Munkaügy, TB ellátások

Jön a kistesó! Milyen ellátás jár?

Sokan keresnek meg olyan témában, hogy jön a második, harmadik gyermek, és bizonytalanok a szülők, hogy vajon milyen ellátásra jogosultak. Természetesen ez is sok minden függvénye (visszament-e a gyermeked között dolgozni az anya, váltott-e közben munkahelyet, mikor születnek a gyermekek, emelték-e a bérét, stb.), de mégis egy fontos alapszabályra szeretném a figyelmeteket felhívni, mégpedig a kedvezményszabályra.

A jogszabály a következőképpen szól: “Ha a gyermek gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozást segítő ellátás igénybe vétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, és az újabb gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja magasabb összegű, mint az újabb gyermek születése okán számított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja, akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell az ellátást megállapítani, amennyiben az utolsóként megállapított ellátás alapja kizárólag a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembevételével került megállapításra.” De mit is jelent ez valójában?

Két feltétele van, hogy az anya jogosult legyen a csed esetében a kedvezményszabályra. Egyik, hogy a következő gyermek szülessen meg legkésőbb az első gyermek 4. életévéig, a másik feltétel, hogy a második gyermek születéskor az anya ugyanabban a jogviszonyban legyen (ugyanazon a munkahelyen, ugyanabban a szerződésben) mint az előző gyermek születése akkor. Ekkor igaz az, hogy a következő gyermekre tekintettel az ellátás (igaz a csed-re és a gyed-re is) nem lehet kevesebb, mint az első gyermek esetében.

Részmunkaidőben mentél vissza dolgozni a két gyermek születés között? Ha az előző két feltételnek megfelelsz, akkor a részmunkaidős kapcsán csökkentett béred nem befolyásolja a következő gyermek után járó ellátást, tehát nem fogsz kevesebbet kapni.

Ha az eseted bonyolultabb, több tényezős, javaslom, hogy keress meg, és jelentkezz be hozzám személyes/skype tanácsadásra, hogy átbeszéljük a lehetőségeidet: bernadett@munkavallaloert.hu

57 thoughts on “Jön a kistesó! Milyen ellátás jár?”

 1. 2 éves fiam van gyed et kapom jelenleg de gyeden volna. Tervezzük a 2. babát ő utána is megkapom a munkahelyemről gyed et?

  1. Kedves Alexandra,
   Nem teljesen értem a kérdés, mondat első részét. De újabb gyermek után is járhat az ellátás, ha megfelel a feltételeknek. Ha a második gyermek megszületik legkésőbb az első 4. évéig (úgy látom ez igaz az Ön esetében), és ugyanabban a munkaviszonyban/jogviszonyban van a második gyermek születésekor, mint az elsőnél volt, akkor legalább azt az ellátást fogja kapni a másodikra is. Ez nem derül ki, hogy ugyanaz a munkaviszony él-e most is, mint mikor az első gyermekét szülte. Ha igen, akkor jár az ellátást. Ha nem, akkor meg kell újra külön vizsgálni a feltételek meglétét.

  2. Kedves szakértő!
   Egy olyan kérdésem lenne,hogy jelenleg 7 hónapos kisfiammal vagyok itthon GYED-en. Határozott munkaviszonyom volt,ami megszűnt 2019 februárjában. Kérdésem az lenne,hogy van-e mód rá,hogy kapjak Csed-et vagy Gyest a második gyermekem után,ha a jelenlegi gyermekem 2 éves koráig teherbe esem?
   Köszönettel: Veronika

   1. Kedves VEronika,
    Csak abban az esetben, ha biztosított lesz vmilyen jogviszony után. Akár munkaviszony, akár egyéni vállalkozás, de szüléskor ahhoz biztosítottnak kell lennie. A másik feltétel pedig, hogy szülést megelőző 2 évben kell majd legalább 365 biztosítotti nap.

 2. Tusztelt szakértő!
  2 éve született meg a lányom és utána igénybe vettem CSED-et, most pedig lejár a GYED is. A kistesó pocakban van és szeptember elején megszületik. Nem mentem vissza dolgozni a 2 terhesség között. Azt szeretném kérdezni hogy CSED-re is jogosult vagyok így vagy csak a GYED amit igényelhetek, ezeket mikor adjam be? Illetve a nagylányomra ettől függetlenül igényelhetem a GYES-t?

  Válaszát köszönöm szépen!

  1. Kedves Marianna, ha jól értem, ugyanabban a munkaviszonyban van, mint az első gyermek születésekor. Ebben az esetben jogosult lesz a kedvezményszabályra, tehát várhatóan a második gyermekre kapott ellátása meg fog egyezni az elsőre kapott összeggel, mivel nem ment vissza, nincs, ami növelje. De kevesebb sem lehet. Járni fog csed és gyed is, ha az elsőre is járt, illetve ettől függetlenül az elsőre a gyes is. A gyest ügyfélkapun keresztül vagy személyesen kormányablaknál tudja igényelni. A csed igényét a másodikra a munkáltatón keresztül tudja igényelni, javaslom, minél előbb vegye fel velük a kapcsolatot a közeli szeptember miatt.

 3. Tisztelt Szakértő!
  Feleségem a második babával terhes. A tesó meg fog születni az első baba 4. életéve betöltése előtt. Így a kedvezményszabály rendbe van. A kérdésem az lenne,hogy gyes-en én vagyok,a feleségem pedig táppénzen,veszélyeztetettség miatt. Időközben történt minimálbér emelkedés. A táppénzt már az emelt bér után kapja. A második baba utáni ellátások is az emelt bérből lesznek számolva?

 4. Jónapot

  Az érdekelne hogy határozatlan idejű szerszödésem van 1 éves munkaviszonnyal szültem elöször kaptam a csedet most a gyedet novembertől pedig a gyest ha nem megyek vissza dolgozni és a kistesó a gyes lejárta elött megszületik akkor jogosult leszek ujbol igényelni a csedet majd a gyedet vagy ahhoz vissza kéne menni dolgozni? Vagy a gyes ideje alatt is megmarad a munkaviszony?
  Köszönöm válaszuk

  1. Ha a következő gyermek megszületik legkésőbb az előző gyermek 4. évéig és ugyanabban a munkaviszonyban lesz a szüléskor, mint az előző szüléskor volt, akkor nem kaphat kevesebb ellátást a második gyermekre, mint az elsőre kapott. Tehát nem kell visszamennie ahhoz, hogy a régi ellátást megkapja. A munkaviszony, ha határozatlan, akkor fennáll a gyermek 3 éves koráig, pontosabban addig, amíg nem rendezik valamilyen irányba.

 5. Tisztelt Szakértő!

  Jelenleg GYED-en vagyok, tervezzük a kistestvért. A munkahelyem a részleget, ahol dolgoztam megszüntette, de maga a cég továbbra is működik. Ha a GYED lejárta után már úton lenne a kistesó, elmehetek táppénzre a szülésig? Mondhatja a cégem azt, hogy nem, esetleg felmondhatnak a táppénz alatt? Vagy jobban járok, ha nem megyek táppénzre így védve, hogy jogosult legyek majd a CSED-re a második gyerkőc után is?

  Köszönöm a válaszát!

  1. Kedves Nikoletta,
   A felmondási védelem jelenleg a gyermek 3 éves koráig él abban az esetben, ha fizetési szabadságon van. Ha jön a testvér, akkor “újraindul” ez az időszak, tehát a védelem már a várandósságára tekintettel is megilleti – erről nyilván akkor tájékoztatni kell a vállalatot. Ha az orvosi úgy ítéli meg, hogy táppénzre kiírja, akkor a következőképpen lehet eljárni. A munkáltatójánál kérvényeznie kell a fizetés nélküli szabadság megszüntetését. Ezt írásban tegye meg (email megfelelő megcímezve az összes illetékest), és 30 nap múlva válik esedékessé. Ezzel párhuzamosan jelezze a munkáltatójának szintén írásban, hogy várandós, veszélyeztetett terhes, így a fizetés nélküli szabadságának megszűnése után táppénzen lesz, vinni fogja folyamatosan a táppénzes papírt. A bejelentés azért fontos, mert akkor a védelem újra fennáll, nem bocsáthatják el. Attól, hogy a részleg, ahol dolgozott, már nem létezik, állományba vissza tudják venni, táppénzre is.

 6. Kedves Szakértő!
  27 hónapos kisfiammal vagyok itthon. A munkahelyemen jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok. A kérdésem az volna ha sikerülne teherbe esnem a tesó után is ugyanúgy igényelhetném a GYED-et? Vagy vissza kéne mennem dolgozni? Mivel a munkaköröm veszélyes kivenném a maradék szabadságomat és azt követően táppénzre mennék a szülésig. Válaszát előre is köszönöm.

  1. A gyermek 3 éves koráig otthon tud maradni az első gyermekével, védett. Amennyiben teherbe esik, akkor nem kötelező visszamennie dolgozni, az ellátása nem lesz kevesebb a második gyermekre sem, amennyiben a jogviszonya megmarad, tehát ugyanaz a munkaviszonya továbbra is fennáll, és a második gyermek megszületik legkésőbb az első 4. évéig.
   Amennyiben veszélyeztetett terhesnek írja ki az orvos, akkor azt úgy tudja érvényesíteni, hogy először megszünteti a fizetés nélküli szabadságát (30 nappal előre kell szólni írásban), majd után akár egyből táppénzre tud menni. Ha elkezdi a szabadságát kivenni, azt is megteheti, de a terhességet mindenképpen jelentse be, mert amúgy a felmondási védelem megszűnik a fizetés nélküli szabadság megszűnésével. Hozzáteszem, amennyiben az orvos nem gondolja indokoltnak a táppénzt, de visszamenne a munkahelyére, akkor két lehetséges opció van, figyelembe véve, hogy veszélyes munkakörülmények között dolgozik. Vagy felajánlanak egy olyan munkakört, pl. irodait, ahol nem kell ilyen körülmények között dolgoznia, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor állásidőt kell fizetniük Önnek (vagyis a szerződésében szereplő bérét.)

 7. Tisztelt Szakértő!

  Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy jelenleg 16 hónapos gyerekemmel vagyok otthon, Diplomás GYED-et kapom. Jövő májusig kapom ezt a juttatást. Az egyetemmel 2021-ig vagyok doktorjelölti jogviszonyba. Viszont tervezzük a kistesvért. Második gyerek után is kaphatom a Diplomás GYED-et? Nem igazán találtam semmi erre vonatkozó leírást. Köszönöm a válaszát !

  1. A jelenlegi diplomás gyed-et nem ad jogosultságot egy újabb diplomás gyed-re, de amennyiben a következő gyermek születésekor újra fennállnak a feltételek, tehát meglesznek például a szükséges aktív félévek adott időszakon belül, akkor újra jogosult lehet rá.

 8. Tisztelt Szakértő!

  Ezúton fordulnék Önhöz, egy fennálló kérdéssel! Tervezzük kb. egy éven belül a 2. babát, a kisfiam jelenleg 2 éves múlt 3 hónappal. Nem szeretnék vissza menni az előző munkahelyemre, mert az e kereskedelemben van, és nem kellően gyerek barát a munkavégzés.
  Az itteni bejelentésnek köszönhetően, nagyon elégedett voltam a megállapított CSED és GYED ellátásommal. Ha most sikeresen elhelyezkedek részmunkaidőben egy másik cégnél, akkor a fent említett jogszabály nem fog e rám vonatkozni, mert nem maradok az első gyermek alatt született cégnél?

  Köszönöm válaszát!
  Ági

  1. A kedvezményszabály akkor is élni fog, ha közben többes jogviszonya lesz. Ebben az esetben külön-külön vizsgálják az ellátásokat, külön-külön kell meglennie a 365 napnak. A régi helyén meg fogja kapni az előző ellátást (ha az a jogviszony ugyanúgy fennáll, nem szakadt meg, és a második gyermek megszületik legkésőbb az első 4 évéig.) És amennyiben a másik helyen is lesz legalább 365 napja szülést megelőzően, akár onnan is kaphat ellátást.

 9. Kedves Szakértő!

  Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a kisfiam januárban tölti be a 2. életévét. Jelenleg gyed-en vagyok, januártól pedig gyesen leszek. Tervezzük a második babát. Nem változott a munkahelyen, sem a munkaköröm.Azt már olvastam, hogy gyes mellett is el lehet menni táppénzre. Az első babával is tappenzen voltam, veszélyeztett terhesség miatt. A következő terhesség esetén a táppénzre is érvényes a kedvezményszabály? Mi alapján számítják ilyenkor a táppénzt?

  Köszönöm a válaszát!
  Nóra

  1. Kedves Nóra,
   Ha táppénzen lesz, akkor először kérvényezni kell a fizetés nélküli szabadság megszüntetését, ezt 30 nappal előre kell jelezni a munkáltató felé és a 31. naptól tud táppénzen lenni.
   A kedvezményszabály a táppénzre konkrétan nem vonatkozik, de a jogszabály kimondja, hogy ha nincs olyan időszak, ami alapján számolni tudják a táppénzét, mert valamilyen ellátásban részesült, akkor az ellátás előtti időszak lesz az irányadó. Tehát ugyanaz lesz a táppénze, mint anno volt, kivéve, ha azóta emelték a bérét, mert akkor az új bér lesz az irányadó.

 10. Tisztelt Szakértő!
  Első gyereknél méltányosságból kaptam meg gyedet, amit jelenleg is kapok még májusig, de novemberben jön a kis tesó.
  Apz lenne a kérdésem, a jól értelmezem a dolgokat akkor nekem így éri meg:
  1 gyerekre lemondom a gyedet mikor megszületik a második és felveszem rá a gyest, míg a másodikra felveszem a csedet, mivel a munkaviszonyom nem szűnt meg. Ennek okán feltudom venni a csedet a kicebbre míg a nagyra a gyest.
  Üdvözlettel Réka

  1. Kedves Réka,
   Ha anno méltányosságból kapta meg az ellátást, az nem lesz alapja a mostani, következő ellátásnak. VIszont, ha még él a munkaviszonya, ha jól olvasom, vagyis szerzett további jogosító időt, most már nem méltányosságból járna az ellátás.
   Nem kell semmilyen ellátásról sem lemondania, ha jön a testvér, akkor rá kapja (ha a feltételeknek megfelel) a csed-et, közben az első gyerekre a gyed-et, gyes-t, éppen ami aktuális. Nem kell választani az ellátások között, mindkét gyerekre jár az aktuális.

   1. Tisztelt ADMIN.
    Köszönöm a választ. De viszont akkor mi lesz az alapja? A szerződés szerinti bér? Köszönöm előre is a választ

 11. Jó napot kívánok!
  Egy olyan kérdésem van a fiam betöltötte a 2 évet és utána lesz esetleg másik baba akkor csak a gyes jár vagy a gyed is ?

  1. Kedves Alexandra,
   Ha közben megmaradt a munkaviszonya/jogviszonya, vagy akár újabbat létesít, akkor járhat ugyanúgy a csed, gyed is.

 12. Kedves Bernadett,

  Köszönjük a cikket. Nálunk egy kicsit kacifántos a helyzet:
  2014-ben jött az első gyermekünk. 16 ban, épphogy betöltötte az első a 2 évet, már jött is a második, azaz anya nem ment vissza dolgozni.
  7.17-én betöltötte a 3. évét ez a 2. gyermek így 7.18-tól 15 nap szabadságot vett ki az anya, ezután veszélyeztetett terhességgel táppénzen van, decemberben érkezik a baba. Ez alapján MINIMUM a 2. gyermek utáni CSED lenne ugye.
  De anyának időközben JELENTŐSEN emelkedett a fizetése. Ez esetben az új fizetése alapján számolódik a CSED majd? Előre is köszönöm segítségét!

  1. Kedves Kérdező,
   A kedvezményszabály arra vonatkozik, hogy nem lehet kevesebb az ellátása a feltételek teljesülése esetén a következő gyermekre, mint az előzőre volt. Több lehet. Mindig kiszámolják, hogy az adott gyermekre mennyi az ellátás, és összevetik az előzővel. A kedvezőbbet adják meg.
   A fenti infók alapján nem tudom megmondani, hogy mennyi lesz az ellátása. Mivel nem lesz se 180, se 120 bérrel ellátott napja a harmadik gyermek születési előtti 3. hónap előtt, így maximum a minimálbér kétszeresének a 70%-a lehet a CSED alapja is, illetve maximum a tényleges/szerződés szerinti bére. Ez 2020-ban bruttó 161 000 Ft * 2, tehát bruttó 322 000 Ft-os bér alapján jár. Ha magasabb a bére, akkor az nem fogja befolyásolni az ellátását, mivel nem dolgozott benne annyit.

 13. T. Szakértő!
  Jelenleg diplomás GYED -ben részesülők, mert kisfiam a felsőoktatást befejező 1 éven belül született . Jelenleg jön a kistesó , de a diplomás GYED -be fog beleesni a születése . Kérdésem , hogy milyen juttatást tudnék így igényelni ?
  Válaszát előre is köszönöm !

  1. Kedves Bettina,
   A diplomás GYED, amit most kap, nem alapja egy új ellátásnak. Azt kell majd megvizsgálni, hogy mikor a gyermek megszületik, akkor jogosult-e a jogszabályok szerint valamire. Ha nem, akkor gyest kaphat a második gyermekre, és ha apa jogosult, igényelheti ő majd a gyed-et.

 14. Üdvözlöm! 9 honapos a kisfiam 8 ho ap múlva jön a kis tesó addig még Gyed én leszek. Az lenne a kérdésem hogy ugyan úgy kapni fogom továbbra is a Gyed et és igégényelhhetem a Csedet a megszületett kisbabám után? Köszönöm előre is a válaszát.

  1. Kedves Erika,
   Ha az a munkaviszonya, jogviszonya ugyanúgy fennáll, amiből az első gyermek után ment el szülni, akkor kapja a második gyermekre ugyanazt a csed-et. AZ első gyermekre pedig kapni fogja a gyed-et, majd a gyes-t, nem kell választani, mindkettő után jár az ellátás.

 15. Jó napot! Jelenleg 18 hónapos a lányom. Februárban megy bölcsődébe, vagyis akkor lesz 21 hónapos. Apukajaval nagyon gondolkodunk, hogy visszamenjek-e dolgozni, vagy jöjjön a kistesó. Ha visszamennék dolgozni, akkor hogyan működne ez? A munkáltató szeptembertől tudna visszavenni de ha februárban a kislány már jár bolcsibe, akkor úgy tudom, hogy nekem el kell kezdenem dolgozni.
  A másik kérdés, ha a kisteso mellett döntünk, akkor a munkáltató tudja azt mondani, hogy bocsi de nem tudunk tovább foglalkoztatni? 2020. Május 30ig van ott szerződésem. És ha a nagy bolcsiben lesz de közben a kisteso úton, akkor kitehetik a nagyobbakat a bolcsibol?
  Előre is köszönöm a választ!

  1. Kedves Eszter,
   Amennyiben Ön GYED-et kap, a gyermek pedig bölcsődében van, akkor keresőtevékenységet kell folytatni mellette, különben le kell mondania a GYED-ről. Tehát, ha a gyermek elkezdi a bölcsit 21 hónaposan, amikor még GYED-et kap utána, akkor Önnek is el kell kezdenie dolgozni (ez lehet részmunkaidős bármilyen munka is, nem csak az eredeti, vagy vállalkozás is). A GYED-et nem vonják meg, az Ön kötelezettsége lemondani, különben jogosulatlan a felvétel.
   A munkáltató nem szüntetheti meg a szerződését jelenleg sem, mert fizetés nélküli szabadságon van, és akkor sem, ha teherbe esik. Mivel, ha jól értem, határozott idős a szerződése, emiatt sem szüntetheti meg a szerződését, a határozott idő köti. Viszont, a határozott időt nem köteles hosszabbítani, így amennyiben addig Ön teherbe esik, a tapasztalatok alapján nagy az esélye annak, hogy nem hosszabbítja meg a szerződését. Várandósan új helyet nehéz találni, így viszont elképzelhető, hogy ellátás (CSED, GYED) nélkül marad a második gyermekre. Amennyiben ellátás nem járna, egyből gyes-re lesz jogosult, és apa tudja igényelni a gyed-et, ha ő jogosult rá (ugyanazok a feltételek vonatkoznak apára, mint anyára).
   Az állami bölcsik fenntartják a jogot, hogy ha kisebb gyermek születik, akkor a nagyobb gyermek sem maradhat a bölcsiben, de ez bölcsőde függő, leginkább helyhiány kérdése.

 16. Üdvözlöm.jelenleg gyeden vagyok a 7honapos babaval de viszont terhesegi tappenz alatt nem hoszabitottak a szerzodesem igy 3honapig munkanelkuli ellatast kaptam. Közben szuletett meg a gyerekem igy alanyi jogon kapom a gyedet a munkanelkulin keresztul.kerdesem az lenne hogy szeretnenk valalni meg egy babat es nem tudom hogy ő ra is megkapnam a gyedet ha nincs fenalo munkaviszonyom de viszamenoleg folyamatos munkaviszonyom volt.

  1. Kedves Anita,
   Sajnos nem. Ha születik második baba, akkor ott is igaz, hogy a gyermek születését megelőző 2 évben szükség van legalább 365 biztosított napra, valamint a szüléskor biztosítottnak kell lennie. Ahhoz tehát, hogy Ön a második gyermekre csed-et, gyed-et kapjon, legalább egy évet keresőtevékenységet kell folytatnia.
   Amennyiben ez nem sikerül, akkor gyes jár egyből az első 168 napban, és amennyiben az apa jogosult gyed-re (ugyanazok a feltételek, mint anyánál), akkor ő igénybe tudja venni a gyed-et. Az ellátásoknak azonban egy kézben kell lennie, tehát ha a gyed alatt még jár a gyes a nagyobbra, akkor azt is apának kell kapnia.

 17. Szép napot nekem olyan kérdésem lenne hogy én kislányom után kapom a gyedet január 25.en tolti a 2 évet.Munkáltatomón keresztül kapom.Teljes mukaidőben dolgozom. Na de a kérdés a köbetkező szeptember 25.én megszületett a 2.ik gyermekem fiam. És utána is tudom igényelni a gyedet ha betöltötte a 6 hónapos kórt? természetesen a jelenlegi munkahelyem en dolgozok továbbra is.

  1. Kedves László,
   Ha jól értem, a munkaviszonya folyamatosan fennállt és fenn fog állni ezután is. Ennek alapján tudja majd igényelni a gyed-et a második gyermeknél is, a 169. naptól. Ami fontos, hogy minden ellátásnak egy kézben kell lennie. Tehát, ha Ön igényli a gyed-et a második gyermekre majd, akkor az elsőre is Önnek kell a gyest. Ez azt jelenti, ha az anya nem dolgozik, akkor neki kötelezően fizetnie kell maga után a tb-t.

 18. Tisztelt Szakértő!
  Feleségem 2017 májusában lett várandós. Ekkor még határozott munkaviszonyban dolgozott. 2018 január közepén lejárt a munkaviszonya és 2018 február végén született meg az első gyerekünk. A munkaviszony megszűnése és a gyermek születése között munkanélkülin volt. Ezután kaptunk CSED-et, amit Ő vett igénybe. Utána a 6. hónaptól én igényeltem meg a GYED-et, valamint a feleségem kapott még a 90 napból visszamaradt napokra munkanélkülit. Az utolsó GYED-et 2020 márciusában kapjuk meg, de időközben úton van a második baba, aki 2020 nyarán fog megszületni.
  Kérdésem az lenne, hogy a második gyerek születése után lehet-e igényelni valamilyen támogatás (CSED, GYED, GYES), ha 2020 márciustól megigényeljük az első gyermekre a GYES-t?

  1. Kedves Szilveszter,
   A CSED-hez és a (GYED-hez is) alapfeltétel a gyermek születését megelőző 2 évben 365 biztosított nap. Ha jól értem, ez a feleségének nem lesz meg, így sajnos ő nem lesz jogosult másra, csak gyes-re. Azt tudják tenni, hogy először 168 napig gyes, majd megint Ön veszi igénybe a gyed-et.

 19. Kedves Szakértő!
  2017.12.31-ig munkavállaló voltam közel 10 évig, majd 2018.01.02-től főállású KATA-s egyéni vállalkozó vagyok, kezdetektől a 75.000 Ft-os emelt összegű befizetéssel.
  2018.12.27-től táppénzre mentem (veszélyeztetett terhesség) és 2019. májusban megszületett az első gyermekünk.
  2019. október végén lejárt a CSED, azóta GYED-re vagyok jogosult, ami mellett már újra szerezhetek bevételt az egyéni vállalkozásommal.
  A közeljövőben tervezünk újabb gyermeket. Kérdésem az, hogy van-e értelme továbbra is az emelt összegű KATA-t fizetni, az befolyásolja-e felfelé a következő gyermek után járó CSED-et és GYED-et? Vagy elegendő az „alap” 50.000 Ft-os KATA-t befizetnem azokban a hónapokban, amikor szerzek bevételt?

  1. Kedves Beáta,
   Amennyiben a második gyermek megszületik legkésőbb az első gyermek 4. évéig, és Ön vette igénybe a GYED-et, GYES-t, és ugyanúgy élni fog a vállalkozása, tehát nem szüntette meg, akkor kapni fogja az első gyermekre vonatkozó ellátást. Ennél fogva nincs értelme a 75 ezret fizetni, az alapján kell kapnia a második gyermekre is az ellátást, ha a kedvezményszabálynak megfelel majd.

 20. Kedves Szakértő!
  2018 szeptemberében született a kisfiam, 2020 szeptemberében lejár a gyeden. Visszaszeretnek menni dolgozni ugyanoda magasabb munkaberert. 2021 szeptemberben szeretnék ujjabb babát szóval 1 évet visszamennek dolgozni. Kérdésem az lenne jogosult vagyok e az ellátásokra és a tgyás és gyedem ugyan annyi lenne e mint az első gyermeknél? És jár e a 2. Gyermeknél is a 2. Eleteveig az ellátások?

  1. Kedves Mónika,
   Ha magasabb bérrel megy vissza dolgozni és dolgozik is elég időt a magasabb bérrel (legalább 6-9 hónapot), akkor a magasabb bér alapján fogja kapni az ellátását. A második gyermekre is ugyanúgy jogosult lehet az ellátásokra, amennyiben megfelel a feltételeknek. (Ha ugyanott dolgozik azóta is, ugyanabban a jogviszonyban, akkor mindenképpen)

 21. Jó napot!
  Idén augusztusban szültem első régóta várt gyermekemet, most ismét áldott állapotban vagyok (körülbelül 7 hetes vagyok)! Azt szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben mi a teendőm a munkahelyem felé (határozatlan idejű a munkaszerződésem), most még a Tgyás-t kapom, februártól a GYEDet, így, hogy megint várandós vagyok mikor és mit lehet igényelni, esetleg “jobban” járok, ha veszélyeztetett terhesnek vesznek és táppénzen leszek (első gyermekemmel veszélyeztetett voltam), egyáltalán lehetek ilyenkor táppénzen? Igazából semmit nem tudok, hogy ebben az esetben milyen lehetőségeim vannak..
  Válaszát előre is köszönöm, szép napot kívánok
  Kné

  1. Kedves Ágnes,
   Jelenleg még CSED-en van, ha jól gondolom, addig keresőtevékenységet nem folytathat, vagyis táppénzen sem lehet. Ha GYED-en van, és amennyiben az orvosa indokoltnak tartja a táppénzt, akkor 30 nappal előre jeleznie kell a munkáltatójának, hogy megszakítja a fizetés nélküli szabadságát, majd amint megszakadt, a 31. naptól viszi a táppénzes papírokat. Így tud egyszerre GYED-et az elsőre, illetve táppénzt a veszélyeztetett terhesség kapcsán kapni. Ezzel párhuzamosan jelzi is a munkáltatójának, hogy várandós, és majd ha a második gyermek születik, intézik ugyanúgy a CSED, GYED kérelmeket, mint az elsőnél.
   Családi adókedvezmény a magzat 91. napos korától jár, míg egy gyermek után havi 10 ezer Ft járt, addig 2 gyermek után havi 40 ezer. Ha ezt tudja Ön egyedül érvényesíteni, megteheti a CSED-ből, GYED-ből, táppénzből, ha nem, férjével megoszthatják vagy az apa is igényelheti egyedül.

 22. Jó napot kívánok!
  Segítségét szeretném kérni. 2019. márciusában megszületett a kislányom, jelenleg GYEDet kapok rá. Tervezzük a kistesót, viszont teljesen elvesztem az anyagi részletekben. Határozatlan idejű szerződésben vagyok a munkahelyemmel. Ha úgy sikerülne teherbe esnem, hogy a lányom betöltené a 2. életévét, akkor milyen összeget kapnék, amíg meg nem születik a kistesó? Nem mennék vissza dolgozni. Csak a GYEST? Vagy a GYES időszaka alatt el lehet menni táppénzre?

  Előre is köszönöm!

  1. Az első gyermekre csed után gyed, utána gyes jár. Amennyiben az orvosa veszélyeztetett terhesnek írja ki (ennek megítélése az ő kompetenciája), akkor abban az esetben tud táppénzen lenni, ha megszünteti először a fizetés nélküli szabadságát, amin a gyed és a gyes ideje alatt van. Ezt a kérelmet 30 nappal korábban kell beadnia a munkahelyére, és a 31. naptól tud tp-n lenni.

 23. Kedves Bernadett!
  Jelenleg GYED-en vagyok a fél éves kisfiammal. a munkaszerződésem határozatlan jellegü. Ha jól értelmeztem 3 évig védve vagyok, de ha szeretnénk kistesót és nem tudom hogy oda szeretnék e majd a 2 gyerek után visszamenni dolgozni akkor a főnőköm megteheti azt hogy bármilyen módon változtat a szerződésemen ami befolyásolhatja hogy a második gyerkőc után kevesebb pénzt kapjak?
  Ha igen akkor példát is kérhetnék , feltételezve hogy nem oda megyek vissza dolgozni .
  Köszönöm
  Üdvözlettel :
  Edina

  1. Kedves Edina,
   Amíg otthon van az első, illetve a második gyermekével, és a szerződése határozatlan idejű, akkor felmondási védelem illeti meg a szülési szabadság (csed) és a fizetés nélküli szabadság (gyed, gyes) idejére. Nincs olyan indok, ami miatt jelenleg elküldheti. Amennyiben a cég valamilyen oknál fogva jogutód nélkül megszűnne, akkor az Ön jogviszonya is automatikusan megszűnik.
   Amennyiben a két gyermek között visszamegy dolgozni, és még az első nincs 3 éves, de még nem várandós, akkor már nem lesz fizetés nélküli szabadságon és a felmondási védelem is megszűnik. Tehát ebben az esetben elküldhető – persze megfelelő jogszerű indokkal.
   Ha visszamegy dolgozni 2 gyermek között, de közben már várandós, akkor a várandóságára tekintettel felmondási védelem illeti meg.
   A munkaszerződését csak mindkét fél beleegyezésével lehet módosítani, tehát amennyiben Ön nem ír alá semmit, akkor nem is módosíthat rajta a munkáltató.
   Amennyiben a következő gyermek megszületik az első 4. évéig, akkor jogosult kedvezményszabályra, vagyis legalább arra az összegű ellátásra, amit az első után kapott. Ennek még feltétele, hogy ugyanabból a jogviszonyból menjen ismét el szülni.
   A munkáltatójának nem kell tudnia, hogy nem biztos, hogy a 2 gyermek után hozzá menne vissza dolgozni, hiszen addig sok minden történhet, változhat. Jelenleg arról tájékoztassa, hogy várhatóan majd vissza szeretne menni, de még mivel most 2. babát terveznek, nem tudja, mi történik addig. Jelezze, hogy pl. az elkövetkező 2-3 évben még nem lehet tervezni Önnel, és utána majd beszélnek újra.

 24. üdvözlöm.
  érdeklődni szeretnék a gyeddel kapcsolatban.
  2020 április 7-en jár le a gyed mivel akkor lesz a kislányom 2 éves. a munkaviszonyom, ami határozatlan idejű jelenleg is megvan.
  kérdésem az lenne ha a gyed lejárata előtt teherbe esem ismét , automatikusan jár a gyed vagy pedig tappenzel indul ismét?
  bővebb tájékoztatást szeretnék kérni ha lehetséges. 🙂

  1. Kedves Renáta,
   Ha a jelenlegi jogviszony folyamatos és nem szűnik meg, és közben újra teherbe esik, akkor ismét a következő ellátások járnak: CSED, GYED, majd GYES. A táppénz nem automatikus, ugyanis az veszélyeztetett terhesnek jár, aminek a megállapítása orvosi kompetencia. Ha ezt állapítják meg, táppénzre akkor mehet, ha az első gyermekre vonatkozó fizetés nélküli szabadságot megszünteti. Ezt 30 nappal előre kell jelezni és a 31. naptól tud táppénzen lenni.

 25. Kedves Bernadett

  Jelenleg GYED-en vagyok kisfiammal még 2020.02.10-ig. Kistesó 2020 nyár elejére várható. A munkáltató javaslatára 2020.02.10-ével megszakítom a fizetés nélküli szabadságot, másnaptól pedig táppénzen vagyok. A szabadságomat azt mondták ne vegyem ki. Szerződésem határozatlan. Kisfiam születése óta már emelkedett a bérem és valószínűleg ez év januárjától is fog. A táppénzt már az emelt bérből fogják számolni? Illetve még az a kérdésem, hogy a kistesó utáni GYED összege így lehet magasabb? Vagy annak mi lesz az alapja?
  Köszönöm válaszát; Veronika

  1. Kedves Veronika,
   Mind a táppénznek, mind a gyed-nek összetett a számítása. Táppénz esetében: Ha az igénylőnek a táppénzre való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyában azért nincs legalább 180 naptári napi tényleges jövedelme, mert legkevesebb 180 napig táppénzben, baleseti táppénzben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban – ide nem értve a méltányosságból megállapított ellátásokat – részesült a táppénz naptári napi összegét az utolsóként megállapított ellátás alapjának figyelembevételével kell megállapítani. Ezt az összeget össze kell hasonlítani a tényleges, ennek hiányában szerződés szerinti jövedelemmel, és amelyik a kedvezőbb azt kell folyósítani.
   Vagyis a táppénznél számítani fog az új bére. (van táppénz maximum is, napi 9500 Ft)
   A gyed-nél attól függ, mennyi a bére. Ha magasabb, mint a minimálbér kétszerese (ez 2020-ban bruttó 322 000 Ft), akkor nem lesz releváns, mert ennél nem kaphat többet. Ha kevesebb a bére ennél, és ezt emelik, akkor ez lesz az új GYED alapja akkor is, ha nem dolgozott benne semmit.

 26. Üdvözlöm!
  Az lenne a kérdésem, hogy ha az első gyermekem születése után (2018. 07) a munkáltató csökkentette a fizetésem, de sem a munkakör, sem a munkaviszonyom nem változott jogosult leszek-e a 2. gyermekem (2020. 06) esetében ugyanarra az ellátásra mint az elsőnél?
  Köszönöm a válaszát! Terézia

  1. Kedves Terézia,
   a munkáltatója önkényesen nem csökkenthette a fizetését, ehhez az Ön beleegyezése és aláírása is szükséges.
   Mivel úgy látom, hogy a második gyermek megszületik az első gyermek 4. életévéig, és ugyanabban a jogviszonyban lesz, mint az első születésénél, így nem lehet kevesebb az ellátása a második gyermekre sem. Viszont, ha 3 éves lesz a második gyermeke és visszamenne dolgozni, de nem tudják visszavenni, akkor ez a csökkentett bér lesz az alapja a szabadságoknak és a felmondási időnek, végkielégítésnek is.

 27. Kedves Szakértő!
  Az én kislányom most volt 7.hónapos és szeretnénk a tesót mielőtt a kislányom betölti a 2! Nekem határozott szerződésem van 2021.02.28.-ig , és jelenleg most GYED-et kapok! Az lenne a kérdésem hogy ez megmaradjon ez a GYED ahhoz meg kell születni a tesónak mire a kislányom betölti a 2-t vagy ráér később is és ugyanúgy járni fog ?
  Az első gyermekem előtt 3 év biztosítási jogviszonyom van!

  1. Kedves Nóra,
   csak akkor fog járni csed és gyed az új gyermekre, ha 2021.02.28-ig megszületik, vagy pedig újabb jogviszonyt létesít. Ha lejár a szerződése és nincs új, vagy ezt nem hosszabbítják és a gyermek utána születik meg, akkor nem jár csed, gyed, csak gyes.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük