Munkaügy, TB ellátások

Mennyi lesz a CSED és GYED ellátásom KATA-s vállalkozóként?

Egyre több nő dönt saját vállalkozás indítása mellett és választja a kedvező adózású KATA-t. Örülünk, mert 25 ezret, 50 ezret, esetleg 75 ezret kell befizetni minden hónapban, cserében éves 12 millió Forintig tudunk bevételt generálni és realizálni is ezt az összeget ténylegesen, mindenféle nagyobb levonás nélkül. (Természetesen iparűzési adó és kamarai hozzájárulás itt is van.)

De mi a helyzet, ha gyermekünk lesz, milyen ellátásra, hány forintra számíthatok KATA-s vállalkozóként?

Amennyiben legalább heti 36 órás főállásod mellett indítod el a KATA-s vállalkozásodat, akkor havonta 25 ezer Forint adót fizetsz be. Mivel itt biztosítási jogviszonyod nem keletkezik a KATA után, így a vállalkozásod után ellátásra sem leszel jogosult – de természetesen a főállásod után kapod majd a csed-et, gyed-et, amennyiben a feltételeknek megfelelsz.

Amennyiben nincs legalább heti 36 órát meghaladó főállásod, akkor havonta 50 ezer Ft adó befizetésével kell kalkulálnod. Ebben az esetben 2019-ben 94 400 Ft lesz a csed, gyed (és az esetleges táppénz) alapja. Mind a csed, mind a gyed esetében az alap 70%-át kell venni (66 080 Ft), tehát ez lesz a bruttó csed, illetve gyed. Hogy mennyit kapsz ebből kézhez? A csed-ből 15% szja-t vonnak (tehát nettó 56 168 Ft marad a végén), a gyed-ből pedig 15% szja és 10% nyugdíjjárulék kerül levonásra (vagyis nettó 49 560 Ft). Ilyen összegekre számíthatsz tehát, ha havonta 50 ezer Ft KATA-t fizetsz.

Dönthetsz úgyis, hogy havonta az 50 ezer Ft helyett 75 ezer Ft KATA-t fizetsz be, növelve a szülés után kapott ellátások összegét, és az esetleges nyugdíjat. Hogy megéri-e, ezzel a jelenlegi posztban most nem foglalkozom. Ha emellett döntesz, és minden hónapban 75 ezer Forintot fizetsz be, akkor a csed, gyed és táppénz alapja 158 400 Ft lesz. Ennek a 70%-a 110 880 Ft. A nettó csed így 94 248 Ft lesz, míg a nettó gyed 83 160 Ft. 

Első olvasatra úgy érezhetjük, hogy ebből az összegből megélni nem lehet, és sok cikkben lehet azt olvasni, hogy a KATA-t nem szabad választani, ha gyermeket tervezel. Sokan pedig becsapva érzik magukat, mert nem tudtak az alacsony ellátási összegekről. Sokféleképpen lehet a KATA-ra tekinteni, az összegek tényleg nem magasak, azonban az én véleményem az, hogy ha vállalkozást indítunk, nézzünk utána alaposan és felelősséggel az adózási formáknak, ráadásul ne várjuk azt, hogy kevés adót fizetünk be magas bevétel realizálásával, és cserébe még magas ellátást is fogunk kapni. Érdemes előre gondolkodni, és megtakarítani azokra az időkre. 

Személyre szabott tanácsadásért keress bizalommal: bernadett@munkavallaloert.hu

 

15 thoughts on “Mennyi lesz a CSED és GYED ellátásom KATA-s vállalkozóként?”

 1. Szia!

  És közben tudsz dolgozni? Tehát CSED/GYED alatt számlázhatsz valamilyen összegig? Hiszen nyilván az egyéni vállalkozás egyik előnye, hogy gyerek mellett is alakíthatod a munkarendedet.

  1. Csed alatt semmilyen keresőtevékenység nem folytatható, így számlázni sem lehet. Gyed mellett azonban korlátlanul.

 2. Van arra szabály, hogy mennyivel a gyermek születése előtt kell a 75 ezres KATA-ra váltani, ahhoz, hogy a gyermek születését követően a magasabb összegű csedre és gyedre legyél jogosult?

  1. Kedves Hajnalka,
   A CSED, GYED számítás a következőképpen néz ki: a szülés előtti 3 hónap nem számít, és a 3. hónap előtti 180 napos átlag adja az ellátás alapját. Példa: az anya szül 2020. március 20-án, nem számít a március, február, január hónap, és december 30-el számolunk vissza 180 napot, tehát kb. 6 hónapot. Munkaviszonynál az ez alatti átlagbér adja az ellátás alapját, KATA-nál pedig hogy mit fizetett a kérelmező adott hónapban tételes adóként. Vagyis, amint kiderül, hogy terhes az anya, egyből váltani kell, már ha szeretne 75öt fizetni. Minél később vált, annál több hónap marad 50ezres, vagyis alacsonyabb ellátási alapú.

   1. Jó Napot! Engem az érdekelne ha pl 4 hónap 50000ft 2 pedig magasabban fizetve 75000ft al ellátás megállapításakor jelent valakit? Vagy az alacsonyabb után fogják megállapításai mivel az a több hónap? És azt a 2db 75000res hónapot figyelembe sem veszik?

    1. Kedves Anita,
     ha pl. a gyermek 2020. áprilisában születik, akkor az utolsó 3 hónap (vagyis április, március, február) befizetései nem számítanak (tehát elég 50ezret fizetni), és a január és előtte 6 hónap (pontosabban 180 nap) befizetései számítanak majd. Ha tehát ebben az időszakban van olyan hónap, amikor 75 ezret fizetett, akkor az is emeli majd az ellátás alapját, tehát számít.

 3. Kedves Admin!

  A KATA szüneteltetése, majd későbbi újra aktualizálása gyermek születése esetén (hogy ne kelljen havonta 50 000 Ft-ot fizetni) jár valami költséggel?

  1. Kedves József,
   Nem szabad szüneteltetni a KATA-t az ellátások alatt, mert az kieső idő. Az ellátások kapcsán mentesül a havi tételes adó megfizetése alól, minden hónapban be kell küldeni ANYK-n keresztül a mentesülés miatt a kérelmet, és nem kell megfizetni az 50et. KÖltséggel nem jár.

 4. Kedves Admin! Tartósan beteg kislányomra, aki 10 éves otthonápolásit GYOD-ot.szeretnék igénybe venni. 50 ezres katás vállalkozásom van.Megkaphatom-e ,ha napi 4 órában dolgozok.

  1. Kedves Borbála,
   A GYOD mellett maximum napi 4 órában lehet munkát vállalni. Ez munkaviszonyra értendő, vállalkozás esetében a napi munkaidő nem értelmezhető fogalom, de a vállalkozás sincs kizárva.

 5. Nagyon hasznos összefoglaló és jók voltak a kérdések is, fontos információkat tartalmazó válaszokkal. Köszönöm!

 6. Kedves admin!
  Nekem egy olyan kérdésem lenne ha nem veszem igénybe a Csedet akkor utána kapok Gyedet? Vagy utána gyes?
  Hogy abban a fél évben is tudják dolgozni amikor a Csedet kapnám?

  1. Kedves Beatrix,
   egyik ellátást sem kötelező igénybe venni. Ha nem veszi igénybe a csed-et, mert keresőtevékenységet folytat, semmi sem akadályozza. A gyed-et attól utána igénybe veheti a gyermek 169. napos korától.

 7. Kedves Admin. Gyesen leszek és szeretnék saját webshopot itthon kézzel készített tárgyakból. Az lenne a kérdés hogy akkor így nekem mennyi lenne a Kata? Ez a vállalkozási forma hova sorolható be?

  Köszönettel : Szabó Alexandra

  1. Kedves Alexandra,
   MIndegy, hogy van-e mögötte munkaviszonya, mert ha van is, akkor is a passzív, vagyis nem fizet ott járulékokat. Ez azt jelenti, hogy 50 ezres havi KATA-t kell befizetnie gyes alatt. (amúgy gyed alatt is)
   Érdemes megvizsgálni, hogy figyelembe véve a költségeit és várható bevételeit, ez lesz-e Önnek a megfelelő vállalkozói forma. Ebben könyvelő tud Önnek segíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük