Munkaügy, TB ellátások

Jön a kistesó! Milyen ellátás jár?

Sokan keresnek meg olyan témában, hogy jön a második, harmadik gyermek, és bizonytalanok a szülők, hogy vajon milyen ellátásra jogosultak. Természetesen ez is sok minden függvénye (visszament-e a gyermeked között dolgozni az anya, váltott-e közben munkahelyet, mikor születnek a gyermekek, emelték-e a bérét, stb.), de mégis egy fontos alapszabályra szeretném a figyelmeteket felhívni, mégpedig a kedvezményszabályra.

A jogszabály a következőképpen szól: “Ha a gyermek gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozást segítő ellátás igénybe vétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, és az újabb gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja magasabb összegű, mint az újabb gyermek születése okán számított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja, akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell az ellátást megállapítani, amennyiben az utolsóként megállapított ellátás alapja kizárólag a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembevételével került megállapításra.” De mit is jelent ez valójában?

Két feltétele van, hogy az anya jogosult legyen a csed esetében a kedvezményszabályra. Egyik, hogy a következő gyermek szülessen meg legkésőbb az első gyermek 4. életévéig, a másik feltétel, hogy a második gyermek születéskor az anya ugyanabban a jogviszonyban legyen (ugyanazon a munkahelyen, ugyanabban a szerződésben) mint az előző gyermek születése akkor. Ekkor igaz az, hogy a következő gyermekre tekintettel az ellátás (igaz a csed-re és a gyed-re is) nem lehet kevesebb, mint az első gyermek esetében.

Részmunkaidőben mentél vissza dolgozni a két gyermek születés között? Ha az előző két feltételnek megfelelsz, akkor a részmunkaidős kapcsán csökkentett béred nem befolyásolja a következő gyermek után járó ellátást, tehát nem fogsz kevesebbet kapni.

Ha az eseted bonyolultabb, több tényezős, javaslom, hogy keress meg, és jelentkezz be hozzám személyes/skype tanácsadásra, hogy átbeszéljük a lehetőségeidet: bernadett@munkavallaloert.hu

135 című bejegyzés “Jön a kistesó! Milyen ellátás jár?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. 2 éves fiam van gyed et kapom jelenleg de gyeden volna. Tervezzük a 2. babát ő utána is megkapom a munkahelyemről gyed et?

  1. Kedves Alexandra,
   Nem teljesen értem a kérdés, mondat első részét. De újabb gyermek után is járhat az ellátás, ha megfelel a feltételeknek. Ha a második gyermek megszületik legkésőbb az első 4. évéig (úgy látom ez igaz az Ön esetében), és ugyanabban a munkaviszonyban/jogviszonyban van a második gyermek születésekor, mint az elsőnél volt, akkor legalább azt az ellátást fogja kapni a másodikra is. Ez nem derül ki, hogy ugyanaz a munkaviszony él-e most is, mint mikor az első gyermekét szülte. Ha igen, akkor jár az ellátást. Ha nem, akkor meg kell újra külön vizsgálni a feltételek meglétét.

  2. Kedves szakértő!
   Egy olyan kérdésem lenne,hogy jelenleg 7 hónapos kisfiammal vagyok itthon GYED-en. Határozott munkaviszonyom volt,ami megszűnt 2019 februárjában. Kérdésem az lenne,hogy van-e mód rá,hogy kapjak Csed-et vagy Gyest a második gyermekem után,ha a jelenlegi gyermekem 2 éves koráig teherbe esem?
   Köszönettel: Veronika

   1. Kedves VEronika,
    Csak abban az esetben, ha biztosított lesz vmilyen jogviszony után. Akár munkaviszony, akár egyéni vállalkozás, de szüléskor ahhoz biztosítottnak kell lennie. A másik feltétel pedig, hogy szülést megelőző 2 évben kell majd legalább 365 biztosítotti nap.

 2. Tusztelt szakértő!
  2 éve született meg a lányom és utána igénybe vettem CSED-et, most pedig lejár a GYED is. A kistesó pocakban van és szeptember elején megszületik. Nem mentem vissza dolgozni a 2 terhesség között. Azt szeretném kérdezni hogy CSED-re is jogosult vagyok így vagy csak a GYED amit igényelhetek, ezeket mikor adjam be? Illetve a nagylányomra ettől függetlenül igényelhetem a GYES-t?

  Válaszát köszönöm szépen!

  1. Kedves Marianna, ha jól értem, ugyanabban a munkaviszonyban van, mint az első gyermek születésekor. Ebben az esetben jogosult lesz a kedvezményszabályra, tehát várhatóan a második gyermekre kapott ellátása meg fog egyezni az elsőre kapott összeggel, mivel nem ment vissza, nincs, ami növelje. De kevesebb sem lehet. Járni fog csed és gyed is, ha az elsőre is járt, illetve ettől függetlenül az elsőre a gyes is. A gyest ügyfélkapun keresztül vagy személyesen kormányablaknál tudja igényelni. A csed igényét a másodikra a munkáltatón keresztül tudja igényelni, javaslom, minél előbb vegye fel velük a kapcsolatot a közeli szeptember miatt.

 3. Tisztelt Szakértő!
  Feleségem a második babával terhes. A tesó meg fog születni az első baba 4. életéve betöltése előtt. Így a kedvezményszabály rendbe van. A kérdésem az lenne,hogy gyes-en én vagyok,a feleségem pedig táppénzen,veszélyeztetettség miatt. Időközben történt minimálbér emelkedés. A táppénzt már az emelt bér után kapja. A második baba utáni ellátások is az emelt bérből lesznek számolva?

 4. Jónapot

  Az érdekelne hogy határozatlan idejű szerszödésem van 1 éves munkaviszonnyal szültem elöször kaptam a csedet most a gyedet novembertől pedig a gyest ha nem megyek vissza dolgozni és a kistesó a gyes lejárta elött megszületik akkor jogosult leszek ujbol igényelni a csedet majd a gyedet vagy ahhoz vissza kéne menni dolgozni? Vagy a gyes ideje alatt is megmarad a munkaviszony?
  Köszönöm válaszuk

  1. Ha a következő gyermek megszületik legkésőbb az előző gyermek 4. évéig és ugyanabban a munkaviszonyban lesz a szüléskor, mint az előző szüléskor volt, akkor nem kaphat kevesebb ellátást a második gyermekre, mint az elsőre kapott. Tehát nem kell visszamennie ahhoz, hogy a régi ellátást megkapja. A munkaviszony, ha határozatlan, akkor fennáll a gyermek 3 éves koráig, pontosabban addig, amíg nem rendezik valamilyen irányba.

 5. Tisztelt Szakértő!

  Jelenleg GYED-en vagyok, tervezzük a kistestvért. A munkahelyem a részleget, ahol dolgoztam megszüntette, de maga a cég továbbra is működik. Ha a GYED lejárta után már úton lenne a kistesó, elmehetek táppénzre a szülésig? Mondhatja a cégem azt, hogy nem, esetleg felmondhatnak a táppénz alatt? Vagy jobban járok, ha nem megyek táppénzre így védve, hogy jogosult legyek majd a CSED-re a második gyerkőc után is?

  Köszönöm a válaszát!

  1. Kedves Nikoletta,
   A felmondási védelem jelenleg a gyermek 3 éves koráig él abban az esetben, ha fizetési szabadságon van. Ha jön a testvér, akkor “újraindul” ez az időszak, tehát a védelem már a várandósságára tekintettel is megilleti – erről nyilván akkor tájékoztatni kell a vállalatot. Ha az orvosi úgy ítéli meg, hogy táppénzre kiírja, akkor a következőképpen lehet eljárni. A munkáltatójánál kérvényeznie kell a fizetés nélküli szabadság megszüntetését. Ezt írásban tegye meg (email megfelelő megcímezve az összes illetékest), és 30 nap múlva válik esedékessé. Ezzel párhuzamosan jelezze a munkáltatójának szintén írásban, hogy várandós, veszélyeztetett terhes, így a fizetés nélküli szabadságának megszűnése után táppénzen lesz, vinni fogja folyamatosan a táppénzes papírt. A bejelentés azért fontos, mert akkor a védelem újra fennáll, nem bocsáthatják el. Attól, hogy a részleg, ahol dolgozott, már nem létezik, állományba vissza tudják venni, táppénzre is.

 6. Kedves Szakértő!
  27 hónapos kisfiammal vagyok itthon. A munkahelyemen jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok. A kérdésem az volna ha sikerülne teherbe esnem a tesó után is ugyanúgy igényelhetném a GYED-et? Vagy vissza kéne mennem dolgozni? Mivel a munkaköröm veszélyes kivenném a maradék szabadságomat és azt követően táppénzre mennék a szülésig. Válaszát előre is köszönöm.

  1. A gyermek 3 éves koráig otthon tud maradni az első gyermekével, védett. Amennyiben teherbe esik, akkor nem kötelező visszamennie dolgozni, az ellátása nem lesz kevesebb a második gyermekre sem, amennyiben a jogviszonya megmarad, tehát ugyanaz a munkaviszonya továbbra is fennáll, és a második gyermek megszületik legkésőbb az első 4. évéig.
   Amennyiben veszélyeztetett terhesnek írja ki az orvos, akkor azt úgy tudja érvényesíteni, hogy először megszünteti a fizetés nélküli szabadságát (30 nappal előre kell szólni írásban), majd után akár egyből táppénzre tud menni. Ha elkezdi a szabadságát kivenni, azt is megteheti, de a terhességet mindenképpen jelentse be, mert amúgy a felmondási védelem megszűnik a fizetés nélküli szabadság megszűnésével. Hozzáteszem, amennyiben az orvos nem gondolja indokoltnak a táppénzt, de visszamenne a munkahelyére, akkor két lehetséges opció van, figyelembe véve, hogy veszélyes munkakörülmények között dolgozik. Vagy felajánlanak egy olyan munkakört, pl. irodait, ahol nem kell ilyen körülmények között dolgoznia, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor állásidőt kell fizetniük Önnek (vagyis a szerződésében szereplő bérét.)

 7. Tisztelt Szakértő!

  Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy jelenleg 16 hónapos gyerekemmel vagyok otthon, Diplomás GYED-et kapom. Jövő májusig kapom ezt a juttatást. Az egyetemmel 2021-ig vagyok doktorjelölti jogviszonyba. Viszont tervezzük a kistesvért. Második gyerek után is kaphatom a Diplomás GYED-et? Nem igazán találtam semmi erre vonatkozó leírást. Köszönöm a válaszát !

  1. A jelenlegi diplomás gyed-et nem ad jogosultságot egy újabb diplomás gyed-re, de amennyiben a következő gyermek születésekor újra fennállnak a feltételek, tehát meglesznek például a szükséges aktív félévek adott időszakon belül, akkor újra jogosult lehet rá.

 8. Tisztelt Szakértő!

  Ezúton fordulnék Önhöz, egy fennálló kérdéssel! Tervezzük kb. egy éven belül a 2. babát, a kisfiam jelenleg 2 éves múlt 3 hónappal. Nem szeretnék vissza menni az előző munkahelyemre, mert az e kereskedelemben van, és nem kellően gyerek barát a munkavégzés.
  Az itteni bejelentésnek köszönhetően, nagyon elégedett voltam a megállapított CSED és GYED ellátásommal. Ha most sikeresen elhelyezkedek részmunkaidőben egy másik cégnél, akkor a fent említett jogszabály nem fog e rám vonatkozni, mert nem maradok az első gyermek alatt született cégnél?

  Köszönöm válaszát!
  Ági

  1. A kedvezményszabály akkor is élni fog, ha közben többes jogviszonya lesz. Ebben az esetben külön-külön vizsgálják az ellátásokat, külön-külön kell meglennie a 365 napnak. A régi helyén meg fogja kapni az előző ellátást (ha az a jogviszony ugyanúgy fennáll, nem szakadt meg, és a második gyermek megszületik legkésőbb az első 4 évéig.) És amennyiben a másik helyen is lesz legalább 365 napja szülést megelőzően, akár onnan is kaphat ellátást.

 9. Kedves Szakértő!

  Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a kisfiam januárban tölti be a 2. életévét. Jelenleg gyed-en vagyok, januártól pedig gyesen leszek. Tervezzük a második babát. Nem változott a munkahelyen, sem a munkaköröm.Azt már olvastam, hogy gyes mellett is el lehet menni táppénzre. Az első babával is tappenzen voltam, veszélyeztett terhesség miatt. A következő terhesség esetén a táppénzre is érvényes a kedvezményszabály? Mi alapján számítják ilyenkor a táppénzt?

  Köszönöm a válaszát!
  Nóra

  1. Kedves Nóra,
   Ha táppénzen lesz, akkor először kérvényezni kell a fizetés nélküli szabadság megszüntetését, ezt 30 nappal előre kell jelezni a munkáltató felé és a 31. naptól tud táppénzen lenni.
   A kedvezményszabály a táppénzre konkrétan nem vonatkozik, de a jogszabály kimondja, hogy ha nincs olyan időszak, ami alapján számolni tudják a táppénzét, mert valamilyen ellátásban részesült, akkor az ellátás előtti időszak lesz az irányadó. Tehát ugyanaz lesz a táppénze, mint anno volt, kivéve, ha azóta emelték a bérét, mert akkor az új bér lesz az irányadó.

 10. Tisztelt Szakértő!
  Első gyereknél méltányosságból kaptam meg gyedet, amit jelenleg is kapok még májusig, de novemberben jön a kis tesó.
  Apz lenne a kérdésem, a jól értelmezem a dolgokat akkor nekem így éri meg:
  1 gyerekre lemondom a gyedet mikor megszületik a második és felveszem rá a gyest, míg a másodikra felveszem a csedet, mivel a munkaviszonyom nem szűnt meg. Ennek okán feltudom venni a csedet a kicebbre míg a nagyra a gyest.
  Üdvözlettel Réka

  1. Kedves Réka,
   Ha anno méltányosságból kapta meg az ellátást, az nem lesz alapja a mostani, következő ellátásnak. VIszont, ha még él a munkaviszonya, ha jól olvasom, vagyis szerzett további jogosító időt, most már nem méltányosságból járna az ellátás.
   Nem kell semmilyen ellátásról sem lemondania, ha jön a testvér, akkor rá kapja (ha a feltételeknek megfelel) a csed-et, közben az első gyerekre a gyed-et, gyes-t, éppen ami aktuális. Nem kell választani az ellátások között, mindkét gyerekre jár az aktuális.

   1. Tisztelt ADMIN.
    Köszönöm a választ. De viszont akkor mi lesz az alapja? A szerződés szerinti bér? Köszönöm előre is a választ

 11. Jó napot kívánok!
  Egy olyan kérdésem van a fiam betöltötte a 2 évet és utána lesz esetleg másik baba akkor csak a gyes jár vagy a gyed is ?

  1. Kedves Alexandra,
   Ha közben megmaradt a munkaviszonya/jogviszonya, vagy akár újabbat létesít, akkor járhat ugyanúgy a csed, gyed is.

 12. Kedves Bernadett,

  Köszönjük a cikket. Nálunk egy kicsit kacifántos a helyzet:
  2014-ben jött az első gyermekünk. 16 ban, épphogy betöltötte az első a 2 évet, már jött is a második, azaz anya nem ment vissza dolgozni.
  7.17-én betöltötte a 3. évét ez a 2. gyermek így 7.18-tól 15 nap szabadságot vett ki az anya, ezután veszélyeztetett terhességgel táppénzen van, decemberben érkezik a baba. Ez alapján MINIMUM a 2. gyermek utáni CSED lenne ugye.
  De anyának időközben JELENTŐSEN emelkedett a fizetése. Ez esetben az új fizetése alapján számolódik a CSED majd? Előre is köszönöm segítségét!

  1. Kedves Kérdező,
   A kedvezményszabály arra vonatkozik, hogy nem lehet kevesebb az ellátása a feltételek teljesülése esetén a következő gyermekre, mint az előzőre volt. Több lehet. Mindig kiszámolják, hogy az adott gyermekre mennyi az ellátás, és összevetik az előzővel. A kedvezőbbet adják meg.
   A fenti infók alapján nem tudom megmondani, hogy mennyi lesz az ellátása. Mivel nem lesz se 180, se 120 bérrel ellátott napja a harmadik gyermek születési előtti 3. hónap előtt, így maximum a minimálbér kétszeresének a 70%-a lehet a CSED alapja is, illetve maximum a tényleges/szerződés szerinti bére. Ez 2020-ban bruttó 161 000 Ft * 2, tehát bruttó 322 000 Ft-os bér alapján jár. Ha magasabb a bére, akkor az nem fogja befolyásolni az ellátását, mivel nem dolgozott benne annyit.

 13. T. Szakértő!
  Jelenleg diplomás GYED -ben részesülők, mert kisfiam a felsőoktatást befejező 1 éven belül született . Jelenleg jön a kistesó , de a diplomás GYED -be fog beleesni a születése . Kérdésem , hogy milyen juttatást tudnék így igényelni ?
  Válaszát előre is köszönöm !

  1. Kedves Bettina,
   A diplomás GYED, amit most kap, nem alapja egy új ellátásnak. Azt kell majd megvizsgálni, hogy mikor a gyermek megszületik, akkor jogosult-e a jogszabályok szerint valamire. Ha nem, akkor gyest kaphat a második gyermekre, és ha apa jogosult, igényelheti ő majd a gyed-et.

 14. Üdvözlöm! 9 honapos a kisfiam 8 ho ap múlva jön a kis tesó addig még Gyed én leszek. Az lenne a kérdésem hogy ugyan úgy kapni fogom továbbra is a Gyed et és igégényelhhetem a Csedet a megszületett kisbabám után? Köszönöm előre is a válaszát.

  1. Kedves Erika,
   Ha az a munkaviszonya, jogviszonya ugyanúgy fennáll, amiből az első gyermek után ment el szülni, akkor kapja a második gyermekre ugyanazt a csed-et. AZ első gyermekre pedig kapni fogja a gyed-et, majd a gyes-t, nem kell választani, mindkettő után jár az ellátás.

 15. Jó napot! Jelenleg 18 hónapos a lányom. Februárban megy bölcsődébe, vagyis akkor lesz 21 hónapos. Apukajaval nagyon gondolkodunk, hogy visszamenjek-e dolgozni, vagy jöjjön a kistesó. Ha visszamennék dolgozni, akkor hogyan működne ez? A munkáltató szeptembertől tudna visszavenni de ha februárban a kislány már jár bolcsibe, akkor úgy tudom, hogy nekem el kell kezdenem dolgozni.
  A másik kérdés, ha a kisteso mellett döntünk, akkor a munkáltató tudja azt mondani, hogy bocsi de nem tudunk tovább foglalkoztatni? 2020. Május 30ig van ott szerződésem. És ha a nagy bolcsiben lesz de közben a kisteso úton, akkor kitehetik a nagyobbakat a bolcsibol?
  Előre is köszönöm a választ!

  1. Kedves Eszter,
   Amennyiben Ön GYED-et kap, a gyermek pedig bölcsődében van, akkor keresőtevékenységet kell folytatni mellette, különben le kell mondania a GYED-ről. Tehát, ha a gyermek elkezdi a bölcsit 21 hónaposan, amikor még GYED-et kap utána, akkor Önnek is el kell kezdenie dolgozni (ez lehet részmunkaidős bármilyen munka is, nem csak az eredeti, vagy vállalkozás is). A GYED-et nem vonják meg, az Ön kötelezettsége lemondani, különben jogosulatlan a felvétel.
   A munkáltató nem szüntetheti meg a szerződését jelenleg sem, mert fizetés nélküli szabadságon van, és akkor sem, ha teherbe esik. Mivel, ha jól értem, határozott idős a szerződése, emiatt sem szüntetheti meg a szerződését, a határozott idő köti. Viszont, a határozott időt nem köteles hosszabbítani, így amennyiben addig Ön teherbe esik, a tapasztalatok alapján nagy az esélye annak, hogy nem hosszabbítja meg a szerződését. Várandósan új helyet nehéz találni, így viszont elképzelhető, hogy ellátás (CSED, GYED) nélkül marad a második gyermekre. Amennyiben ellátás nem járna, egyből gyes-re lesz jogosult, és apa tudja igényelni a gyed-et, ha ő jogosult rá (ugyanazok a feltételek vonatkoznak apára, mint anyára).
   Az állami bölcsik fenntartják a jogot, hogy ha kisebb gyermek születik, akkor a nagyobb gyermek sem maradhat a bölcsiben, de ez bölcsőde függő, leginkább helyhiány kérdése.

 16. Üdvözlöm.jelenleg gyeden vagyok a 7honapos babaval de viszont terhesegi tappenz alatt nem hoszabitottak a szerzodesem igy 3honapig munkanelkuli ellatast kaptam. Közben szuletett meg a gyerekem igy alanyi jogon kapom a gyedet a munkanelkulin keresztul.kerdesem az lenne hogy szeretnenk valalni meg egy babat es nem tudom hogy ő ra is megkapnam a gyedet ha nincs fenalo munkaviszonyom de viszamenoleg folyamatos munkaviszonyom volt.

  1. Kedves Anita,
   Sajnos nem. Ha születik második baba, akkor ott is igaz, hogy a gyermek születését megelőző 2 évben szükség van legalább 365 biztosított napra, valamint a szüléskor biztosítottnak kell lennie. Ahhoz tehát, hogy Ön a második gyermekre csed-et, gyed-et kapjon, legalább egy évet keresőtevékenységet kell folytatnia.
   Amennyiben ez nem sikerül, akkor gyes jár egyből az első 168 napban, és amennyiben az apa jogosult gyed-re (ugyanazok a feltételek, mint anyánál), akkor ő igénybe tudja venni a gyed-et. Az ellátásoknak azonban egy kézben kell lennie, tehát ha a gyed alatt még jár a gyes a nagyobbra, akkor azt is apának kell kapnia.

 17. Szép napot nekem olyan kérdésem lenne hogy én kislányom után kapom a gyedet január 25.en tolti a 2 évet.Munkáltatomón keresztül kapom.Teljes mukaidőben dolgozom. Na de a kérdés a köbetkező szeptember 25.én megszületett a 2.ik gyermekem fiam. És utána is tudom igényelni a gyedet ha betöltötte a 6 hónapos kórt? természetesen a jelenlegi munkahelyem en dolgozok továbbra is.

  1. Kedves László,
   Ha jól értem, a munkaviszonya folyamatosan fennállt és fenn fog állni ezután is. Ennek alapján tudja majd igényelni a gyed-et a második gyermeknél is, a 169. naptól. Ami fontos, hogy minden ellátásnak egy kézben kell lennie. Tehát, ha Ön igényli a gyed-et a második gyermekre majd, akkor az elsőre is Önnek kell a gyest. Ez azt jelenti, ha az anya nem dolgozik, akkor neki kötelezően fizetnie kell maga után a tb-t.

 18. Tisztelt Szakértő!
  Feleségem 2017 májusában lett várandós. Ekkor még határozott munkaviszonyban dolgozott. 2018 január közepén lejárt a munkaviszonya és 2018 február végén született meg az első gyerekünk. A munkaviszony megszűnése és a gyermek születése között munkanélkülin volt. Ezután kaptunk CSED-et, amit Ő vett igénybe. Utána a 6. hónaptól én igényeltem meg a GYED-et, valamint a feleségem kapott még a 90 napból visszamaradt napokra munkanélkülit. Az utolsó GYED-et 2020 márciusában kapjuk meg, de időközben úton van a második baba, aki 2020 nyarán fog megszületni.
  Kérdésem az lenne, hogy a második gyerek születése után lehet-e igényelni valamilyen támogatás (CSED, GYED, GYES), ha 2020 márciustól megigényeljük az első gyermekre a GYES-t?

  1. Kedves Szilveszter,
   A CSED-hez és a (GYED-hez is) alapfeltétel a gyermek születését megelőző 2 évben 365 biztosított nap. Ha jól értem, ez a feleségének nem lesz meg, így sajnos ő nem lesz jogosult másra, csak gyes-re. Azt tudják tenni, hogy először 168 napig gyes, majd megint Ön veszi igénybe a gyed-et.

 19. Kedves Szakértő!
  2017.12.31-ig munkavállaló voltam közel 10 évig, majd 2018.01.02-től főállású KATA-s egyéni vállalkozó vagyok, kezdetektől a 75.000 Ft-os emelt összegű befizetéssel.
  2018.12.27-től táppénzre mentem (veszélyeztetett terhesség) és 2019. májusban megszületett az első gyermekünk.
  2019. október végén lejárt a CSED, azóta GYED-re vagyok jogosult, ami mellett már újra szerezhetek bevételt az egyéni vállalkozásommal.
  A közeljövőben tervezünk újabb gyermeket. Kérdésem az, hogy van-e értelme továbbra is az emelt összegű KATA-t fizetni, az befolyásolja-e felfelé a következő gyermek után járó CSED-et és GYED-et? Vagy elegendő az „alap” 50.000 Ft-os KATA-t befizetnem azokban a hónapokban, amikor szerzek bevételt?

  1. Kedves Beáta,
   Amennyiben a második gyermek megszületik legkésőbb az első gyermek 4. évéig, és Ön vette igénybe a GYED-et, GYES-t, és ugyanúgy élni fog a vállalkozása, tehát nem szüntette meg, akkor kapni fogja az első gyermekre vonatkozó ellátást. Ennél fogva nincs értelme a 75 ezret fizetni, az alapján kell kapnia a második gyermekre is az ellátást, ha a kedvezményszabálynak megfelel majd.

 20. Kedves Szakértő!
  2018 szeptemberében született a kisfiam, 2020 szeptemberében lejár a gyeden. Visszaszeretnek menni dolgozni ugyanoda magasabb munkaberert. 2021 szeptemberben szeretnék ujjabb babát szóval 1 évet visszamennek dolgozni. Kérdésem az lenne jogosult vagyok e az ellátásokra és a tgyás és gyedem ugyan annyi lenne e mint az első gyermeknél? És jár e a 2. Gyermeknél is a 2. Eleteveig az ellátások?

  1. Kedves Mónika,
   Ha magasabb bérrel megy vissza dolgozni és dolgozik is elég időt a magasabb bérrel (legalább 6-9 hónapot), akkor a magasabb bér alapján fogja kapni az ellátását. A második gyermekre is ugyanúgy jogosult lehet az ellátásokra, amennyiben megfelel a feltételeknek. (Ha ugyanott dolgozik azóta is, ugyanabban a jogviszonyban, akkor mindenképpen)

 21. Jó napot!
  Idén augusztusban szültem első régóta várt gyermekemet, most ismét áldott állapotban vagyok (körülbelül 7 hetes vagyok)! Azt szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben mi a teendőm a munkahelyem felé (határozatlan idejű a munkaszerződésem), most még a Tgyás-t kapom, februártól a GYEDet, így, hogy megint várandós vagyok mikor és mit lehet igényelni, esetleg “jobban” járok, ha veszélyeztetett terhesnek vesznek és táppénzen leszek (első gyermekemmel veszélyeztetett voltam), egyáltalán lehetek ilyenkor táppénzen? Igazából semmit nem tudok, hogy ebben az esetben milyen lehetőségeim vannak..
  Válaszát előre is köszönöm, szép napot kívánok
  Kné

  1. Kedves Ágnes,
   Jelenleg még CSED-en van, ha jól gondolom, addig keresőtevékenységet nem folytathat, vagyis táppénzen sem lehet. Ha GYED-en van, és amennyiben az orvosa indokoltnak tartja a táppénzt, akkor 30 nappal előre jeleznie kell a munkáltatójának, hogy megszakítja a fizetés nélküli szabadságát, majd amint megszakadt, a 31. naptól viszi a táppénzes papírokat. Így tud egyszerre GYED-et az elsőre, illetve táppénzt a veszélyeztetett terhesség kapcsán kapni. Ezzel párhuzamosan jelzi is a munkáltatójának, hogy várandós, és majd ha a második gyermek születik, intézik ugyanúgy a CSED, GYED kérelmeket, mint az elsőnél.
   Családi adókedvezmény a magzat 91. napos korától jár, míg egy gyermek után havi 10 ezer Ft járt, addig 2 gyermek után havi 40 ezer. Ha ezt tudja Ön egyedül érvényesíteni, megteheti a CSED-ből, GYED-ből, táppénzből, ha nem, férjével megoszthatják vagy az apa is igényelheti egyedül.

 22. Jó napot kívánok!
  Segítségét szeretném kérni. 2019. márciusában megszületett a kislányom, jelenleg GYEDet kapok rá. Tervezzük a kistesót, viszont teljesen elvesztem az anyagi részletekben. Határozatlan idejű szerződésben vagyok a munkahelyemmel. Ha úgy sikerülne teherbe esnem, hogy a lányom betöltené a 2. életévét, akkor milyen összeget kapnék, amíg meg nem születik a kistesó? Nem mennék vissza dolgozni. Csak a GYEST? Vagy a GYES időszaka alatt el lehet menni táppénzre?

  Előre is köszönöm!

  1. Az első gyermekre csed után gyed, utána gyes jár. Amennyiben az orvosa veszélyeztetett terhesnek írja ki (ennek megítélése az ő kompetenciája), akkor abban az esetben tud táppénzen lenni, ha megszünteti először a fizetés nélküli szabadságát, amin a gyed és a gyes ideje alatt van. Ezt a kérelmet 30 nappal korábban kell beadnia a munkahelyére, és a 31. naptól tud tp-n lenni.

 23. Kedves Bernadett!
  Jelenleg GYED-en vagyok a fél éves kisfiammal. a munkaszerződésem határozatlan jellegü. Ha jól értelmeztem 3 évig védve vagyok, de ha szeretnénk kistesót és nem tudom hogy oda szeretnék e majd a 2 gyerek után visszamenni dolgozni akkor a főnőköm megteheti azt hogy bármilyen módon változtat a szerződésemen ami befolyásolhatja hogy a második gyerkőc után kevesebb pénzt kapjak?
  Ha igen akkor példát is kérhetnék , feltételezve hogy nem oda megyek vissza dolgozni .
  Köszönöm
  Üdvözlettel :
  Edina

  1. Kedves Edina,
   Amíg otthon van az első, illetve a második gyermekével, és a szerződése határozatlan idejű, akkor felmondási védelem illeti meg a szülési szabadság (csed) és a fizetés nélküli szabadság (gyed, gyes) idejére. Nincs olyan indok, ami miatt jelenleg elküldheti. Amennyiben a cég valamilyen oknál fogva jogutód nélkül megszűnne, akkor az Ön jogviszonya is automatikusan megszűnik.
   Amennyiben a két gyermek között visszamegy dolgozni, és még az első nincs 3 éves, de még nem várandós, akkor már nem lesz fizetés nélküli szabadságon és a felmondási védelem is megszűnik. Tehát ebben az esetben elküldhető – persze megfelelő jogszerű indokkal.
   Ha visszamegy dolgozni 2 gyermek között, de közben már várandós, akkor a várandóságára tekintettel felmondási védelem illeti meg.
   A munkaszerződését csak mindkét fél beleegyezésével lehet módosítani, tehát amennyiben Ön nem ír alá semmit, akkor nem is módosíthat rajta a munkáltató.
   Amennyiben a következő gyermek megszületik az első 4. évéig, akkor jogosult kedvezményszabályra, vagyis legalább arra az összegű ellátásra, amit az első után kapott. Ennek még feltétele, hogy ugyanabból a jogviszonyból menjen ismét el szülni.
   A munkáltatójának nem kell tudnia, hogy nem biztos, hogy a 2 gyermek után hozzá menne vissza dolgozni, hiszen addig sok minden történhet, változhat. Jelenleg arról tájékoztassa, hogy várhatóan majd vissza szeretne menni, de még mivel most 2. babát terveznek, nem tudja, mi történik addig. Jelezze, hogy pl. az elkövetkező 2-3 évben még nem lehet tervezni Önnel, és utána majd beszélnek újra.

 24. üdvözlöm.
  érdeklődni szeretnék a gyeddel kapcsolatban.
  2020 április 7-en jár le a gyed mivel akkor lesz a kislányom 2 éves. a munkaviszonyom, ami határozatlan idejű jelenleg is megvan.
  kérdésem az lenne ha a gyed lejárata előtt teherbe esem ismét , automatikusan jár a gyed vagy pedig tappenzel indul ismét?
  bővebb tájékoztatást szeretnék kérni ha lehetséges. 🙂

  1. Kedves Renáta,
   Ha a jelenlegi jogviszony folyamatos és nem szűnik meg, és közben újra teherbe esik, akkor ismét a következő ellátások járnak: CSED, GYED, majd GYES. A táppénz nem automatikus, ugyanis az veszélyeztetett terhesnek jár, aminek a megállapítása orvosi kompetencia. Ha ezt állapítják meg, táppénzre akkor mehet, ha az első gyermekre vonatkozó fizetés nélküli szabadságot megszünteti. Ezt 30 nappal előre kell jelezni és a 31. naptól tud táppénzen lenni.

 25. Kedves Bernadett

  Jelenleg GYED-en vagyok kisfiammal még 2020.02.10-ig. Kistesó 2020 nyár elejére várható. A munkáltató javaslatára 2020.02.10-ével megszakítom a fizetés nélküli szabadságot, másnaptól pedig táppénzen vagyok. A szabadságomat azt mondták ne vegyem ki. Szerződésem határozatlan. Kisfiam születése óta már emelkedett a bérem és valószínűleg ez év januárjától is fog. A táppénzt már az emelt bérből fogják számolni? Illetve még az a kérdésem, hogy a kistesó utáni GYED összege így lehet magasabb? Vagy annak mi lesz az alapja?
  Köszönöm válaszát; Veronika

  1. Kedves Veronika,
   Mind a táppénznek, mind a gyed-nek összetett a számítása. Táppénz esetében: Ha az igénylőnek a táppénzre való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyában azért nincs legalább 180 naptári napi tényleges jövedelme, mert legkevesebb 180 napig táppénzben, baleseti táppénzben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban – ide nem értve a méltányosságból megállapított ellátásokat – részesült a táppénz naptári napi összegét az utolsóként megállapított ellátás alapjának figyelembevételével kell megállapítani. Ezt az összeget össze kell hasonlítani a tényleges, ennek hiányában szerződés szerinti jövedelemmel, és amelyik a kedvezőbb azt kell folyósítani.
   Vagyis a táppénznél számítani fog az új bére. (van táppénz maximum is, napi 9500 Ft)
   A gyed-nél attól függ, mennyi a bére. Ha magasabb, mint a minimálbér kétszerese (ez 2020-ban bruttó 322 000 Ft), akkor nem lesz releváns, mert ennél nem kaphat többet. Ha kevesebb a bére ennél, és ezt emelik, akkor ez lesz az új GYED alapja akkor is, ha nem dolgozott benne semmit.

 26. Üdvözlöm!
  Az lenne a kérdésem, hogy ha az első gyermekem születése után (2018. 07) a munkáltató csökkentette a fizetésem, de sem a munkakör, sem a munkaviszonyom nem változott jogosult leszek-e a 2. gyermekem (2020. 06) esetében ugyanarra az ellátásra mint az elsőnél?
  Köszönöm a válaszát! Terézia

  1. Kedves Terézia,
   a munkáltatója önkényesen nem csökkenthette a fizetését, ehhez az Ön beleegyezése és aláírása is szükséges.
   Mivel úgy látom, hogy a második gyermek megszületik az első gyermek 4. életévéig, és ugyanabban a jogviszonyban lesz, mint az első születésénél, így nem lehet kevesebb az ellátása a második gyermekre sem. Viszont, ha 3 éves lesz a második gyermeke és visszamenne dolgozni, de nem tudják visszavenni, akkor ez a csökkentett bér lesz az alapja a szabadságoknak és a felmondási időnek, végkielégítésnek is.

 27. Kedves Szakértő!
  Az én kislányom most volt 7.hónapos és szeretnénk a tesót mielőtt a kislányom betölti a 2! Nekem határozott szerződésem van 2021.02.28.-ig , és jelenleg most GYED-et kapok! Az lenne a kérdésem hogy ez megmaradjon ez a GYED ahhoz meg kell születni a tesónak mire a kislányom betölti a 2-t vagy ráér később is és ugyanúgy járni fog ?
  Az első gyermekem előtt 3 év biztosítási jogviszonyom van!

  1. Kedves Nóra,
   csak akkor fog járni csed és gyed az új gyermekre, ha 2021.02.28-ig megszületik, vagy pedig újabb jogviszonyt létesít. Ha lejár a szerződése és nincs új, vagy ezt nem hosszabbítják és a gyermek utána születik meg, akkor nem jár csed, gyed, csak gyes.

 28. Kedves Bernadett,

  Elso gyermekem 2016ban szuletett, GYESen voltam mar 3,5 honapja mikor megszuletett a masodik.
  2020.majusban jar le a GYED es nem szeretnek visszamenni dolgozni, hanem szeretnenk harmadik babat. Amennyiben 180 napon tul leszek GYESen mire megszuletik, akkor is el a kedvezmenyszabaly? Vagy akkor mar minimalber lesz a szamitas alapja?

  Koszonom a valaszat!

  1. Kedves Andrea,
   mindig az előző gyermekhez kell viszonyítani. Akkor jogosult a kedvezményszabályra, ha az új gyermek legkésőbb a 2. 4 évéig megszületik. Vagyis a gyed/gyes alatt vagy ezek lejártát követő 1 éven belül.

 29. Kedves szakértő!

  2 éves a fiam és jelenleg a gyest fogom kapni utána. Kérdésem az lenne ha kistestvért tervezünk és akkor születne meg amikor nekem már vissza kellene mennem dolgozni az az elmúlna az első gyermekem már 3 éves mirre lennék jogosult? Táppénzen lennék ugyan ugy mint az elsö babámmal? Mert vele nagyrészt azon voltam mivel fizikai munkát végeztem. A második babám után ha jól vettem ki járna majd a csed és a gyed is mivel még 4 évet nem töltené be a kisfiam.és azonos munkáltatonál vagyok. Válaszát előre is köszönöm.

  1. Kedves Ágnes,
   A kedvezményszabályra akkor jogosult, ha a második gyermek megszületik a gyed/gyes alatt, vagy ezeket követő egy éven belül. Magyarán legkésőbb az első gyermek 4. évéig meg kell születnie ahhoz, hogy legalább az első gyermekre kapott csed, gyed ellátást itt is megkaphassa.
   Ha az első gyermek 3 éves, és még Ön nem esett teherbe, akkor vissza kell mennie dolgozni, ha szeretné ezt a jogviszonyt fenntartani. Ha vált, akkor már nem lesz jogosult a kedvezményszabályra.
   Ha időközben teherbe esik, akkor abban az esetben lehet táppénzen, amennyiben az orvosa úgy ítéli meg, hogy veszélyeztetett terhes, ez orvosi kompetencia eldönteni.

 30. Jó napot !Olyan kérdésem lenne,hogy kisfiammal 2 éves kora előtt estem teherbe,de viszont terhesség alatt megszüntették a munkaviszonyom !Elötte kaptam csed,GYED és most a GYES-t !A második babánál így milyen juttatásban fogok részesülni?

  1. Kedves Csilla,
   Amennyiben nem lesz újabb jogviszonya, pl. munkaviszonya, akkor sajnos sem csed-re, sem gyed-re nem lesz jogosult, csak egyből gyes-re. Ami fontos, hogy a gyermek születése előtti 2 évben kell legalább 365 biztosítotti nap, tehát a kérdés, ha még esetleg valahova felveszik, vagy vállalkozást indít, maradt-e régről még a szülés előtti 2 évben annyi napja, hogy a 365 napja meglegyen. Ez alapfeltétel.
   Ha csak gyes-re lesz jogosult, akkor még az lehet opció, hogy az első 168 napban gyest kap, majd a 169. naptól gyed-et apa veszi igénybe munka mellett, amennyiben a feltételeknek megfelel. (ugyanazok, mint anya esetében)

 31. Jó napot
  Nekem van egy 29. hónapos kislányom akivel jelenleg Gyesen vagyok itthon. Nem szeretnék vissza menni már a munkahelyem re mert kistesot szeretnénk.
  Szeretném megkérdezni hogy mire leszek jogosult ha most terhes lennék?

  1. Ahogy a cikkben is szerepel. A kedvezményszabály két feltétele ha teljesül, akkor megkapja legalább ugyanazt az ellátást a második gyermekre, mint az elsőre megkapott.

 32. Kedves Szakértő,

  Egy kis segítségre lenne szükségem. Első gyermekem 2018.07.08.-án született meg, jelenleg GYED-en vagyok vele. Második gyermekemet 2020.04.30.-a körül várjuk. Amint megszületik, munkáltatómtól igénylem a CSED-et. Első gyermekem GYED-e járni fog-e nekem még arra a kb. két hónapra, míg a GYES-t nem igénylem? Ha nem, akkor nekem a GYED-et le kell mondanom vagy automatikusan megszűnik? Munkáltatóm nem változott.

  1. Mindkét gyermekre járni párhuzamosan az éppen aktuális ellátást, tehát ha még GYED jár az elsőre, akkor azt kapja annak ellenére, hogy CSED-et kap a másodikra majd.

 33. üdvözlöm.
  érdeklődni szeretnék gyeddel gyessel kapcsolatban.
  jelenleg gyeden vagyok a kislányommal, ami ez év áprilisában jár le.
  a munkaviszonyom határozatlan.
  kérdésem a következő lenne :
  ha nem megyek vissza dolgozni, az első gyermekre jár a gyes meg egy évig, a munkaviszonyom ugyanúgy megmarad?
  illetve ha a gyes alatt esem teherbe, ugyanúgy jár a csed, gyed, gyes a másik babára is?
  előre is köszönöm.

  1. Kedves Renáta,
   gyed után gyes jár a gyermek 2 és 3 éves kora között, ekkor fizetés nélküli szabadságon van, a munkaviszonyát nem befolyásolja.
   A cikkben leírom, minek kell teljesülnie a kedvezményszabályhoz. Ha ez megvan, akkor legalább ugyanaz az összegű csed és gyed jár a második gyermekre is.

 34. Kedves Szakértő!
  Nekem az lenne a kérdésem, hogy idén novemberben lejár a gyedem, de nem szeretnék visszamenni dolgozni, hanem itthon maradni a lányommal, mert tervezzük a kistesót minél hamarabb. Így akkor ha lejár a gyedem akkor maradhatok gyesen vagy menjek el táppénzre a szülésig? Hogyan leszek jogosult ismét a gyedre?
  Ha pedig addig nem sikerül teherbe esnem akkor is vissza kell mennem dolgozni?
  Remélem érthető volt a kérdésem 🙂

  1. Táppénzre nem tud elmenni, ha nincs rá indoka, orvosi kompetencia ezt eldönteni. A kedvezményszabály a cikkben leírja, mi szükséges ahhoz, hogy vonatkozzon Önre, és megkapja ugyanazt az ellátást. Ha lejárt a gyed, akkor gyes következik a gyermek 3 éves koráig. Ha eddig az időpontig nem sikerül teherbe esni, akkor vagy visszamegy dolgozni, vagy a munkaviszonyt meg kell szüntetni. Tehát mindenképpen rendezni kell, igen.

 35. Kedves Szakértő!
  Kislányom 17 hónapos, júniusra várjuk a kistesót, gyeden vagyok, van munkahelyem határozatlan idejű szerződéssel. Szeretném kérdezni, hogy jól értelmezem-e, ha nem megyek el táppénzre akkor is meg kapom-e az ellátásokat a kistesó után?
  Illetve ha igen, akkor szülés előtt 28 nappal beadom a munkáltatónak a csed igénylőt ugye?

  1. Kedves Kitti,
   Nem kell táppénzre menni. Ha a jogviszonya jelenleg is él, az ellátások a második gyermekre is járnak majd, és akár 28 nappal korábban is kérdezi a csedet.

 36. Kedves Szakértő!
  Az lenne a kérdésem hogy, jelenleg gyest kapok (18 hónapos a kislányom, nem voltam jogusult csed, gyedre). Novemberben érkezik a kistesó. Ha 6-7 hónapra most lenne bejelentett 8 órás munkám akkor jogosult lennék a csedre? A gyes beleszámít a biztosítási időbe?
  Válaszát előre is köszönöm.

  1. Kedves Flóra,
   A gyes nem számít bele, ha nincs mögötte jogviszony. CSED és GYED alapvető feltétele a gyermek születése előtti 2 évben a legalább 365 biztosítotti nap megléte. Ez akkor sem lesz meg Önnek, ha most munkaviszont létesít, mert már nincs annyi idő. Tehát nem lesz sajnos jogosult egyik ellátásra sem, csak gyesre. Apa, ha jogosult rá, akkor kaphat gyed-et azonban. Érdemes ezt a verziót megvizsgálni. Ha esetleg szeretnének személyre szabott tanácsadást, keressen meg. (tanácsadási fül alatt találhatóak a típusok és az árak)

 37. Kedves Szakértő!
  Jelenleg GYES-en vagyok 2,5 éves gyermekemmel itthon. Júliusban tölti 3. életévét. Pedagógus vagyok, 2017.07.01-ig voltam aktív. Első kérdésem,hogy 2020.júliusig mennyi szabadság halmozódott fel? (Márciusban leszek 28 éves, tehát a kor alapján és egy gyermek után járó pótszabadságom 4 nap. – gondolom a pedagógus pótszabadság ilyenkor nem számít.) Tehát július 19-én lejáró GYES után hány nappal tudok ismét aktívan munkába állni?
  Másik kérdésem, hogy tervezzük a 2. gyermek érkezését. Van erre vonatkozóan munkában töltött kötelezettségem, hogy ismét jogosult legyek a GYED-re? A védőnő szerint egy évet kell dolgoznom a 2. baba születése előtt, mélybe a táppénz nem számít bele. De ha ennél korábban szeretnénk, nem kapnék a 2. gyermek után támogatást?(Munkaviszonyom, munkáltatóm, munkahelyem nem változott, bérem időközben a bértábla szerint növekedett.)

  1. Kedves Teodóra,
   A szabadság kérdésére nem fogok tudni válaszolni, több információra lenne szükség a számításhoz, és ez a fórum erre nem ad lehetőséget.
   A második kérdésre a válasz: ahogy a cikkben is írom, kedvezményszabályra jogosult, amennyiben a következő gyermek megszületik legkésőbb az első gyermek 4. születésnapjáig, illetve születésekor az ellátást igénybe vevő szülő ugyanabban a jogviszonyban van, mint az első születésekor. Ha jól értem, Önnek ugyanaz a jogviszonya él jelenleg is, tehát ha a második gyermek megszületik az első 4. születésnapjáig, akkor legalább ugyanazt az ellátást megkapja, mint az elsőnél. Ha később, akkor újra kell nézni a csed, gyed szabályokat. Mivel meglenne a gyermek születése előtti 2 évben a biztosítotti jogviszony legalább 365 napig, így jogosult ellátásra ebben az esetben is. Az összeg más kérdés, de az általános szabályok vonatkoznak ebben az esetben.

   1. Köszönöm szépen! Akkor ha visszamegyek ősszel dolgozni, bármikor el is mehetek táppénzre, nem kell egy évet várnom.
    Ez örömhír, köszönöm!

 38. Kedves szakértő!!
  Felvilágosítást szerernék kérni !!
  Munka helyem ahol dolgoztam bezárt de ugyanaz a munkahely utalja a gyedet csak más városba van a telepük (2020.12.16) -ig .közben a második gyerkőc úton van (szeptemberben születik ).de nekem nem mondtak fel mint mindenki másnak továbra is van munka viszonyom ….szóva az lenne a kérdésem h ha nem montak fel ,határozatlan a munka időm és ha most én be jelentem h terhes vagyok ennél a cégnél mert itt egy percet sem dolgoztam még akkor el küldhetnek mert elvileg ha lejárt volna a gyes is akkor ide kellett volna vissza mennem dolgozni.szóval h tudom e a csedet és a többi támogatást igényelni ha az orvos azt állapítja meg h táppénzre kell mennem el küldhete így h nem is ismerjük szinte egymást ….köszönöm!!!

  1. Kedves Róza,
   feltételezen akkor jogutódlással új cég vette át Önt, mivel Önnek felmondani nem tudtak. Az első gyermekére tekintettel, a gyermek 3 éves koráig (ha nem dolgozik), akkor amúgy is felmondási védelem alatt állt, ha pedig újra várandós, akkor erre tekintettel is várandós, nem mondhatnak fel Önnek. Mivel a vállalat nem szűnt meg, munkaviszonya él, ezért ők fogják az új csed-et, gyedet is majd folyósítani, ha TB kifizetőhely. Ha nem, attól ugyanúgy ide kell leadni majd a papírokat, és ők továbbítják a NEAK felé, akik pedig megállapítják az összeget és folyósítanak is.

 39. Üdvözlöm!Érdeklődni szeretnék, jelenleg Gyeden vagyok a 9hónapos kisfiammal.Újra terhes lettem,ezért azt szeretném tudni hogy Gyed mellett is elmehetek táppénre?Munkahelyemen határozatlan idejű szerződésem van 2005 óta.Köszönöm mielőbbi válaszát!Anita

  1. Kedves Anita,
   Táppénzre akkor mehet valaki, ha a szakorvos/házi orvos ezt indokoltnak tartja, illetve ha keresőképtelen állományba veszi.
   MÁsik feltétele, hogy mivel jelenleg fizetés nélküli szabadságon van, azért ezt meg kell szüntetni ahhoz, hogy újra aktív állományba kerüljön és táppénzen tudjon lenni. Ezt az igényt a munkáltatü felé jelezni kell 30 nappal előre és a 31. naptól lehet táppénzen.

 40. Kedves szakértő!
  Jelenleg itthon vagyok gyeden kisfiammal aki 2020.07.01 én született . Kérdésem az lenne kismamaként mien ellátásra lehetek jogosult? Pl táppénz, csed, gyed jár mindként gyermek után majd?
  Válaszát köszönöm

  1. Kedves Katalin,
   Ezt ennyi információból nem lehet megmondani. Ha jön a testvér és a kedvezményszabálynak megfelel (a cikkben a feltételek), akkor jogosult csed-re, gyed-re ugyanúgy, mint az első gyermekre.

 41. Kedves Szakértő!
  Jelenleg Gyed-en vagyok a 1.5 éves gyermekemmel. Külföldről történő hazaköltözés miatt az igénylésekor munkanélküli voltam. Tervben van a kistestvér, ha a Gyes lejarta előtt megszületne jogosult lennék Csed-re? Beleszámít a jelenlegi gyed biztositottságom a 365 biztosítotti napba vagy 365 nap munkaviszony szükséges ehhez?
  köszönöm

  1. Kedves Viktória,
   Amennyiben nincs munkaviszony (vagy pl. vállalkozási jogviszony) az ellátása mögött, akkor nem számít bele a GYED időszak. TEhát ahhoz, hogy következő gyermekénél ellátást kapjon, legalább 365 napot dolgoznia kell.

 42. Kedves Szakertő!

  Az lenne a kérdésem, hogy jelenleg GYED-en vagyok a kisfiammal(jövő júliusig), szülés előtt határozatlan idejű volt a munkaszerződésem, 8 órás minimálbérrel bejelentve. A munkáltatóm szeretné ha visszamennék dolgozni részmunkaidőbe. Tehát átjelentene 4 órás minimálbérre. Tervezzük a 2. Babát, így ha visszamennék az új feltételekkel dolgozni, akkor a 2. Babára mi alapján kapnám az ellátást? Ilyenkor jár a kedvezmény szabály, vagy ez már új jogviszonynak számít? Tehát a CSED,GYED-em ugyanannyi lenne, vagy kevesebb?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Alexandra

  1. Kedves Alexandra,
   A kedvezményszabály akkor él, ha a második gyermek megszületik legkésőbb az első gyermek 4. évéig (pontosabban a gyed, gyes lejárta alatt, de legkésőbb ezek után 1 éven belül), és ugyanabban a jogviszonyban lesz a második gyermek születésekor is, mint az elsőnél volt.
   Ha tehát csak munkaszerződés-módosítása lesz, a bérét, munkaidejét csökkentik, és a gyermek megszületik “időben”, akkor nem lesz kevesebb az ellátása, él a kedvezményszabály. Ha lezárják a mostani szerződését és újat kötnek (amit semmiképpen sem javaslok), akkor nem él a kedvezményszabály.
   Akkor sem, ha módosítanak, de a gyermek nem születik meg “időben”.

 43. Kedves Szakértő !

  Az lenne a kérdésem hogy az első gyerek 2018.06.11-én született . Kaptam CSED-et és most Gyeden vagyok vele , közben mrgszületett a második gyermek 2020.03.21-én . Viszont az első gyereknél a Csed alatt megszünt a munkaviszonyom ( határozott munkaviszony ) így jogosult lennék a Gyed-re hogy az első gyermek születése után 2 éven belűl született a második a gyermek ??

  1. Kedves Fruzsina,
   Sajnos nem. Újra kell nézni a jogosultságot, egyrészt meg kell lennie a gyermek születését megelőző 2 évben a 365 biztosított napnak, ami nincs meg. A másik feltétel pedig, hogy a gyed igénylésekor biztosítottnak kellene lennie, ez még akár orvosolható lenne, ha valaki felvenné állományba, mikor gyedet kap, de a 365 napja úgysem lenne meg. Így csak gyes jár végig.
   Azonban, ha apa jogosult gyedre(ugyanazok a feltételek, mint anyánál), akkor ő igénybe veheti a gyedet. Ebben az esetben erre az időszakra a gyest le kell mondani, apa pedig kapja a gyedet, majd ha lejár (2. életévkor), akkor anya újra igényli a gyest 2-3 év között. Ezen időszak alatt (mikor apa van gyeden, és amúgy mellette dolgozhat ugyanúgy), anyának fizetnie kell maga után a tb-t.
   Még egy fontos, minden ellátásnak egy szülői kézben kell lennie, így ha apa veszi igénybe a gyedet a második gyermekre, és az elsőre még jár a gyes, akkor azt anyának le kell mondania, és azt is apának kell megigényelnie.

 44. Kedves Szakértő!

  A kérdésem az lenne,hogy jelenleg GYED en vagyok a 13 hónapos kisfiammal vagyis 13 hónapos lesz mire megszületik a kistesó, jogosult voltam vele a CSED re is folyamatos volt a munkaviszonyom de veszélyeztetett terhesként mentem táppénzre és aztán szülni, több embert kérdeztem már erről a dologról, de mindenki mást mond létezik olyan hogy GYED en vagyok a 13 hónapos fiammal és egyidejűleg megkapom a CSED et az újjszülött babámra? Ha igen akkor ennek van valami más jellegű forma nyomtatványa vagy ez alapvetően így van h két ellátást kapok?

  Köszönöm a választ

  1. Igen, járnak az ellátások minden gyermekre külön-külön, pl. kisebbikre csed, nagyra gyed vagy gyes. Nincs külön nyomtatvány, ugyanazt kell majd tölteni, mint a nagyobbik esetben kellett.

 45. Kedves Szakértő!

  Jelenleg GYES-en vagyok 4 hónapos kislányommal.
  A munkaviszonyom 2019. júliusában szűnt meg, amikor a munkáltatóm megtudta, hogy várandós vagyok.
  A CSED-re nem voltam jogosult, habár nem sok nap hiányzott volna, hogy meglegyen. A GYED-et ugye a baba 6 hónapos korától tudjuk igényelni, s arra gondoltunk, hogy a férjem nevére igényelnénk (GYED extrát) mert neki magasabb a fizetése, illetve amúgy is Ő felel meg a feltételeknek.
  1. Első kérdésem az lenne, hogy a férjem itthon maradhat-e miközben kapja a GYED-et, de ha szeretne akár dolgozni is elmehet mellette?
  2. A másik kérdésem az lenne, hogy GYED mellett vállalkozást is indíthat-e?
  3. Érdekelne, hogy mire vagyok jogosult ha a két gyerek között nem keresek állást? Csak a GYES-re?
  4. Illetve érdekelne a másik alternatíva is, hogy hány napot kellene a 2 gyerek születése között dolgoznom, hogy jogosult legyek a CSED-re és a GYED-re.
  5. A férjem jogosult lesz-e a kistesónál a GYED-re ha az első gyereknél is az ő nevére lett a GYED igényelve, de a GYED mellett nem dolgozott? Köszönjük szépen a segítségét, türelmét!

  1. Kedves Rita,
   A gyed-et mind az apa, mind az anya igényelheti, ugyanolyan feltételekkel. Mellette akár teljes munkaidőben lehet dolgozni, de akár otthon is maradhat fizetés nélküli szabadságon. Vállalkozást is ugyanúgy lehet mellette végezni korlátlanul.
   Egyébként csed mellett nem lehet egyáltalán dolgozni, illetve gyes mellett a gyermek születésétől annak 6 hónapos koráig.
   Mind a CSED-hez, mind a GYED-hez szükséges első lépésként a gyermek születését megelőző 2 évben legalább 365 biztosított nap, illetve a gyermek születésekor, illetve a gyed igénylésekor is biztosítottnak kell lenni. Vagyis ahhoz, hogy újabb gyermek esetén Ön tudja igényelni a gyed-et, és csed-et is kapjon, ahhoz legalább 1 éves munkaviszonynak kell lennie. Pontosabban biztosítási jogviszonynak, tehát ez is lehet pl. vállalkozás, őstermelő, stb. Ha ez nincs meg, akkor csak gyes-re jogosult.
   Apa a második gyermekre is kaphat akár gyed-et, a kérdés az, hogy a munkaviszonya fennállt-e a gyed mögött, tehát fizetés nélkülin volt-e. Ha igen, akkor volt biztosítási jogviszonya az ellátás mögött. Ha nem, mert pl. megszűnt a munkaviszonya közben, akkor esélyes, hogy nem jár. Erre általánosan nehéz válaszolni, hiszen minden részlet számít. De amúgy ha folyamatos munkaviszonya van mögötte, akkor mindenképpen. Apára is vonatkozik a kedvezményszabály is.

 46. Kedves Szakértő!
  A kisfiam 2020 okt.24.en tölti be 3.eletevet.En most vagyok terhes a 2. Babával aki 2021 februárjában születik.2020 júliusától vissza mennék dolgozni fodraszkent heti 10oraban kb. Novemberig-decemberig ahogy bírom.A kérdésem az lenne hogy a csedet gyedet gyest ez keves munkaidő es munkabér alapjan kapom majd vagy a 3 evvel ezelotti elso gyerekem szuletese előtti bér szerint számolnak el?
  Köszönöm a segítséget

  1. Kedves Hilda,
   Itt az a kérdés, hogy ugyanabban a jogviszonyban van-e, lesz-e, mikor a második gyermek születik, mint mikor az első született. Tehát ha pl. vállalkozó, és a vállalkozása azóta is él, nem lett megszüntetve, akkor igaz lesz Önre a kedvezményszabály, vagyis hogy nem lehete kevesebb az ellátása a második gyermeknél, mint az elsőre volt. Mivel a második gyermek megszületik a gyes lejártát követő 1 éven belül.
   Ha az előző ellátásait egy másik jogviszonyból számolták, ami esetleg már nem él, akkor viszont azt nézik, hogy a második gyermek születésekor milyen jogviszony, bér aktuális.

 47. Kedves szakértő!

  Az a kérdésem hogy ha úton van a második baba kanék e táppénzt vagy valami ellátást ?
  Van munka viszonyom és itthon vagy 9 hónapos kislányommal.

  1. Amennyiben az anya veszélyeztetett terhes (ennek eldöntése orvosi kompetencia), akkor táppénzre akkor tud menni a kismama, ha megszünteti a fizetés nélküli szabadságát a munkahelyén (30 nappal előre kell jelezni), jelzi a munkáltatónak, hogy veszélyeztetett terhes és viszi folyamatosan a táppénzes papírokat. (a tp papírok a 31. naptól szóljanak).
   Az első gyermekre közben jár a gyed ugyanúgy.

 48. Kedves szakértő!

  A kedvezményszabály kapcsán keresem.
  Helyzetem:
  A második babánk 4 éven belül fog születni
  Az első baba születése előtt 40 órás munkaviszonyom volt, emellett 2 helyen voltam óraadó, évenként változó óraszámú szerződésekkel. A szerződéseim mindig júniusban jártak le, első babám augusztus elején született.
  Jelenleg is él a 40 órás munkaviszonyom – bár csak 20 órás részmunkaidőben dolgozom. A két óraadói tevékenységből csak az egyik helyen van szerződésem.
  Sajnos nem tudom az első gyerek születésénél beleszámolták-e az óraadó jogviszonyokat az illetmények összegébe. (Nem kaptam részletes kimutatást, csak egy levelet az összeg megállapításáról.) Bele lehet-e ezeket egyáltalán számolni 40 órás munkaviszony felett? Amennyiben igen, úgy elég a kedvezményszabály érvényesítéséhez hogy megmaradt a 40 órás munkaviszonyom, vagy az óraadói szerződések megszűnése miatt mindenképp a jelenlegi részmunkaidő alapján fogják megállapítani a csed és a gyed összegét?

  Előre is nagyon köszönöm válaszát!

  1. Kedves Zsuzsanna,
   A kedvezményszabálynak két feltétele van:
   – egyik, hogy a gyermek szülessen meg a gyed/gyes alatt, vagy azok lejártát követő 1 éven belül – ez végülis azt jelenti, hogy az előző gyermek 4 éves koráig, de ez akkor igaz, ha Ön vette igénybe a gyedet, illetve a gyest – de akkor ez elvileg teljesül Önnél
   – a másik feltétel, hogy ugyanaz a jogviszony éljen a következő gyermek születésénél is, mint az előzőnél volt

   Azt írja, hogy a 40 órás munkaviszonya azóta is folyamatosan él – tehát határozatlan idejű szerződése van. Az óraadói szerződései azonban lejártak, ha jól értem, maximum azóta újat kötöttek. Nem az a lényeg, hogy ugyanannál dolgozzon, hanem konkrétan az a jogviszony ne szűnjön meg, folyamatosan fennálljon. Ha ezek időközben megszűntek, mert júniusban mindig megszűnnek, és most az egyik újra indult, az már másik jogviszony, így a kedvezményszabály nem vonatkozik rá.
   Egyébként többes jogviszony esetében külön-külön kell nézni a jogosultságokat, nincs közük egymáshoz. Ha most 20 órás a munkaviszonyában, akkor elvileg a 20 óra alapján kapná, de ha jogosult a kedvezényszabályra innen (és ha jól látom, akkor igen), akkor ugyanúgy a régi ellátását kapja meg, nem ezt a részmunkaidős csökkentettet.
   Az óraadói munkájában pedig a régi dolgok nem számítanak, mert megszűntek. Itt az a kérdés, hogy az új szerződésében, jogviszonyában meglesz-e a gyermek születését megelőző 2 évben a szükséges minimum 365 biztosított nap, valamint amikor születik a gyermek, ez a jogviszony fenn fog-e állni. Ha mindkettőre igen a válasz, akkor innen is járhat ellátás. De erre is külön kell csed, gyed kérelmet benyújtania, hiszen másik jogviszony.

 49. Kedves Szakértő!

  2018. áprilisában született az első gyermekem utána CSED-et majd GYED-et kaptam megszületett a kis testvére 2020. januárjában. Munkahelyváltás nem történt a kedvezményszabály értelmében a nagy gyerek után járó CSED-et kaptam a kicsire is.

  A kérdésem az lenne hogy a GYED naptári összege a nagy után járó naptári összeg lesz vagy a nagy után járó CSED összege?

  Ugyanis megkaptam a kicsire a GYED határozatot a cégtől és nem ugyan annyi a GYED összege mint annak idején a nagy gyereknél megállapított GYED volt.
  Jelenleg a kicsi után ugyanannyi összeget állapítottak meg mint a CSED volt mindkét gyereknél.

  A GYED-nél van kedvezmény szabály? Tehát hogy nem lehet kevesebb a GYED naptári összege mint az előző gyerek után járó GYED naptári összege?

  Köszönöm szépen a segítségét

  1. Kedves Éva,
   Igen a gyednél is ugyanazok a kedvezményszabály, tehát nem lehet kevesebb az ellátás összege a kövekező gyermekre, ha a feltételen megfelel. De ha jól értem, nem is kevesebb, hanem több, nem igaz? hiszen a csed több, mint a gyed, és ha jól értem, annyit kap kb gyed alapnak, mint csednek.
   Ez lehetséges, hiszen ez azt jelenti, hogy idén is elérni a gyed maximumot. A gyednél szokott emelkedés lenni, ha a bére alapján jogosult a mindenkori gyed maxra. Ezt minden évben felül kell amúgy vizsgálni.

   1. Köszönöm szépen a választ.
    Az első gyereknél nagyobb volt a GYED összege mint CSED összege.
    Jelen pillanatban a második gyerekre ugyan az volt a CSED összege mint az első gyereknél (nem történ munkába állás) és meglepődve vettem át a cég által küldött határozatot miszerint a második gyerek után járó GYED alapja az első gyerek után járó CSED alapja, vagyis ugyanannyi a jelenleg kapott GYED összege mint a CSED volt mindkét gyereknél miközben az első gyerek után járó GYED összege magasabb volt.
    Jelzetem ezt a HR felé és ezt a választ kaptam:
    “1997. évi LXXXIII. tv 42/D 5 bekezdése alapján, ha a számítási időszakban nincs jövedelem akkor a gyedet az előzőleg született gyermek csedje alapján kell megállapítani, ez a kedvezményszabály.

    Nincs lehetőség az előző gyermekre fizetett gyedet folyósítani a mostani gyermekre. ”

    Ez valóban így van tv. alapján?

    Köszönöm szépen a válaszát

    1. A jagszabály igen így szól: Abban az esetben ha az igénylőnek gyermekgondozási díj, vagy gyermekgondozást segítő ellátás igénybevétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül újabb gyermeke születik, akkor az újabb gyermek után járó, 1., 2., 3. vagy 4. pontban foglaltak szerint számított gyermekgondozási díj naptári napi alapját össze kell hasonlítani a gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj naptári napi alapjával, és minden esetben a kedvezőbb naptári napi alap figyelembevételével kell az újabb gyermek jogán járó gyermekgondozási díjat folyósítani.
     Ez alapján helyes az eljárás igen. Nekem az volt elsőre szokatlan, hogy a gyed magasabb volt a mint a csed, mert ez nem jellemző, de természetesen lehetséges.

     1. Nagyon szépen köszönöm a segítséget a gyors,szakszerű és érhető válaszát!
      Gratulálok az oldalhoz!

 50. Kedves Szakértő!
  2017.08.17-én született az első gyermekem. A munkaviszonyom 12.31-én lejárt még a csed ideje alatt. Ezután passzív gyed-et kaptam , és a kicsi 2 éves kora után szeptembertől új munkahelyen kezdetén el dolgozni részmunkaidőben. A kettő közti egy hónapban kaptam álláskeresési járulékot. Úgy néz ki, hogy most jön a kistestvér, várhatóan 2021 márciusában fog megszületni, és azt szeretném tudni, hogy jogosult leszek e csed-re és gyed-re, valamint, ha igen, akkor mi alapján fogják számolni? Előre is köszönöm a válaszát!

  1. Kedves Marika, azt kell megnézni, hogy 2019. március (x. napja) és 2021. március (x. napja – amikor a gyermek születi fog kb.), tehát a gyermek születését megelőző 2 évben meglesz-e a szükséges 365 biztosított nap. Ebbe beleszámít a munkaviszonya (mindegy h részmunkaidő, 1 nap akkor is 1 nap), beleszámít az álláskeresési időszak is. A passzív gyed a csed-hez szükséges 365 naphoz beleszámít, a gyedhez azonban nem. A másik feltétel, hogy a gyermek születésekor biztosított legyen, de mivel munkaviszonyban van, így akkor biztosított lesz, ha ez akkor is élni fog. A csed, gyed összegét mindig csak az aktuális jogviszonyból számolják, tehát a mostani részmunkaidős fizetése lesz a mérvadó. Az utolsó 3 hónap nem számít, tehát ha márciusban születik a baba, akkor a márciusi, februári, januári bére nem számít, és december 31-től számolnak vissza 180 naptári napot, ennek az átlagbére adja majd az ellátásai alapját. Ha táppénzen lesz esetleg, azokat a napokat át kell ugrani, és csak addig lehet visszamenni az időben és keresni a szükséges napokat, amikortól az aktuális munkaviszonya él, illetve ha ez hosszabb ideje él, akkor maximum 2020. január 1ig.

 51. Kedves szakértő.
  A lányom 2019.09.12 en szuletett, 2021 szeptemberig gyeden vagyok. Iden tervezzük a kistesot aki vélhetően 2021 ban születik meg. Amennyiben meg élni fog az első gyerek utan járó gyed ugy igényelhetem megegyszer? Párhuzamosan?
  Köszönöm válaszát

 52. Kedves Szakértő!

  Jelenleg Gyeden vagyok az 1. gyermekemmel. Október 5.-étől kapok utána gyest és azon a napon kezdi a bölcsödét is. Úgy volt, hogy visszamegyek a munkahelyemre dolgozni október 5.-től, de kiderült, hogy terhes vagyok. Augusztusban leszek a 3. hónapban, tehát szeptembertől mennék táppénzre, a baba pedig jövő februárban születik. A kérdésem az lenne, hogy annak ellenére, hogy az 1. gyerek bölcsödébe jár a 2. babára ugyan úgy kapni fogom a csedet, majd a gyedet? A bölcsödében azt mondták, ha egyszer felvették, nem fogják kitenni, így járhat továbbra is oda.
  Válaszát előre is köszönöm.

  1. Igen, nincs összefüggés. Kapja a második gyermekre az éppen aktuális ellátást, és a nagyra pedig a gyest, aki pedig bölcsis. Vannak bölcsik, ahol nem engedik, hogy bölcsiben legyen a gyermek (helyhiány miatt), ha anya otthon van, de akkor itt ha jól értem, ez nem probléma. Az ellátásokkal nem lesz gond.
   (akkor nem járna az első gyermekre gyed, ha még 2 éves kor alatt lenne, bölcsis lenne, de Ön közben nem dolgozna, otthon lenne pl. cseden)

 53. Üdv! Novemberben lesz a nagylányom 2 èves. Gyeden vagyok itthon. Most újra várandós lettem. Novemberben ha lejár a gyed kivehetem a szabikat vagy táppènz vagy mi a teendő? Határozatlan a munkaviszonyom. Ön mit tanácsol mit kène igènyelnem? Köszönöm

  1. Kedves Adrienne, a fizetés nélküli szabadság (amin most van) bármikor megszüntethető, 30 nappal előre kell jeleznie a munkáltaótnak írásban. Ha újra aktív lesz, akkor ki tudja venni a szabadságokat, vagy táppénzen is így tud lenni. Mivel újra várandós, ezért a felmondási védelem továbbra is élni fog. Táppénzen akkor tud lenni, ha az orvosa veszélyeztetett terheesnek nyilvánítja. Ennek eldöntése orvosi kompetencia.
   Szabadságok kivétele kapcsán érdemes mérlegelni, hogy nincs-e nagyobb szükség a szabadságokra majd a gyermek(ek) bölcsődei, óvodai beszoktatásakor.

 54. Kedves Szakértő!
  Az első gyermekemmel GYES-en vagyok, munkaviszonyom 2020.07.17-én megszűnt, felmondott a munkáltatóm úgy hogy a GYES mellett már dolgoztam az említett munkáltatónál.
  GYES-em lejár ez év végén, a harmadik babát 2020.10.10-re várjuk. Ha addig lesz legalább közel egy havi munkaviszonyom akkor jogosult leszek e a CSED-re és GYED-re egyaránt?

  1. Hogy mondott fel a munkáltatója Önnek, ha Ön várandós? ez jogszerűtlen. Nem számít, hogy dolgozott már, ha egyébként várandós. Munkáltatói felmondás volt vagy közös? ha közös, akkor nincs mit tenni, azt nem szabadott volna aláírni. Munkáltatói felmondással meg nem volt mire hivatkoznia, ezért gondolok közösre. Gondolom meglesz akkor a gyermek születése lőtti 2 évben a megalább 365 biztosíott nap. Ha igen, és lesz aki bejelenti a gyermek születése előtti hetekben, akkor járni fog csed és gyed is igen.

 55. Tisztelt szakértő!

  Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, próbáltam választ találni a többi hozzászólás között, de nem leltem. A kisfiam márciusban lett 2 éves. Március elejétől kivettem a szabimat és egészen július 27-ig dolgoztam is, végig az emelt béremmel. Ugyanaz a munkahely, ahonnan elmentem a kisfiammal szülni. Július 27-től veszélyeztetett terhesseg miatt itthon kell lennem. Úgy értelmezem, hogy miszerint megvan a 120 nap így bőven, ami a kisfiam utáni gyed és a jelenlegi kismama táppénzem között, valószínűleg ezzel a megemelt bérrel számolnak majd?
  A tappenzt is ez alapozza majd?
  Ha márciusban életét adok a gyermekemnek, én is beletartozok majd akár 1 hónapra is az új CSED – be? Vagy ennek az információi még képlékenyek?
  Előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:

  Renáta

  1. Kedves Renáta,
   Ha az Ön gyermeke 2021. márciusában fog születni, akkor nem fog számítani a márciusi, februári és januári bér, és decmber 31től kezdenek visszaszámolni 180 naptári napot, aminek az átlagbére fogja adni az ellátásai alapját. A táppénzes napokat át kell ugrani, így azok nem számítanak – ellátás nem alapja ellátásnak. Vagyis ha végig táppénzen van július 28ig, akkor július 27től számolnak vissza. Ha nincs meg a 180 naptári nap március elejéig, akkor 120 napot számolnak. Ha ez megvan (egy nappal sem lehet kevesebb), akkor ez a 120 nap adja majd a következő csed, gyed alapját. Ha esetleg nem lenne meg a 120 nap, akkor maximum a minimálbér kétszerese alapján számolhatják majd az ellátását. Vagyis akkor veszít, ha a bére több, mint a mindenkori minimálbér kétszerese (vagyis 2020-ban brutó 322 000 Ft). Ha eleve kevesebb a besorolási bére, akkor nem veszít semmit, mert akkor a szerződés szerinti bére lesz az ellátás alapja.
   Táppénznél a számítási mód ugyanaz, viszont ott a keresőképtelenség kezdetéhez viszonyítanak, tehát ha júliusban lett keresőképtelen, akkor nem számít a július, június, májusi bér, és április 30-tól keresik a 180, majd a 120 napot.
   Részletesen a táppénzről itt talál infót: https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/ell%C3%A1t%C3%A1sok/betegs%C3%A9g-eset%C3%A9n/t%C3%A1pp%C3%A9nz,-betegszabads%C3%A1g.html

   Az új cses számítás Önre nem fog vonatkozni, mert a csedet már egyszer meg fogják állípítani, nem vizsgálják felül. Tehát csak arra fog vonatkozni az új szabály, akinek a gyermeke július 1. után születik.

 56. Kedves Szakértő!
  Jelenleg 1,5 éves kislányommal vagyok itthon GYED-en. Tervezzük a második babát kb 2-2,5 éves kora körül. A két baba között nem szeretnék visszamenni dolgozni. Valószínű, hogy mire teherbe esek már GYES-t fogok kapni az első gyermekem után. A kérdésem az lenne, hogy így csak a GYES összege jár majd a második gyermek születése előtti hónapig? Vagy vonatkozik esetleg bármilyen kedvezmény/jogszabály a fogantatástól vagy 12. héttől második gyermeknél a CSED támogatása?

  Előre is Köszönöm!

  1. Kedves Flóra,
   a gyerekekre külön kell nézni az ellátásokat, ilyen formán nincs “közük” egymáshoz. Az első gyermekre kapja majd a gyest 2 és 3 éves kora között. Ha várandós lesz, akkor rá majd a csed jár a születésétől. Amennyiben az orvosa veszélyeztetett terhesnek minősíti, akkor táppénz akkor járhat, ha megszünteti a munkahelyén a fizetés nélküli szabadságát – ezt 30 nappal előre kell jeleznie. Utána tud táppénzen lenni.

 57. Üdvözlöm.
  A segítségèt szeretnèm kèrni azzal kapcsolatban, hogy van egy másfèl èves kisfiam. Májusban lesz kettő èves, terhessègemmel táppènzen voltam, viszont mikor a fiam fèl èves lett a munkáltatóm kijelentett a munkahelyemről. Az lenne a kèrdèsem,hogy ha most szeretnèk második gyermeket vállalni akkor a terhessègem alatt,illetve a szülèst követően,milyen juttatásra számíthatok? Köszönöm szépen válaszát

  1. Kedves Tamara,
   Nem teljesen értem, milyen alapon jelentette ki a munkáltatója? Ha otthon volt cseden, gyeden, illetve fizetés nélküli szabadságon a gyermekkel, akkor felmondási védelem alatt áll, állt, nem jelenthette volna ki. Aláírt valamilyen papírt? Közös megegyezést? mert felmondani nem tud a cég. Ha csak simán kijelentették mindenféle megszüntető nélkül, az jogszerűtlen. Jelenleg akkor nincs semmi jogviszonya, vagyis sem csedre, sem gyedre nem lesz így jogosult, csak gyesre.

 58. Üdvözlöm!
  Első gyermekem 2018. októberében született. Abban az évben egy nyertes munkaügyi per miatt sokkal több fizetést kaptam egy alkalommal ami a CSED és a GYED összegét is megemelte. Jelenleg a 2. gyermekem várom, 2020 október 12 én állnék újra munkába ugyanannál a cégnél ahol dolgoztam és ahol a pert is meg nyertem. Viszont amíg én itthon voltam a gyermekemmel, központilag (ez egy országos állami cég) közalkalmazotti jogviszonyból egy más fajta jogviszonyba minősítetettek. ( el kellett fogadni a változtatást vagy megszüntetik a munkaviszonyom) Az alap fizetés emelkedett viszont még így sem haladja meg azt az összeget ami alapján 2018ban számoltak. Kérdésem az lenne hogy így is számíthatok a 2018 ban számolt összegre vagy az új szerződés szerint számolják?

  1. Amennyiben jogfolytonos a jogviszony, tehát elismerik az előző időszakot és nem teljesen új szerződésként kezelik, valamint a második gyermek megszületik az első 4. évéig, akkor jogosult lesz kedvezményszabályra. Ez azt jelenti, hogy kiszámolják az új szerint, mennyi jár, majd összevetik az előzővel és a kedvezőbbet kapja.

 59. Tisztelt Szakèrtő! Pàrommal kèt gyermekünk van az első 3 eves mult juniusban a màsodik 2 eves lesz szerptember 26 -àn ezutàn adnàk ki neki a felhalmozott szabadsàgot de itt jön a csavar kozben erkezik a 3. Baba is amiről kb 3 napja tudunk ìgy az a kèrdèsünk hogy ugyan ugy kapja majd ugyan azt az osszeget mint az elso kèt gyermeknèl ?? Termèszetesen orvosi papir nincs mèg ròla . Mikkr jelentsük be egyaltalan hogy ne legyen gond belole??? Vàlaszàt előre is köszönöm 🙂

  1. Kedves Attila,
   mivel, ha jól értem, a harmadik gyermek megszületik az előző gyermekre kapott gyes alatt majd, és ha jól értem, akkor ugyanabban a munkavizsonyban van a felesége, mint az előző gyermek születésekor volt, így nem lehet kevesebb az ellátása a harmadik gyermekre sem. Mivel megszakították a fizetés nélküli szabadságot – mivel a felhalmzott szabadságok kadásához az kellett, el kell dönteni, hogy utána mi legyen. Vagy dolgozik a kismama szülésig/ameddig akar, bír, vagy táppénzen lesz (ha orvos így rendelni), vagy újra visszamegy fizetés nélküli szabadságra. Nincs konkrét dátum a bejelentésre, de mivel a szabadságait kiveszi a kismama, ezért addig célszerű bejelenteni, hogy meg tudják beszélni a terveiket, hogyan tovább, illetve hogy a felmondási védelem újra álljon.

 60. Tisztelt Szakértő!
  2015 től dolgoztam alkalmazottként, onnan is jöttem el szülni 2019 júniusában. 2019 februárjában és márciusában kaptam egy nagyobb összegű készpénzes jutalmat, ami meg emelte a kislányom után járó csedet, gyedet.
  Jövő év júniussa után gyesen leszek. Szeretném a kislányomat bölcsödébe adni.
  Kérdésem a következő lenne.
  Ha nem tudok vissza menni az előző munkahelyemre a munkaidő és a beosztás miatt, és egy 6 órás munkát tudok csak vállalni a bölcsöde miatt akkor is a kedvezményszabály érvényesül? Meg kell kapnom ugyanazt a csedet, gyedet amit az első gyermekre ( a jutalomma növelt csedet és gyedet)? Tehát ha bármelyik munkát vállalok ahol a fizetésem kevesebb mint ahonnan az előző gyerekkel ejöttem szülni akkor is azt a fizetést veszik figyelembe amelyiket a magasabb? Ha mégsem megyek vissza el dolgozni, hanem h itthon maradok gyesen ugyanez műkődik… Azok az összegek járnak mint az első gyermeknél? Jól értem?
  Válaszát előre is köszönöm.

  1. Kedves Beáta,
   A kedvezményszabály csak akkor él, ha az eredeti munkaviszonya is fennáll és a gyermek megszületik “időben”. Amíg az első gyermeke nem éri el a 3 évet, az eredeti helyén lehet fizetés nélküli szabadságon továbbra is, és dolgozhat máshol – amennyiben ezt az eredeti szerződése engedi. Ha nincs benne korlátozás vagy tiltás, tájákoztatási kötelezettsége akkor is van. Ha még úgy születik meg a második gyermek, hogy az eredeti munkaviszonya is megvan, akkor ott tud érvényesülni a kedvezményszabály. Ha az eredeti munkaviszonya megzsűnik és csak az új helyen dolgozik, akkor nem. Egyébként, ha a kedvezményszabály érvényesül, megmarad az eredeti helye is, akkor onnan megkapja a múltkori összeget is, nem befolyásolja negatívan hogy mellette egy új helyen kevesebb bérért dolgozik. Egyébként, ha az új helyen is dolgozik legalább 1 évet, tehát meglenne ott is a szükséges 365 nap a gyermek születése előtt és a gyermek születésekor az a jogviszonya is élni fog, akkor még onnan is kapna csedet.

   1. Nagyon szépen köszönöm a gyors választ. Ha a munkaszerződésben nincs tiltás a másik munka vállalására, és másik helyen munkát vállalok, az előző helyen pedig fizetetlen szabadságon leszek ez milyen kötelezettséggel, esetleg járulákfizetéssel jár a munkaadómra nézve? Nem akarom, hogy ők rosszul járjanak Nagyon jó viszony alakult ki az éves folyamán és igazán jó főnökök voltak

    1. Ugyanúgy fizetés nélkülin van az eredeti helyén, mintha a gyermekkel otthon lenne, tehát akkor kell majd rendezni itt a munkaviszonyt, amikor a gyermek 3 éves lesz legkésőbb.
     Semmi költsége nincs a munkáltatónak ez idő alatt. Szabadság sem gyűlik, mert az csak a csed alatt és a gyed első 6 hónapja alatt gyűlt.

 61. Kedves Szakértő!
  Az én helyzetem a következő: jelenleg CSED-en vagyok az első babámmal (5 hónapos). Főállású munkaviszonyból mentem el szülési szabadságra. A Csed lejárta után, Gyed alatt a párommal tervezünk csinálni egy vállalkozást (Kft-t), én itt tulajdonos és ügyvezető lennék, tehát be is lennék jelentve a cégbe. Emellett ugyanúgy kaphatom a Gyed-et a régi munkahelyemtől? Ott jelzem a vállalkozást. Ha teherbe esnék közben a második babával az első baba 3 éves koráig, akkor a második baba utáni Csed-em nem lehet kevesebb, mint amennyit az első baba után kaptam? A főállású munkahelyemet végig szeretném megtartani. Tehát ott fizetés nélküli szabadságon lennék.
  Köszönöm szépen!

  1. Kedves Mária,
   Igen, a már folyósított gyedet továbbra is kapja tovább is az eredeti helyéről. Ha megszületik a baba “időben”, akkor vonatkozik Önre a kedvezményszabály, ha az eredeti helye fennmarad. Sőt, ha az új jogviszonya is tart legalább 365 napja a szülés előtti 2 évben, akkor még innen is kaphat majd csedet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük