Munkaügy, TB ellátások

Jön a kistesó! Milyen ellátás jár?

Sokan keresnek meg olyan témában, hogy jön a második, harmadik gyermek, és bizonytalanok a szülők, hogy vajon milyen ellátásra jogosultak. Természetesen ez is sok minden függvénye (visszament-e a gyermeked között dolgozni az anya, váltott-e közben munkahelyet, mikor születnek a gyermekek, emelték-e a bérét, stb.), de mégis egy fontos alapszabályra szeretném a figyelmeteket felhívni, mégpedig a kedvezményszabályra.

A jogszabály a következőképpen szól: “Ha a gyermek gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozást segítő ellátás igénybe vétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, és az újabb gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja magasabb összegű, mint az újabb gyermek születése okán számított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja, akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell az ellátást megállapítani, amennyiben az utolsóként megállapított ellátás alapja kizárólag a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembevételével került megállapításra.” De mit is jelent ez valójában?

Két feltétele van, hogy az anya jogosult legyen a csed esetében a kedvezményszabályra. Egyik, hogy a következő gyermek szülessen meg legkésőbb az első gyermek 4. életévéig, a másik feltétel, hogy a második gyermek születéskor az anya ugyanabban a jogviszonyban legyen (ugyanazon a munkahelyen, ugyanabban a szerződésben) mint az előző gyermek születése akkor. Ekkor igaz az, hogy a következő gyermekre tekintettel az ellátás (igaz a csed-re és a gyed-re is) nem lehet kevesebb, mint az első gyermek esetében.

Részmunkaidőben mentél vissza dolgozni a két gyermek születés között? Ha az előző két feltételnek megfelelsz, akkor a részmunkaidős kapcsán csökkentett béred nem befolyásolja a következő gyermek után járó ellátást, tehát nem fogsz kevesebbet kapni.

Ha az eseted bonyolultabb, több tényezős, javaslom, hogy keress meg, és jelentkezz be hozzám személyes/skype tanácsadásra, hogy átbeszéljük a lehetőségeidet: bernadett@munkavallaloert.hu

18 thoughts on “Jön a kistesó! Milyen ellátás jár?”

 1. 2 éves fiam van gyed et kapom jelenleg de gyeden volna. Tervezzük a 2. babát ő utána is megkapom a munkahelyemről gyed et?

  1. Kedves Alexandra,
   Nem teljesen értem a kérdés, mondat első részét. De újabb gyermek után is járhat az ellátás, ha megfelel a feltételeknek. Ha a második gyermek megszületik legkésőbb az első 4. évéig (úgy látom ez igaz az Ön esetében), és ugyanabban a munkaviszonyban/jogviszonyban van a második gyermek születésekor, mint az elsőnél volt, akkor legalább azt az ellátást fogja kapni a másodikra is. Ez nem derül ki, hogy ugyanaz a munkaviszony él-e most is, mint mikor az első gyermekét szülte. Ha igen, akkor jár az ellátást. Ha nem, akkor meg kell újra külön vizsgálni a feltételek meglétét.

  2. Kedves szakértő!
   Egy olyan kérdésem lenne,hogy jelenleg 7 hónapos kisfiammal vagyok itthon GYED-en. Határozott munkaviszonyom volt,ami megszűnt 2019 februárjában. Kérdésem az lenne,hogy van-e mód rá,hogy kapjak Csed-et vagy Gyest a második gyermekem után,ha a jelenlegi gyermekem 2 éves koráig teherbe esem?
   Köszönettel: Veronika

   1. Kedves VEronika,
    Csak abban az esetben, ha biztosított lesz vmilyen jogviszony után. Akár munkaviszony, akár egyéni vállalkozás, de szüléskor ahhoz biztosítottnak kell lennie. A másik feltétel pedig, hogy szülést megelőző 2 évben kell majd legalább 365 biztosítotti nap.

 2. Tusztelt szakértő!
  2 éve született meg a lányom és utána igénybe vettem CSED-et, most pedig lejár a GYED is. A kistesó pocakban van és szeptember elején megszületik. Nem mentem vissza dolgozni a 2 terhesség között. Azt szeretném kérdezni hogy CSED-re is jogosult vagyok így vagy csak a GYED amit igényelhetek, ezeket mikor adjam be? Illetve a nagylányomra ettől függetlenül igényelhetem a GYES-t?

  Válaszát köszönöm szépen!

  1. Kedves Marianna, ha jól értem, ugyanabban a munkaviszonyban van, mint az első gyermek születésekor. Ebben az esetben jogosult lesz a kedvezményszabályra, tehát várhatóan a második gyermekre kapott ellátása meg fog egyezni az elsőre kapott összeggel, mivel nem ment vissza, nincs, ami növelje. De kevesebb sem lehet. Járni fog csed és gyed is, ha az elsőre is járt, illetve ettől függetlenül az elsőre a gyes is. A gyest ügyfélkapun keresztül vagy személyesen kormányablaknál tudja igényelni. A csed igényét a másodikra a munkáltatón keresztül tudja igényelni, javaslom, minél előbb vegye fel velük a kapcsolatot a közeli szeptember miatt.

 3. Tisztelt Szakértő!
  Feleségem a második babával terhes. A tesó meg fog születni az első baba 4. életéve betöltése előtt. Így a kedvezményszabály rendbe van. A kérdésem az lenne,hogy gyes-en én vagyok,a feleségem pedig táppénzen,veszélyeztetettség miatt. Időközben történt minimálbér emelkedés. A táppénzt már az emelt bér után kapja. A második baba utáni ellátások is az emelt bérből lesznek számolva?

 4. Jónapot

  Az érdekelne hogy határozatlan idejű szerszödésem van 1 éves munkaviszonnyal szültem elöször kaptam a csedet most a gyedet novembertől pedig a gyest ha nem megyek vissza dolgozni és a kistesó a gyes lejárta elött megszületik akkor jogosult leszek ujbol igényelni a csedet majd a gyedet vagy ahhoz vissza kéne menni dolgozni? Vagy a gyes ideje alatt is megmarad a munkaviszony?
  Köszönöm válaszuk

  1. Ha a következő gyermek megszületik legkésőbb az előző gyermek 4. évéig és ugyanabban a munkaviszonyban lesz a szüléskor, mint az előző szüléskor volt, akkor nem kaphat kevesebb ellátást a második gyermekre, mint az elsőre kapott. Tehát nem kell visszamennie ahhoz, hogy a régi ellátást megkapja. A munkaviszony, ha határozatlan, akkor fennáll a gyermek 3 éves koráig, pontosabban addig, amíg nem rendezik valamilyen irányba.

 5. Tisztelt Szakértő!

  Jelenleg GYED-en vagyok, tervezzük a kistestvért. A munkahelyem a részleget, ahol dolgoztam megszüntette, de maga a cég továbbra is működik. Ha a GYED lejárta után már úton lenne a kistesó, elmehetek táppénzre a szülésig? Mondhatja a cégem azt, hogy nem, esetleg felmondhatnak a táppénz alatt? Vagy jobban járok, ha nem megyek táppénzre így védve, hogy jogosult legyek majd a CSED-re a második gyerkőc után is?

  Köszönöm a válaszát!

  1. Kedves Nikoletta,
   A felmondási védelem jelenleg a gyermek 3 éves koráig él abban az esetben, ha fizetési szabadságon van. Ha jön a testvér, akkor “újraindul” ez az időszak, tehát a védelem már a várandósságára tekintettel is megilleti – erről nyilván akkor tájékoztatni kell a vállalatot. Ha az orvosi úgy ítéli meg, hogy táppénzre kiírja, akkor a következőképpen lehet eljárni. A munkáltatójánál kérvényeznie kell a fizetés nélküli szabadság megszüntetését. Ezt írásban tegye meg (email megfelelő megcímezve az összes illetékest), és 30 nap múlva válik esedékessé. Ezzel párhuzamosan jelezze a munkáltatójának szintén írásban, hogy várandós, veszélyeztetett terhes, így a fizetés nélküli szabadságának megszűnése után táppénzen lesz, vinni fogja folyamatosan a táppénzes papírt. A bejelentés azért fontos, mert akkor a védelem újra fennáll, nem bocsáthatják el. Attól, hogy a részleg, ahol dolgozott, már nem létezik, állományba vissza tudják venni, táppénzre is.

 6. Kedves Szakértő!
  27 hónapos kisfiammal vagyok itthon. A munkahelyemen jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok. A kérdésem az volna ha sikerülne teherbe esnem a tesó után is ugyanúgy igényelhetném a GYED-et? Vagy vissza kéne mennem dolgozni? Mivel a munkaköröm veszélyes kivenném a maradék szabadságomat és azt követően táppénzre mennék a szülésig. Válaszát előre is köszönöm.

  1. A gyermek 3 éves koráig otthon tud maradni az első gyermekével, védett. Amennyiben teherbe esik, akkor nem kötelező visszamennie dolgozni, az ellátása nem lesz kevesebb a második gyermekre sem, amennyiben a jogviszonya megmarad, tehát ugyanaz a munkaviszonya továbbra is fennáll, és a második gyermek megszületik legkésőbb az első 4. évéig.
   Amennyiben veszélyeztetett terhesnek írja ki az orvos, akkor azt úgy tudja érvényesíteni, hogy először megszünteti a fizetés nélküli szabadságát (30 nappal előre kell szólni írásban), majd után akár egyből táppénzre tud menni. Ha elkezdi a szabadságát kivenni, azt is megteheti, de a terhességet mindenképpen jelentse be, mert amúgy a felmondási védelem megszűnik a fizetés nélküli szabadság megszűnésével. Hozzáteszem, amennyiben az orvos nem gondolja indokoltnak a táppénzt, de visszamenne a munkahelyére, akkor két lehetséges opció van, figyelembe véve, hogy veszélyes munkakörülmények között dolgozik. Vagy felajánlanak egy olyan munkakört, pl. irodait, ahol nem kell ilyen körülmények között dolgoznia, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor állásidőt kell fizetniük Önnek (vagyis a szerződésében szereplő bérét.)

 7. Tisztelt Szakértő!

  Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy jelenleg 16 hónapos gyerekemmel vagyok otthon, Diplomás GYED-et kapom. Jövő májusig kapom ezt a juttatást. Az egyetemmel 2021-ig vagyok doktorjelölti jogviszonyba. Viszont tervezzük a kistesvért. Második gyerek után is kaphatom a Diplomás GYED-et? Nem igazán találtam semmi erre vonatkozó leírást. Köszönöm a válaszát !

  1. A jelenlegi diplomás gyed-et nem ad jogosultságot egy újabb diplomás gyed-re, de amennyiben a következő gyermek születésekor újra fennállnak a feltételek, tehát meglesznek például a szükséges aktív félévek adott időszakon belül, akkor újra jogosult lehet rá.

 8. Tisztelt Szakértő!

  Ezúton fordulnék Önhöz, egy fennálló kérdéssel! Tervezzük kb. egy éven belül a 2. babát, a kisfiam jelenleg 2 éves múlt 3 hónappal. Nem szeretnék vissza menni az előző munkahelyemre, mert az e kereskedelemben van, és nem kellően gyerek barát a munkavégzés.
  Az itteni bejelentésnek köszönhetően, nagyon elégedett voltam a megállapított CSED és GYED ellátásommal. Ha most sikeresen elhelyezkedek részmunkaidőben egy másik cégnél, akkor a fent említett jogszabály nem fog e rám vonatkozni, mert nem maradok az első gyermek alatt született cégnél?

  Köszönöm válaszát!
  Ági

  1. A kedvezményszabály akkor is élni fog, ha közben többes jogviszonya lesz. Ebben az esetben külön-külön vizsgálják az ellátásokat, külön-külön kell meglennie a 365 napnak. A régi helyén meg fogja kapni az előző ellátást (ha az a jogviszony ugyanúgy fennáll, nem szakadt meg, és a második gyermek megszületik legkésőbb az első 4 évéig.) És amennyiben a másik helyen is lesz legalább 365 napja szülést megelőzően, akár onnan is kaphat ellátást.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.