdésem a következő. A kisfiam áprilisban lesz 2 éves. Szeretném, ha januártól bölcsis lenne, mert én is szeretnék visszamenni dolgozni, azonban nem a régi munkahelyemre. Új munkahelyet szeretnék keresni, de ez ugye kiszámíthatatlan, hogy mikor találok. Ha én lemondok január 1-től a GYED-ről, és apa megigényli, akkor az ő munkavállalói papírjával nem esünk el a GYED-től, és a gyereket is felveszik a bölcsibe. Aztán áprilistól újra én igényelném, csak akkor már a GYES-t. Jól értelmezem a posztban leírtakat? Köszönöm a választ!

  1. Igen, ez a jogszabálynak megfelel így. Arra kell azonban figyelni, hogy ha apa igényli a gyed-et, akkor az anya fizesse a TB_t maga után, mert így nem lesz biztosított.

 12. Üdvözlöm! A kérdésem az lenne, hogy Gyed mellett mehet e a gyermek bölcsődébe akkor, ha nem megyek még vissza dolgozni, de javaslatot kaptunk a védőnőtől, hogy javasolja a gyermek fejlődése miatt a bölcsődei közösséget! Mindemellett rendszeres gyermekvédelmit is kapjuk, illetve egyedülálló vagyok. Válaszát köszönöm! Üdvözlettel: Judit

  1. Kedves Judit,
   Alapvetően két dologról beszélünk. A bölcsi is azokat a gyermekeket részesíti előnyben, akiknek a szülei dolgoznak. Amennyiben azonban védőnői javaslat van, egyedülálló, akkor jellemzően Önöket akkor is előnyben részesíti a bölcsőde, ha nem dolgozik. Így akkor is eséllyel beveszik, ha nem folytat keresőtevékenységet.
   Azonban más dolog az ellátásra való jog, ott nincs olyan kitétel, hogy jár, mert valaki egyedülálló, védőnő javasolja, stb. Ebben az esetben is, ha nem folytat valamilyen (valahány órás) keresőtevékenységet (akár munkaviszony, akár vállalkozás), a gyed-re való jogosultság megszűnik.

 13. Kedves Admin!
  A kérdésem az lenne hogy a felmondási idő alatt is jár-e a Gyed?
  Köszönettel!

  1. Kedves Katalin, a gyed akkor is jár, ha dolgozik, akkor is, ha nem. Ha úgy érti, hogy a gyermek bölcsiben van, a szülő pedig felmondását tölti, az ugyanolyan keresőtevékenység még, mintha simán csak dolgozna, így jár igen.

 14. Kedves admin!
  Visszavárnak az állami szervhez (korábbi munkahelyem) de ott nem tudnak részmunkaidőben foglalkoztatni, ezért a GYED alatt máshol dolgoznék. Ez esetben elbocsájthat az eredeti munkáltatóm? Megszűnik a védelem?
  Köszönöm szépen előre is a válaszát!

  1. Kedves Zsanett,
   Mindenképpen tájékoztatási kötelezettsége van a munkáltatója felé, és amennyiben közalkalmazott/köztisztviselő, úgy a munkáltatójának bele is kell egyeznie ebbe. Így mindenképpen egyeztessen velük erről a kérdésről.

 15. Üdvözlöm!
  A kérdésem a következő lenne: az első gyermekemmel vagyok GYED extrán ami még egy évig járna. Szeptembertől bölcsibe fog járni. Viszont október végén születik a testvére, akivel gyesen leszek, majd fél évtől újra GYED extrát szeretném igénybe venni mert biztosan visszamegyek ugyanúgy dolgozni. Ha jól értem akkor a GYES ideje alatt nem leszek jogosult az első gyermek utáni Gyedre mivel bölcsibe jár? De ha már a második baba fél éves lesz, visszamegyek dolgozni, akkor újra mindkét gyerek után jár a GYED extra? Illetve ha GYES ideje alatt az első gyermek nem járna bölcsibe ugyanúgy kapnám a gyedet is illetve a GYES-t is?
  Köszönöm

  1. Kedves Zsuzsa,
   Amikor a gyermek bölcsibe jár és mellett az anya nem dolgozik, akkor nem jár a gyed. Amennyiben ez azért történik, mert otthon van a következő gyermekkel (és csed-e van), akkor sem jár. Ha átvált az első gyermekre járó ellátása gyes-re, ott már nem lesz ilyen gond, a gyes jár mindenképpen.
   Ami fontos, hogy a gyed-et ugyanúgy folyósítani fogják tovább, lemondási/szüneteltetési kötelezettsége az anyának van. Ha újra dolgozik, és a gyermek után még mindig gyed-et kap, akkor arra továbbra is jogosult lesz mindkét gyermekre tekintettel. Egyébként a csed és a gyed is jár egyszerre, csak ahhoz az első gyermeknek nem szabad, hogy bölcsiben legyen.

 16. Üdvözlöm!

  Mi a teendő akkor, ha a bölcsőde gátolja, veszélyezteti, hogy a GYED alatt újra munka állhassak.
  Röviden:
  Bejelentettem, hogy visszatérek dolgozni, munkahelyen és bölcsődében is. Most le járt a 40 nap szabadságom, ezen a héten kezdtük a beszoktatást, és közölték velem a bölcsődében (utolsó héten), hogy a megbeszéltek ellenére mégsem aludhat ott a gyermek ( Novemberben lesz 2 éves), délelőtt el kell vinnem (indoklás nincs). Legkorábban Augusztus 29-án lehetséges, hogy ott aludjon addig oldjam meg a gyermek elhelyezését (Szerinte én nem nézem a gyermek érdekeit). Sajnos csak a nővére tudna elmenni érte, aki kiskorú (közölték is, hogy ezt nem lehet semmi féle képen). Ha ezt előbb közli velem akkor természetesen nem megyek vissza dolgozni, de az utolsó héten már nem igazán lehet változtatni az elindított folyamaton. Munkahelyemen, nem tolerálnák a plusz 3 hét szabadságot, így nagy valószínűséggel elveszíthetem a munkahelyem, mert a bölcsőde vezetője nem hajlandó tolerálni, hogy a gyermekem 2 éves kora előtt bölcsődébe járjon. Mit lehet tenni, hova lehet menni?

  1. Kedves Zsuzsa,
   Nem vagyok ebben a kérdésben kompetens, ez nem munkajogi vagy TB kérdés. Az állami bölcsőde üzemeltetőjéhez, a központhoz lehet fordulni (pl. ha kerületi egyesített bölcsőde, akkor van egy központjuk), vagy az önkormányzathoz.

 17. Kedves admin!

  A gyermekünket bölcsibe vinnénk,de engem csak mg.idénymunkában tudnának -ugyan folyamatosan- foglalkoztatni.Ilyen munkaviszony mellett továbbra is igényelhetném-e a GYED-et?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Katalin

  1. A gyed-hez keresőtevékenység van előírva, nem konkretizálja a keresőtevékenység fajtáját. A kérdés a folyamatosságon van. Ha egy nap is kimarad, azokon a napokon nem járna gyed, amennyiben a gyerek bölcsiben van.

   1. Üdvözlöm!

    Én ma tudtam meg egy anyukától azt, amit eddig sehol nem olvastam/hallottam, hogy állítólag nem jár a Gyed extra akkor, ha a gyermek állami bölcsődébe jár, csak ha fizetős családi napközibe. Jelenleg a férjem van gyeden (otthon) a 20 hónapos kisfiunkkal, én dolgozom, de szeptember végétől szeretne vissza menni dolgozni ő is, továbbá a kicsit beveszik bölcsődébe. Ezek szerint így mi nem tudjuk igénybe venni a Gyed extrát? Csak akkor, ha mondjuk nagyi vigyáz 2 éves koráig a gyermekünkre? Köszönöm szépen válaszát.

    1. Kedves Krisztina,
     Amennyiben a gyed alatt a gyermek bölcsődébe jár, akkor a gyed csak abban az esetben jár az igénylőnek, ha az igénylő dolgozik. Tehát most apa kapja a gyed-et, és otthon is van a gyermekkel, anya dolgozik. Ha a gyermek elkezdi a bölcsit, de apa visszamegy dolgozni, akkor a gyed ugyanúgy járni fog tovább. Akkor nem járna, ha apa, aki a gyedet is kapja, nem menne vissza dolgozni. Vagy ha anya kapja a gyed-et, akkor neki kellene visszamennie dolgozni.

 18. Üdvözlöm!

  A második gyermekem születésekor részesültem a kedvezményszabályban, mert 2 evvel es 7 honappal kesobb szuletett mint az első.
  A kerdesem az lenne h ha a 3. gyerek 4 even belul szuletik akkor is ugyan ugy vonatkozik ram a kedvezmenyszabaly?

  1. Kedves Ildikó,
   Igen, a kedvezményszabály minden következő gyermekre igaz, ha 4 éven belül születik és ugyanabban a jogviszonyban is van, mint az első születésekor.

 19. Üdvözlöm,

  Az lenne a kérdésem hogy jelenleg GYED-en vagyok gyermekemmel aki 2020. 02.22-én tölti a második életévét, viszont közben a munkáltatómnak jeleztem hogy az előzőleg megbeszéltek szerint(GYED után) nem fogok újra munkába állni mivel 2020.02.03 körül várható második gyermekem születése. A munkáltató vissza vett munkaállományba 2019.08.01-el majd 08.06-tól táppénzen vagyok 9-es kóddal (jelenleg GYED-et kapok az első gyerek után és táppénzt saját jogon a munkáltató szerint mert GYED mellett dolgozónak számítok hogy vissza vett állományba). Szeretném ha az első gyermekem januártól bölcsődébe menne ez esetben igénybe vehetem e továbbra is utána a GYED-et vagy vissza kell mondanom?

  Választ előre is köszönöm.

   1. Üdvözlöm,
    Én is hasonló helyzetben vagyok, nemrég született 2. gyermekem, akivel november 16-tól Csed – en vagyok, előtte főállásomban Táppénzen voltam és katáztam is mint egyéni vállalkozó. Az első gyermekem áprilisban tölti 2. életévét, de szeptembertől bölcsiben van. A kérdésem, hogy november 16-aprilisig apa igénybe veheti e a Gyed – et? Illetve ha december hónapra még nem mondtuk le a Gyed-et, de Covid miatt csak 2 napot volt bölcsiben, akkor az egész hónapot le kell mondani vagy elég azt a 2 napot?
    Köszönettel

    1. Kedves Krisztina,
     nem veheti apa igénybe a gyedet, mivel Ön cseden van, ha jól értem, és kitétel, hogy minden ellátásnak egy kézben kell lennie. Nem lehet olyat csinálni, hogy csedet veszi igénybe az egyik szülő, gyedet vagy gyest a másik.
     Azt tudom mondani, hogy jogszabály szerint nem lehet egyszerre gyedet is kapni, otthon lenni, miközben a gyermek bölcsiben van. Ezt a gyedet igénylőnek kötelessége jelezni.

 20. Üdvözlöm!

  Lányom őstermelői jogviszonya alapján kap Gyedet. Mivel nem határozható meg a jövedelme, így a minimálbér alapján kapja. Mielőtt megérkezik a kistesó be szeretné adni a nagyot bölcsibe, hogy a kicsi születésekor a nagy ne érezze úgy, hogy a kicsi miatt kell mennie otthonról.
  A kérdésem az, hogy ez esetben jogosult a lányom gyedre a nagy után?

  Válaszát köszönöm!

  Üdvözlözlettel:
  Rekettyei Ildikó

  1. Kedves Ildikó,
   Amennyiben a lánya otthon van és nem folytat keresőtevékenységet, a gyermek pedig bölcsődében van, akkor nem jár a GYED. GYES alatt már ilyen gond nincs.

   1. Kedves Admin!

    A pontos kérdésem az lenne, hogy az őstermelői jogviszony kereső tevékenység?

    Köszönettel:
    Ildikó

    1. Kedves Ildikó,
     keresőtevékenység igen, de nem a passzív, hanem amikor ténylegesen dolgozik ebben a minőségben, fizeti maga utána a szükséges adót, bevétele van, stb. EZ azonban mindenképpen rugalmasabb megoldás, mint egy munkaviszony, hiszen nem értelmezhető a munkaidő fogalma sem, ezáltal akárhány “órában” végezhető.

 21. Kedves Admin!
  Ikreim 2020 apr. 5.en toltik a 3 at. 2019 december 10. En elkezdtek az ovodat.
  Én nem dolgozom, gyedet le kell mondanom ?

  1. Amennyiben nem folytat keresőtevékenységet, és a gyermekek napközbeni ellátást biztosító intézményben vannak, akkor a gyed-re a szülő jogszabály szerint nem jogosult. Ha apa dolgozik, és jogosult gyed-re, akkor ő átveheti.

 22. Kedves Admin!

  Ha GYED alatt visszamentem dolgozni, időközben bölcsis lett a gyermekem, viszont várhatóan felmondás történik, akkor a felmondási idő leteltével, amennyiben nem találok ezen idő alatt munkát le kell mondjam a GYED – et, amíg újra munkába nem állok vagy ki kell vennem a bölcsiből a gyermekem? Van bármféle türelmi idő esetleg vagy csak a felmondási idő?

  Köszönettel
  Noémi

  1. Kedves Noémi,
   Nincs türelmi idő. A jogszabály szerint, amennyiben a gyermek bölcsiben van, akkor csak abban az esetben jár a GYED, ha a jogosult keresőtevékenységet folytat. Itt nincs megszabva, hogy ez heti hány óra, illetve lehet vállalkozás is. Ha egyik sem lehetséges, és apa jogosult a GYED-re, akkor apa is igénybe veheti x nappal, miután Ön x-1 nappal lemondta. Ebben az időszakban azonban Ön nem biztosított, tb-t kell fizetnie maga után, és kieső idő is.

 23. Tisztelt Admin!

  Az lenne a kérdésem, hogy GYED mellett heti 1 egy alkalmat, mint alkalmi munkavállaló dolgoznék, erre a heti 1 napra gyermekemet családi napközis bölcsődébe szeretném hagyni, a GYEDről ebben az esetben is le kell mondanom?
  Köszönettel

  1. Kedves Móni,
   gyed abban az esetben jár bölcsőde mellett, ha a jogosult keresőtevékenységet folytat. Ha a gyermek csak ezeken a napokon lesz bölcsiben, akkor véleményem szerint jár a gyed. Fontos azonban, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás (alkalmi munka) csak bizonyos keretek között lehetséges (időkeretek, nem állandó)

 24. Kedves Admin!

  Hetente egy nap alkalmi munkát vállalnék nem annál a cégnél, amely a GYED kifizetőm. Gyermekem családi bölcsiben lenne ezeken a napokon. Ebben az esetben jár a GYED?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Móni

  1. Véleménem szerint jár a gyed, ha csak azokon a napokon van bölcsiben a gyermek, amikor Ön dolgozik.

 25. Kedves Admin!

  A sok értékes kérdés-válasz közt nem találtam az enyémre vonatkozót. Így a kérdésem az lenne, hogy:
  egy 2. születendő baba után járó CSED és az 1. gyermek állami bölcsődei elhelyezése összeférhet-e egymással?

  Köszönöm válaszát!
  Ági

  1. Kedvses Ági,
   Az ellátást nem veszélyezteti, az más kérdés, hogy a bölcsődében megengedik-e, hogy bölcsibe menjen az első gyermek. Intézmény válogatja, ugyanis ahol kevés a férőhely, ott általáan jelzik, hogy az első gyermek nem mehet tovább bölcsibe, mert az anya úgyis otthon van. De olyat is hallottam már, ha egyszer bent van a gyermek a bölcsiben, nem teszik ki attól, hogy jön a tesó.

 26. Kedves Admin!
  Cseden vagyok jelenleg,passzív jogon,a gyedet anyagi okokból a párom igényli majd. Tehát ő lesz gyed extrán,nekem nem lesz munkaviszonyom. Családi bölcsibe adás esetén neki ugyanúgy jár a gyed attól,hogy én munkanélküli vagyok? Köszönöm

  1. AMennyiben a párja dolgozik, és ő igényli a gyed-et, akkor járhat a gyermek bölcsődébe. Az ellátást tehát nem veszélyezteti. Állami bölcsik jellemzően kérik mindkét szülőtől a munkáltatói igazolást, lévén, ha valamelyik fél otthon van, akkor helyhiány miatt nem részesítik előnyben a gyermeket a bölcsődei férőhelyeknél. Nem tudom, hogy a családi bölcsődében van-e ilyen, fizetős helyeken általában nem kérnek munkáltatóit.

 27. Kedves Admin!
  Jelenleg munkaügyi által járok tanfolyamra, melyért havonta keresetpótló juttatást kapok. A munkaügyis, hölgy azt mondta úgy kell kezelni ezt a helyzetet mintha ez lenne munkahelyem. Páromnak van munkája. Kérdésem az lenne, hogy ha a kis fiamat önkormányzati bölcsödébe szeretném íratni, elfogadja e a bölcsöde ezt a nappali elfoglaltságot, mint munkahelyet? Tehát ez mellett a tanfolyam mellett ha viszek a bölcsinek róla igazolást felveszik e a kis fiamat.
  Köszönöm

  1. Kedves Brigitta,
   Úgy tudom, hogy igen, de mindenképpen az a célszerű, ha egyeztet a konkrét bölcsődével előtte a biztonság kedvéért.

 28. Kedves Cikkíró,
  A következő lenne a kérdésem:
  Most kaptam a jó hírt, hogy 2 éves korától kislányomat állami bölcsődébe járathatom. Ha a munkahelyem mégsem vesz vissza, elvesztem a kislány bölcsődei elhelyezési lehetőségét?
  Ha így történik, akkor saját vállalkozás és 50 ezres kata fizetés segíthet abban, hogy a kislány bölcsiben maradhasson? Ez működik? Vagy lenne jobb ötlet?
  Hálásan köszönöm a választ előre is!
  Üdv

  1. Kedves Panni,
   Az állami bölcsődék akkor veszik fel a gyermeket a bölcsődébe, ha a szülők dolgoznak. Ehhez általában mindkét féltől kérnek munkáltatói igazolást. Ha a munkáltatója nem venné vissza, akkor általában a bölcsik szoktad adni 1-2 hónap türelmi időt, még új helyet nem talál a szülő – de erről érdemes egyeztetni a konkrét bölcsődével.
   A saját vállalkozás indítása is lehet megoldás, hiszen a lényeg a munkavégzés, a keresőtevékenység, és a vállalkozás is ennek minősül. Hogy milyen adózási formát választ: katat vagy normál adózású egyéni vállalkozást, az nem tb kérdés, érdemes egy könyvelővel egyeztetnie, aki a várható bevétel, költség, tevékenység oldaláról közelíti meg a kérdést, mi éri meg Önnek. De bölcsi szempontjából a vállalkozás indítása megoldás igen. Javasolni tudom pl. a számpatikus oldalát, aki kifejezetten vállalkozás indításában is tud segíteni, tanácsadást adni.

 29. Érdeklődni szeretnék, hogy a jelenleg minimum hány órában kell alkalmaznia a munkahelyemnek ahhoz, hogy bölcsibe járhasson a kislányom és a gyed-et ne veszítsem el? Lehetséges, hogy a magánbölcsődéknek egyedi meghatározásuk van ezekre?
  A magánbölcsi azt mondta, hogy minimum 4 órában kell foglalkoztatva lenni, de itt egy régebbi (2018) megjegyzésnél azt olvasom, hogy teljesen mindegy, csak keresőtevékenység legyen. Amennyiben ez van továbbra is, akkor hol találok erre vonatkozó jogszabályt, amire hivatkozhatok?

  1. A jogosultsági feltételek fennállása esetén sem jár a szülőnek a gyermekgondozási díj, ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben (bölcsődében, mini bölcsődében, munkahelyi bölcsődében, családi bölcsődében, napközbeni gyermekfelügyeletben) helyezték el, kivéve, ha a jogosult keresőtevékenységet folytat, továbbá ide nem értve a rehabilitációs, habilitációs foglalkozást nyújtó intézményi elhelyezést.
   Ennyi, tehát nincs megszabva, hogy napi, heti hány óra. Akár vállalkozó is lehetne, ahol pedig a munkaidő fogalmát nem is lehet értelmezni. Kérdezze meg a bölcsődét, hogy ők honna veszik ezt a 4 órát, ilyen nincs.
   A magánbölcsik amúgy nem kérnek munkáltatói igazolást, hiszen egy szolgáltatást vesz igénybe. A gyed lemondása vagy nem lemondása az Ön feladat és felelőssége, a bölcsinek nincs köze hozzá, hogy Ön igénybe veszi-e az ellátás vagy sem.
   Más dolog, hogy van-e hely a bölcsiben. Az államik nem vesznek fel jellemzően olyan gyermeket, ahol mindkét szülő nem dolgozik, hiszen azért van az állami bölcsi, hogy legyen hova tenni a gyermeket, hogy a szülő dolgozni tudjon. De ehhez az ellátásnak nincs köze. A magánok nem igazán szokták megkérdezni ezt, hiszen ez egy fizetős szolgáltatás.

 30. Üdvözlöm,

  Az alábbiakban kérném segítségét. Gyermekünk családi bölcsődébe jár, a feleségem munkaviszonya azonban pár napja megszűnt. Ebben az esetben a munkaviszony megszűnését követő naptól már nem vagyunk jogosultak a GYED-re? Vagy van itt is úgymond türelmi idő? Természetesen az nem opció, hogy a munkaviszony megszűnése miatt kivegyük a gyermeket a bölcsiből, mivel nagyon szereti és a feleségem is aktívan állást keres, kérdő tevékenység folytatása lenne a cél. Bölcsődei elhelyezés hiányában, a korlátozott férőhelyek miatt, az újabb munkába állás is nehezebb lenne.
  Van erre a helyzetre valamilyen megoldás, vagy tényleg elesünk ebben az esetben a GYED-től?

  Köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel, Z.

  1. Kedves Zoltán,
   A jogszabály szerint egyből nem jogosult az a gyedet igénybe vevő, aki nem folytat keresőtevékenységet, de közben a gyermek bölcsődében van. Tehát nincs türelmi idő. Bejelentési kötelezettségük Önöknek van, tehát nem hivatalból szüntetik meg a folyósítást.
   A leírt probléma teljesen jogos, hiszen ha kivennék a gyermeket, eleve nehezebb lenne rugalmasan munkába állni, ha a gyermek nappali ellátása nem megoldódott. Pláne, ha a gyermek szeret ott lenni.
   Jogi oldalról nézve azt lehet tenni, hogy az anya lemondja a gyedet, és amennyiben apa jogosult rá, apa igényli meg és veszi igénybe (saját munkaadóján keresztül). Feltételezve, hogy ő dolgozik. Ebben az esetben azonban fontos tudni, hogy anyának addig fizetnie kell a havi tbt, hogy biztosítása legyen, illetve ez kieső idő lesz számára.

 31. Kedves Admin! Másfél éves lányomat szeretném bölcsibe adni, de max heti két napra. Testvérét december közepére várom.
  Többek közt ezt a cikket olvasva tudatosult bennem, hogy magán bölcsi esetén is veszik a gyedem ha nem térek vissza dolgozni. Ez vajon az ilyen 2 napos beadásra is vonatkozik?
  Jelen pillanatban a várandósságom révén 9-es kódon táppénzen vagyok egy kiadott nap után ( veszélyeztetett terhesség okán ) így nem áll módomban visszamenni dolgozni. Milyen lehetőségeim vannak? Ebben az esetben ez “munkaviszonynak” számít, azaz nem kell lemondanom a gyedről? Munkáltatóit így adnak nekem, vagy más nyilatkozatot kell kérnem ilyen esetben ( ha államiba adnám)? Köszönöm válaszát!

  1. Kedves Zsófi,
   A jogszabály arról szól, hogy keresőtevékenységet kell folytatni, ha szeretne gyedet kapni és mellette a gyermek bölcsődében van. Nem szól arról a jogszabály, hogy heti hány órás keresőtevékenység kell, de arról sem, hogy csak teljes bölcsődei ellátásra vonatkozik a dolog. Tehát ha csak heti 2 napot van bölcsiben a gyermek, akkor is kell dolgozni mellette, ha szeretne gyedet kapni. A táppénz is ilyen esetben keresőtevékenységnek számít, így jár mellette a gyed.
   Az teljesen már kérdés, ha majd megszületik a második baba, és szeretné, ha az első továbbra is bölcsődében legyen (állami), akkor tudják-e fogadni. Mert sok helyen nincs hely, és elküldik azt a gyermeket is haza, aki már előtte járt bölcsibe, de van olyan állami bölcsi is, ahol ha már bevették a gyermeket, nem küldik el attól, hogy testvére születik és otthon van az anya.

 32. Üdvözlöm! Az előző leveleket olvasva jól értelmezem, hogy GYED-en lévő anya táppénz alatt viheti gyermekét bölcsődébe? Nem esik el GYED-től? Valamint, Gyed-en lévő anya csak akkor viheti gyermekét bölcsibe ha visszaáll munkába,vagy a szabadságát tölti? Aki Gyes-en van viheti? Köszönöm a választ!

  1. Táppénz alatt nem esik el a gyedtől, mert aktív állományban van, valamint akkor is, ha szabadságát tölti. Akkor nem jár, ha nincs munkaviszonya, illetve ha az passzív, vagyis ha az anya fizetés nélküli szabadságon van.
   Gyed akkor jár, miközben a gyermek bölcsődében van, ha a gyedet igénylő (tehát nem feltétlen az anya) keresőtevékenységet folytat (tehát akár vállalkozó). Ez alatt kell érteni, ha dolgozik, de épp szabadságon van, ha épp keresőképtelen, de a jogviszonya aktív. Gyesnél már nincs ilyen kikötés, tehát jár az ellátás akkor is, ha a gyest igénylő nem dolgozik, miközben a gyermek bölcsiben van.

 33. Üdvözlöm! Amennyiben heti 2 napot járna családi bölcsödébe gyermekem és mellette nem dolgozom úgy elveszítem a teljes GYED-et? Vagy létezik olyan, hogy arányosítanak és a többi napra kaphatom? Köszönöm a választ!

  1. Nincs arányosítás. Ha csak 1 napot is jár, és nem dolgozik mellette, akkor nem jár a gyed. De ugyanez igaz fordítva is, az sincs a jogszabályban meghatározva, hogy heti hány órás munka kell ahhoz, hogy járjon a gyed.

 34. Üdvözlöm! Gyermekemet felvették állami bölcsődébe, mert eredetileg visszavettek volna a munkahelyemre. Azonban kiderült, hogy a jelenlegi helyzetben ez nem lehetséges. Nem szeretném elveszíteni a szeptemberől induló bölcsődei férőhelyet, ezért az érdekelne, hogy OKJ-s képzés mellett is jár a GYED, ha a gyermek bölcsődés? Köszönöm szépen válaszát!

  1. Kedves Eszter,
   Nem. Ha a gyermek bölcsődében van, akkor mindenképpen keresőtevékenységet kell folytatni ahhoz, hogy a gyed járjon. Az iskola nem váltja ezt ki.

 35. Üdvözlöm!
  Gyermekem most kezdene állami bölcsődében, én GYED-en vagyok mellékállású KATA-sként (nemrég indított) és 2021. januárjában térek vissza a főállású cégemhez (ahonnan a szülési szabadságra elmentem).
  GYED és mellékállású Kata mellett járhat a gyerkőc bölcsődébe vagy főállású KATAsnak kell hozzá lenni?
  Illetve ilyen esetben (Mellékállású KATA + GYED + bölcsőde) veszélyeztetve van a GYED ellátás?
  Köszönöm a választ!
  Üdvözlettel: Petra

  1. Kedves Petra,
   Ha gyed mellett úgy katas vállalkozó, hogy a főállásában továbbra is fizetés nélküli szabadságon van, akkor nem mellékállású jelenleg, hanem havonta 50 ezret kell fizetnie – már ha dolgozik, vagyis számlát állít ki. Ha nem állít ki számlát, és nem fizeti a havi tételes adót – mert a gyed miatt mentesül, akkor ez nem aktív vállalkozás, vagyis így nem járna a gyed ellátás, ha közben bölcsiben van a gyermek.

 36. Üdvözlöm! Látom a jogszabályban szerepel a házi gyerekfelügyelet is. Érdeklődök, hogy ez vonatkozik az időszakos gyerekfelügyeletre is? Tehát ha havi 1-2 alkalommal pár órára családi bölcsödében időszakos gyerekfelügyeletet vennék igénybe akkor is elesek a GYED-től? Köszönöm a választ!

 37. Üdvözlöm!
  Az első gyerkőcöm októberben kezdené a bölcsit, december közepéig kapnàm utána a Gyed-et. Jelenleg táppénzen vagyok a 2. gyerekkel, mint veszélyeztetett terhes. Ebben az esetben mi a helyzet? Ilyenkor sem jár a gyed? Illetve a bölcsiben azt javasolták, hogy a gyerekorvos igazolja, hogy javasolja a gyerek közösségbe vitelét. Erre kitér a jogszabály?
  Előre is köszönöm a segítséget!
  Zsófi

  1. Kedves Zsófia,
   A táppénz keresőtevékenységnek számít ebben az értelemben, tehát rendben van mellette a gyed és a bölcsi együtt.
   A gyerekorvos/védőnő javaslata arra jó, hogy felvegyék a bölcsibe a gyermeket, de nem a gyed kapcsolatában. Hanem hogy állami bölcsibe az a gyermek járhat, ahol a szülők dolgoznak. És erre adhat kivételt egy ilyen igazolás. De arra nem, hogy a gyed mellett dolgozni kell a gyed kérelmezőjének. De a tp-vel rendben lesz a dolog.

 38. Kedves Admin!
  Gyermekem novemberben kezdené a bölcsődét. Jövő év júliusig vagyok Gyeden. A kérdésem az lenne, hogy a munkáltató két órára jelentene be engem novembertől, így a bölcsőde és a Gyed jogosultság összeegyeztethető e? Válaszát előre is köszönöm!

  1. Igen, mert azt nem határozza meg a jogszabály, hogy heti hány órás keresőtevékenységre van szükség.

   1. Jó napot kívánok. Még odébb van a dolog de már előre információkat gyűjtök. 2021 szeptemberében szeretném beadni kisfiamat böl sibe de csak 2022 januárjában tölti be a 2 évet. Ha visszamegyek a munkahelyemre. Jár a gyed azt tudom de a kötelező kiadásokat a tb stb azt a munkáltató a kell akkor már fizetni vagy az állam ugyanúgy mivel a gyed jár még? Köszönöm válaszát

    1. Kedves Viki,
     Az adót, járulékokat mindig a bérből, illetve az ellátásokból vonják le. Bruttóból így lesz nettó. Tehát most a gyedből vonják, ha visszamegy dolgozni, akkor a gyedből ugyanúgy vonják, amit kell, és a munkabéréről is vonják a kötelező adót és járulékokat. Tehát külön senkinek nem kell fizetnie semmit.

 39. Tisztelt Admin!
  Segítséget szeretnék kérni a következő helyzet kapcsán. 3 gyermekem van, a harmadik az elmúlt héten töltötte be a 2.életévét ezzel együtt lejárt a GYED-re való jogosultságom, és a GYED idejére vonatkozó fizetés nélküli kérelmem a munkáltatómnál. A harmadik gyermeket fel is vették a bölcsödébe, amit jeleztem is a munkáltatóm felé. Igényeltem a GYES-t a harmadik gyerek után amiről a határozatot már szintén megkaptam, továbbítottam is a munkáltatóm felé a jogosultságról szóló határozatot. Én itthon vagyok, de iskolába járok. Az lenne a kérdésem, hogy kérhetem-e/jogosult vagyok-e rá, hogy a munkáltatómnál a harmadik gyermekem 3éves koráig a fizetés nélkülit kérjek annak ellenére, hogy a gyerekek napközben bölcsödében/óvodában vannak, vagy mivel napközben a legkisebb is bölcsödében van (ergo nem otthon gondozom) ezt a munkáltatóm megtagadhatja?
  Válaszát előre is köszönve,
  Eszter

  1. Kedves Eszter,
   a fizetés nélküli szabadság a gyermek 3 éves koráig jár, a gyermek járhat mellette bölcsődébe, nem kell visszamenni dolgozni, a munkáltató nem küldheti el.
   Normális esetben a fizetés nélküli szabadságot jellemzően a gyermek 3 éves koráig kérik, és persze közben bármikor meg lehet szakítani, ha ezt szeretné a munkavállaló. A gyes határozatot nem kellett volna megküldeni a munkáltatónak, semmi köze hozzá.
   Tehát jelezze a munkáltatónak írásban, hogy a fizetés nélküli szabadságát továbbra is fenntartja a gyermekének a 3 éves koráig.

   1. Kedves Admin,
    Köszönöm a választ. Munkáltatómnál mindig csak az éppen aktuális ellátás idejére (GYED vagy GYES) kötöttük a fizetés nélkülit (itt ez a gyakorlat), ezért is adódott az a helyzet, hogy most a GYED-el együtt lejárt a mostani fiz nélkülim.
    Tehát ha jól értem annak ellenére hogy bölcsiben van a gyerek egész nap, én is otthon maradhatok fiz nélkülivel?
    Nem úgy működik hogy,
    -vagy van fiz nélküli és nincs bölcsi
    -vagy nincs fiz nélküli, de lehet bölcsi
    A fiz nélküli esetemben csak azért érdekes, mert időközben megszűnt a munkahelyem itt vidéken (Pesten lenne csak lehetőség)és fiz nélküli hiányában felmondanának.
    Köszönve a segítségét,
    Eszter

    1. A gyermek 3 éves koráig maradhat fizetés nélküli szabadságon, és nem releváns, hogy a gyermek bölcsiben vagy van sem. Tehát jelezze írásban a munkáltató felé, hogy a fizetés nélküli szabadságra való igényét továbbra is fenntartja a gyermek 3 éves koráig és tölse ki akkor azt a nyomtatványt, amit szoktak az Önök cégénél használni. A munkáltató nem mérlegelhet. Tehát semmi köze a bölcsihez. Így felmondási védelem alatt áll.
     Az más kérdés, hogy a bölcsibe (állami) akkor veszik fel a gyermeket, ha a szülő dolgozik. Jellemzően a helyhiány miatt azokat sorolják előre, akik dolgoznak. Erről érdemes beszélni a bölcsivel. Ha ott nincs helyhiány, akkor lehet, hogy nem probléma és nem kell vinni munkáltatói igazolást. Bár, ha tanul, ahogy említette, az is megfelelő indok szokott lenni a bölcsinek.

 40. Jó napot!
  Egy olyan kérdésem lenne, hogy egyedülálló szülő vagyok februárban kezdek dolgozni, a bölcsöde novembertől mondta a beszoktatást, de én februártól kértem. Azt mondták, hogy nem biztos hogy be tudják a kislányomat venni, ha most nem viszem. A februári munkámból adódóan tanfolyamot mell végeznem. Így nagyon nehéz közben bármilyen munkát is végeznem. A kislányom nem tudom hova tenni, mert édesanyám is dolgozik a munkahelyére sem cipelhetem mindig. Van rá mód hogy ne vegyék el a gyedem? Méltányosság nincs?

  1. Tisztelt Admin!
   Jelenleg nem vagyok munkaviszonyban, de a kislányomat sem vihetem mindig édesanyám munkahelyére, az iskolán kívüli oktatás viszont szükséges a munkámhoz

  2. Nincs méltányosság. Ha most kezdi a bölcsit novemberben és mellett nem dolgozik, akkor nem jár a gyed. Az azonban nincs meghatározva, hogy heti hány órás munkaviszony kell, tehát ha esetleg valami pár órásra van lehetősége, elvileg az is jó lehet. Vagy vállalkozást indítani. Egyébként nem veszik el a gyedet, az Ön felelőssége bejelenteni a változást.

 41. Tisztelt Admin!
  Ha apuka van gyeden a kisebbik gyerekkel és gyesen a nagyobikkal, és igazolt keresőtevékenységet folytat, amit munkáltatói val is bizonyít, akkor megtagadhatja-e az ellátást a bölcsőde kisfiamtól (március végén lesz 3 éves és másfél éve az intézménybe jár) amennyiben nekem nincs igazolható munkaviszonyom ? Illetve elvehetik a gyedet apukától ha én nem igazolok kereső tevékenységet?
  Válaszát előre is köszönöm!

  1. Kedves Ramóna,
   két külön dologról van szó. A bölcsit megtagadhatják, mert akkor jár a bölcsődei ellátás, ha a szülők dolgoznak mindketten. (magán nem, mert az egy szolgáltatás, de az állami igen.)
   Az ellátás más kérdés. Ha ön kérte volna a gyedet, és a gyermek bölcsibe járna, de közben ön nem dolgozik, akkor a gyed nem jár. De itt az apa a gyed igénylő, tehát neki kell dolgoznia, ha a gyermek bölcsiben van, Tehát ebben az esetben nem vehetik el apától a gyedet, mert anya nem dolgozik. Apa dolgozik, tehát rendben van.

 42. Kedves Admin!

  Kisfiam születése előtt egyéni vállalkozóként (nem KATA, hanem normál EV) dolgoztam, de csed, gyed alatt szüneteltetve van.
  Idén szeptembertől szeretném bölcsibe adni a gyereket, ahol ugye feltétel a munkáltatói.
  Abban az esetben, ha vissza állítom a vállalkozást, illetve átrakatom magam KATA-ba, felveszik vajon bölcsibe? Akkor is, ha esetleg pár hónapig nincs fix bevételem? (természetesen akarok dolgozni és fogok is, de idő kell 2 év után, amíg visszaállok a piaci körforgásba, s bevételt generálok)

  Nagyon köszönöm előre is!

  Üdv
  Angéla

 43. Kedves Admin!
  Kislányom 2021 áprilisában tölti a 2.életévét, ekkor szeretnénk bölcsibe adni.
  Ha eközben teherbe esek akkor járhat továbbra is bölcsibe? Vagy akkor ki kell venni mert mégsem mentem vissza dolgozni?

  1. Kedves Renáta,
   ellátás szempontjából nincs gond, mivel akkor már gyes jár, és ott már nincs ilyen összeférhetetlenség. Ha állami bölcsibe jár a gyermek, akkor a bölcsitől függ, hogy járhat-e tovább a gyermek vagy sem. Ugyanis az állami bölcsik arra vannak fenntartva, hogy a dolgozók szülők tudják hova tenni gyermekeiket, tehát legyen biztosítva nappali gyermekfelügyelet. Egyeztetni kell a bölcsőde vezetőjével. Tudok olyan helyet, ahova ha bekerült a gyermek, akkor már nem esik ki akkor sem, ha jön a tesó. De tudok olyat is, ahol azt mondják, hogy mivel otthon vagy az anya, maradjon a gyermek is otthon, kell másnak a hely.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük