Munkaügy, TB ellátások

Mennyi lesz a CSED és GYED ellátásom KATA-s vállalkozóként?

Egyre több nő dönt saját vállalkozás indítása mellett és választja a kedvező adózású KATA-t. Örülünk, mert 25 ezret, 50 ezret, esetleg 75 ezret kell befizetni minden hónapban, cserében éves 12 millió Forintig tudunk bevételt generálni és realizálni is ezt az összeget ténylegesen, mindenféle nagyobb levonás nélkül. (Természetesen iparűzési adó és kamarai hozzájárulás itt is van.)

De mi a helyzet, ha gyermekünk lesz, milyen ellátásra, hány forintra számíthatok KATA-s vállalkozóként?

Amennyiben legalább heti 36 órás főállásod mellett indítod el a KATA-s vállalkozásodat, akkor havonta 25 ezer Forint adót fizetsz be. Mivel itt biztosítási jogviszonyod nem keletkezik a KATA után, így a vállalkozásod után ellátásra sem leszel jogosult – de természetesen a főállásod után kapod majd a csed-et, gyed-et, amennyiben a feltételeknek megfelelsz.

Amennyiben nincs legalább heti 36 órát meghaladó főállásod, akkor havonta 50 ezer Ft adó befizetésével kell kalkulálnod. Ebben az esetben 2019-ben 94 400 Ft lesz a csed, gyed (és az esetleges táppénz) alapja. Mind a csed, mind a gyed esetében az alap 70%-át kell venni (66 080 Ft), tehát ez lesz a bruttó csed, illetve gyed. Hogy mennyit kapsz ebből kézhez? A csed-ből 15% szja-t vonnak (tehát nettó 56 168 Ft marad a végén), a gyed-ből pedig 15% szja és 10% nyugdíjjárulék kerül levonásra (vagyis nettó 49 560 Ft). Ilyen összegekre számíthatsz tehát, ha havonta 50 ezer Ft KATA-t fizetsz.

Dönthetsz úgyis, hogy havonta az 50 ezer Ft helyett 75 ezer Ft KATA-t fizetsz be, növelve a szülés után kapott ellátások összegét, és az esetleges nyugdíjat. Hogy megéri-e, ezzel a jelenlegi posztban most nem foglalkozom. Ha emellett döntesz, és minden hónapban 75 ezer Forintot fizetsz be, akkor a csed, gyed és táppénz alapja 158 400 Ft lesz. Ennek a 70%-a 110 880 Ft. A nettó csed így 94 248 Ft lesz, míg a nettó gyed 83 160 Ft. 

Első olvasatra úgy érezhetjük, hogy ebből az összegből megélni nem lehet, és sok cikkben lehet azt olvasni, hogy a KATA-t nem szabad választani, ha gyermeket tervezel. Sokan pedig becsapva érzik magukat, mert nem tudtak az alacsony ellátási összegekről. Sokféleképpen lehet a KATA-ra tekinteni, az összegek tényleg nem magasak, azonban az én véleményem az, hogy ha vállalkozást indítunk, nézzünk utána alaposan és felelősséggel az adózási formáknak, ráadásul ne várjuk azt, hogy kevés adót fizetünk be magas bevétel realizálásával, és cserébe még magas ellátást is fogunk kapni. Érdemes előre gondolkodni, és megtakarítani azokra az időkre. 

Személyre szabott tanácsadásért keress bizalommal: bernadett@munkavallaloert.hu

 

45 című bejegyzés “Mennyi lesz a CSED és GYED ellátásom KATA-s vállalkozóként?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Szia!

  És közben tudsz dolgozni? Tehát CSED/GYED alatt számlázhatsz valamilyen összegig? Hiszen nyilván az egyéni vállalkozás egyik előnye, hogy gyerek mellett is alakíthatod a munkarendedet.

  1. Csed alatt semmilyen keresőtevékenység nem folytatható, így számlázni sem lehet. Gyed mellett azonban korlátlanul.

 2. Van arra szabály, hogy mennyivel a gyermek születése előtt kell a 75 ezres KATA-ra váltani, ahhoz, hogy a gyermek születését követően a magasabb összegű csedre és gyedre legyél jogosult?

  1. Kedves Hajnalka,
   A CSED, GYED számítás a következőképpen néz ki: a szülés előtti 3 hónap nem számít, és a 3. hónap előtti 180 napos átlag adja az ellátás alapját. Példa: az anya szül 2020. március 20-án, nem számít a március, február, január hónap, és december 30-el számolunk vissza 180 napot, tehát kb. 6 hónapot. Munkaviszonynál az ez alatti átlagbér adja az ellátás alapját, KATA-nál pedig hogy mit fizetett a kérelmező adott hónapban tételes adóként. Vagyis, amint kiderül, hogy terhes az anya, egyből váltani kell, már ha szeretne 75öt fizetni. Minél később vált, annál több hónap marad 50ezres, vagyis alacsonyabb ellátási alapú.

   1. Jó Napot! Engem az érdekelne ha pl 4 hónap 50000ft 2 pedig magasabban fizetve 75000ft al ellátás megállapításakor jelent valakit? Vagy az alacsonyabb után fogják megállapításai mivel az a több hónap? És azt a 2db 75000res hónapot figyelembe sem veszik?

    1. Kedves Anita,
     ha pl. a gyermek 2020. áprilisában születik, akkor az utolsó 3 hónap (vagyis április, március, február) befizetései nem számítanak (tehát elég 50ezret fizetni), és a január és előtte 6 hónap (pontosabban 180 nap) befizetései számítanak majd. Ha tehát ebben az időszakban van olyan hónap, amikor 75 ezret fizetett, akkor az is emeli majd az ellátás alapját, tehát számít.

 3. Kedves Admin!

  A KATA szüneteltetése, majd későbbi újra aktualizálása gyermek születése esetén (hogy ne kelljen havonta 50 000 Ft-ot fizetni) jár valami költséggel?

  1. Kedves József,
   Nem szabad szüneteltetni a KATA-t az ellátások alatt, mert az kieső idő. Az ellátások kapcsán mentesül a havi tételes adó megfizetése alól, minden hónapban be kell küldeni ANYK-n keresztül a mentesülés miatt a kérelmet, és nem kell megfizetni az 50et. KÖltséggel nem jár.

 4. Kedves Admin! Tartósan beteg kislányomra, aki 10 éves otthonápolásit GYOD-ot.szeretnék igénybe venni. 50 ezres katás vállalkozásom van.Megkaphatom-e ,ha napi 4 órában dolgozok.

  1. Kedves Borbála,
   A GYOD mellett maximum napi 4 órában lehet munkát vállalni. Ez munkaviszonyra értendő, vállalkozás esetében a napi munkaidő nem értelmezhető fogalom, de a vállalkozás sincs kizárva.

 5. Nagyon hasznos összefoglaló és jók voltak a kérdések is, fontos információkat tartalmazó válaszokkal. Köszönöm!

 6. Kedves admin!
  Nekem egy olyan kérdésem lenne ha nem veszem igénybe a Csedet akkor utána kapok Gyedet? Vagy utána gyes?
  Hogy abban a fél évben is tudják dolgozni amikor a Csedet kapnám?

  1. Kedves Beatrix,
   egyik ellátást sem kötelező igénybe venni. Ha nem veszi igénybe a csed-et, mert keresőtevékenységet folytat, semmi sem akadályozza. A gyed-et attól utána igénybe veheti a gyermek 169. napos korától.

 7. Kedves Admin. Gyesen leszek és szeretnék saját webshopot itthon kézzel készített tárgyakból. Az lenne a kérdés hogy akkor így nekem mennyi lenne a Kata? Ez a vállalkozási forma hova sorolható be?

  Köszönettel : Szabó Alexandra

  1. Kedves Alexandra,
   MIndegy, hogy van-e mögötte munkaviszonya, mert ha van is, akkor is a passzív, vagyis nem fizet ott járulékokat. Ez azt jelenti, hogy 50 ezres havi KATA-t kell befizetnie gyes alatt. (amúgy gyed alatt is)
   Érdemes megvizsgálni, hogy figyelembe véve a költségeit és várható bevételeit, ez lesz-e Önnek a megfelelő vállalkozói forma. Ebben könyvelő tud Önnek segíteni.

 8. Kedves Admin!
  Olyan helyzet előtt állok, hogy jelenlegi munakviszonyom meg fog szűnni 02.02-án. Jelenleg kismama vagyok, március 29 a várható szülés dátuma.Mivel a juttatásokról nem szeretnék lemaradni, megoldás lehet az,Ha februártól indítok egy Katás vállalkozást? akkor jogosult leszek a csedre illetve a gyedre, vagy kell bizonyos minimum idő Katásként? Előtte egyébként 3 éves folyamatos munkaviszonyom van.

  Köszönöm a választ!

  1. Kedves Anett,
   A legjobb az lenne, ha meg lehetne beszélni a mostani munkáltatójával, hogy a munkaviszonya tartson ki a gyermek születéséig.. Ha táppénzen van, csak minimális a munkáltató költsége..
   Ha KATA-s vállalkozás indít, akkor lesz csed-e, gyed-e, de nettó 40-50 ezres havi összeg, tehát meglehetőségen kevés. Ennél a sima egyéni vállalkozó is jobb, mert ott a minimálbér másfélszerese lesz az alapja az ellátásának.Még jobb, ha van, aki bejelenti az utolsó 1 hónapra a minimálbér kétszeresére, a csed-et pedig hamarabb kéri. Ha szeretne személyre szabott tanácsadást, átvehetjük az anyagilag legjobb lehetőségeket. A tanácsadás fülön láthatja a tanácsadások típusait.

 9. Kedves Admin!

  Ha van egy 4 órás állásom és mellette fizetem a havi 50.000 Ft-ot a katás vállalkozásra akkor mit vesznek majd alapul a gyed-nél?

  Köszönöm a választ!

  1. Kedves Eszter,
   Ebből nem lehet megmondani, mert ebben az esetben többes jogviszonya van, tehát mindkét jogviszonyból kaphatja az ellátásokat, amennyiben mindkét jogviszonyában külön-külön megvan a legalább 365 biztosított napja.

 10. Kedves Admin!
  Feleségemnek egyéb okok miatt nincsen meg a csed és gyedhez elegendő biztosítotti jogviszonya és az elmúlt 2 évben jövedelme sem volt.
  Ezzel ellentétben fèrjeként nekem 2018.májustól -2019.május 13-ig napi 2 óràs, tehát havi 40 óràs munkaviszonyom van.
  Ezután 2019.június 14-től mostanáig, és jelenleg is heti 40 órás teljes munkaidős minimálbères bejelentéssel vagyok a cégben alkalmazottként. Mindemellett KATA-s egyéni vàllàlkozóként is tevékenykedem 2019.október óta, de a teljes munkaidős munkaviszonyom mellett ugye KATA-sként csak 25E -t fizettem végig be.
  -Mivel tudom, hogy én CSED-et nem apaként nem igényelhetek, csak GYED-et így ha a KATA-a befizetést 75E -re emelnénk most áprilistól akkor hogyan és mi alapján szàmolnák a végleges nekünk járó GYED összegét egy gyermek esetében (2020.Október 20-i születéssel).
  -Érdemes növelni 75-re a befizetést, megéri ez nekünk?
  -Tehát július, június, màjus, április, előtti időszakra mi alapján kalkulálnak, a minimálbéres munkaviszony alapján vagy a 25E-s katas befizetéssel (ez ugyebár 0-nak minősül), esetleg ezeket összevonjàk vagy csak külön-külön számítják?
  Válaszát, nagyon köszönöm!
  Üdv: G

  1. Kedves János,
   többes jogviszony esetén meg kell lenni mindkét jogviszonyban a gyermek születését megelőző 2 évben a legalább 365 napnak. Jelenleg azonban, mivel főállású munkaviszonyú, a KATA-s vállalkozását nem lehet 75 ezerre emelni önkényesen, mivel ott jelenleg nem biztosított, ha heti 36 órát meghaladó jogviszonya van.
   Ha októberben születik a gyermek, akkor nem számít az októberi, szeptemberi és augusztusi jövedelme. Július 31-től számolnak vissza 180 naptári napot, és ennek az átlaga adja majd a GYED alapot. Tehát ha minden hónapban a minimálbért kapta, nem volt sem valamilyen pótlék, túlóra, ami ezt emelje, akkor a minimálbér lesz a GYED alapja. A legjobb lenne megegyezni a jelenlegi munkáltatójával, hogy július hónapig emeljék a bérét, ami persze nem könnyű, gondolom. De KATA-t nem tud 75-öt fizetni, csak ha csökkenti a jelenlegi munkaidejét heti 35 órára, viszont ennek sincs értelme, mert akkor meg többes jogviszonya lesz, vagyis mindkét jogviszonyban külön meg kell lennie a 365 napnak a születés előtti 2 évben. És KATA-skétn nem lesz meg, mivel jelenleg nem biztosított. Vagy a jelenlegi munakhelyén kellene elérni, hogy csak júliusig emeljék meg jelentősebben a bérét, vagy ha van másik munkalehetősége, akkor a GYED igénylés előtt ezt a jelenlegi munkaviszonyt meg kell szüntetni, majd egy újat létesíteni a minimálbér kétszeresével, mint bérrel, KATA maradna 25ezres, és így az új szerződése és bére alapján kapna ellátást.

 11. Kedves Admin!
  Novemberben kezdtem fizetni a 75 ezres KATÁT, augusztusban fogok szülni.
  A jelenlegi helyzet miatt (koronavírus) szüneteltetik a befizetési kötelezettségeket.
  Én így elesek az emelt GYED-től? Kérjem a további befizetéseket? Ha jól számoltam, meg a márciusi-áprilisi járulékot kell befizetnem, május 1-től pedig táppénzre mennék.
  Így ideális lenne a GYED szempontjából?

  1. Nem mindenkinek szünetelteik a KATA befizetésének a kötelezettségét, hanem csak bizonyos tevékenységi körökben. Ha Ön ezek közé tartozik, akkor lesz szüneteltetés, de a rendelet még nem jött ki, így ennek részleteit még nem ismerjük.

 12. Kedves Bernadett!

  22 hetes kismama vagyok, szeptember 2-ára kiírva. Eddig Katás egyéni vállalkozó voltam, azonban az utóbbi 1,5 hónapban sajnos egyáltalán nem volt bevéltelem a “vírushelyzet” miatt. Eddig fizettem a Katámat, de június 1-től munkavállalói jogviszonyba megyek egy online is dolgozó másik profilú céghez, és hogy ne kelljen fizetnem a Katát, megszüntetném. Tudna segíteni, hogy hogyan fogják így számolni a CSEDEMET?

  1. A minimálbér kétszeresének a 70%-a alapján fogják számolni, illetve ha a besorolási bére, illetve a tényleges bére ennél kevesebb (bruttó 322 000 ft-nál), akkor az alacsonyabb bére alapján.

 13. Kedves Admin,
  Párom SZJA-s EV 1 hónapja szült, nem jogosult CSEDre, sem GYEDre, így GYESt kaphatna júniustól, azonban szeretne számlázni is kisebb összegeket. Namost ugye GYES mellett, ha számlázni akar fizetnie kell a KATAt, de ez így már nem érné meg. Működhet-e az, hogy ő nem dolgozik kvázi mentesül a kata alól, viszont én, mint alkalmazottja napi 1 órában bejelentve elvégzem a munkát és számlát adunk, és fizetjük utánam a járulékot, ami jóval kevesebb 1 órás bejelentésnél (kb 10e), mint a KATA 50e. Helyes gondolatmenet? Köszönöm!

  1. Helyesbítés:
   Mivel nem katás, hanem szja-s, ezért nem a kata alól mentesül, hanem az szja szerinti jarulekfizetes alol. Ezzel összefügg egy másik kérdés érdemes volna-e katára váltani, vagy jobb az szja-s verzióban maradni ez esetben? Köszi

   1. Nem tudok erre válaszolni, mivel ez attól függ, hogy milyen havi bevételekkel kalkulálnak, milyen bevételek várhatóak. Ez nem tb kérdés, azt javaslom, hogy egyeztessenek egy könyvelővel, aki tud kalkulálni, javasolni Önöknek adózási formát, amivel a legjobban járhatnak.

  2. Kedves Ádám,
   GYES alatt a gyermek 6 hónapos koráig nem lehet keresőtevékenységet folytatni. Vállalkozóként lehet alkalmazottja, aki helyette dolgozik, azonban ez sok egyéni vállalkozónál kivitelezhetetlen a tevékenység típusa miatt. Abszolút tehát attól függ, hogy milyen a tevékenység, az alkalmazott el tudja-e látni a feladatokat a vállalkozó helyett. Pl. ha valaki nyelvtanár, bármilyen oktató, tanácsadó, stb., akkor nyílván ő oktat. De ha az alkalmazottnak megvannak a szükséges papírjai (a legtöbb tevékenységhez kell végzettség, bizonyítvány), akkor megoldható. Viszont másik fontos dolog, hogy július 1-től megváltozik a tb törvény, és munkaviszonynál is bevezetik a minimum járulékalapot. Ez azt jelenti, hogy hiába 1 órára jelentik be, nem 1 óra után fizetik a járulékokat. A minimálbér 30 százaléka után kell megfizetni a minimum járulékokat július 1-től (akkor is, ha a foglalkoztatott tényleges havi jövedelme kevesebb ennél).

 14. Kedves Bernadett,

  Várandós vagyok az első gyermekemmel, Szeptember 10-re vagyok kiírva és a katás egyéni vállalkozásomat az előző szeptember 2-án indítottam. (előtte nem volt bejelentett munkaviszonyom) folyamatosan 75 ezer forintot fizetek azóta.- Ha a babám valóban szeptemberben születik, akkor abban a hónapban még számlaképes is leszek és már csed-et is igényelhetek? vagy ilyenkor mi a teendő?

  – Még mindig úgy van, hogy a baba születése előtti 3 hónapban nem számít, hogy mennyit kata adót fizettem be? Azaz, ha szeptemberben szülök, akkor szeptemberben, augusztusban és júliusban elegendő lehet 50 ezer forintot befizetnem? (ezt ugye visszamenőlegesen fizetjük, szóval június-augusztus közötti időszakra szólna már az 50 e ft)

  – Még mindig úgy van, hogy ha igénybe veszem a csed-et, akkor nem szüneteltetni kell a vállalkozást, hanem minden hónapban be kell küldeni ANYK-n keresztül a mentesülés miatt a kérelmet a NAV-hoz, és nem kell megfizetni az 50et? Tehát az ellátások miatt mentesülök a havi tételes adó megfizetése alól?
  – Lehet-e a csed-et nem a baba születéstől, hanem mondjuk egy hónappal későbbi időponttól igényelni?

  1. Kedves Adrienn,
   A 365 napnak a meglétét a gyermek valós születésétől nézik majd visszafelé. Ha még szeptemberben is dolgozik (és mindenképpen kell, hiszen akkor lesz meg a 365 nap), így szeptemberre is meg kell fizetni a havi 50et, és majd ha megszületik a gyermek, onnantól kéri a csedet. Arra figyeljen, hogy ne állítson ki számlát, tehát ne dolgozzon már a gyermek születésétől/csed igénylés napjától, mert a kettő együtt nem futhat.
   Igen, ha szeptemberben születik meg a baba, akkor nem számít a szeptemberi, augusztusi és júliusi befizetés, vagyis ezekre a hónapokra nem érdemes 75ezret kifizetni, mert az ellátások szempontjából nem releváns. (ha emiatt fizeti, ha a nyugdíj miatt, akkor persze lehet)
   Nem szabad szüneteltetni a vállalkozást, mert akkor ez kieső idő lesz. Hanem ahogy írja is, minden hónapot követő 12-ig be kell jelenteni a T101es nyomtatványon, hogy adott hónapban pl. csed miatt mentesül a havi tételes adó megfizetése alól.
   Csedet nem lehet későbbi időponttól igényelni, mint a gyermek születése. Vagy a gyermek születése napja, vagy legkorábban 28 nappal a gyermek várható születése előtt. Ez viszont nem jó Önnek, mert rizikós a 365 nap megléte. Ideális esetben szeptember 2-ig számlázik, és szeptember 3-tól akár megkérheti a csedet. Így meglenne a 365 nap. Ha pedig esetleg hamarabb jönne a gyermek, akár augusztusban, akkor méltányosságit mindenképpen adjon be, hátha.

   1. Kedves Bernadett,

    Nagyon szépen köszönöm a válaszát!!
    Egy olyan kérdés jutott még eszembe, hogy az megoldás lehet-e, ha augusztus végén beadok egy méltányossági kérelmet és szeptember 1-től igénylem a csedet? (Tudomásom szerint egyedileg bírálják el a kérelmeket, és én speciel egy pályázat miatt nem indíthattam korábban a vállalkozást.) Így nem kellne már szeptemberre fizetnem. Ön szerint működhet vagy nem éri meg a kockázat?

    1. Kedves Adrienn,

     A méltányosságikat egyedileg bírálják igen, viszont a gyermek születéséhez képest kell meglennie a 365 napnak. Tehát ha a gyermek még nem született meg, akkor nincs mit vizsgálni.
     Ha jól értem, akkor kell még az augusztus Önnek a 365 naphoz. Akkor menjen tovább az augusztus, ha augusztus 31ig megvan a 365 nap, akkor szuper, és szeptember 1-el be lehet adni a csed igénylőt. Ha aug31el nincs meg a 365 nap, akkor én nem kockáztatnék. Nehéz így tanácsot adni, nem tudom, melyik nappal van meg a 365 nap.

     1. Kedves Bernadett,

      Igen, az augusztus még mindenképp kell. 2019.09.03-án indult a vállalkozásom, a 365 nap akkor 2020.09.02-án lesz meg. Szóval két nap maradna szeptemberre. Ön mit tenne?

     2. Kedves Bernadett,
      Ha július 12-ig beadom a kata változás bejelentő lapot, akkor az melyik hónaptól lesz érvényes? kéri a lap a változás hatálybalépésének időpontját (3.pont), ide beírhatom még a júniust?

 15. Tisztelt Admin,
  Eléggé összetett a kérdés/“probléma”.
  Én 2020 március 1tol vagyok KATA-s vallalkozo, havi 50ezret fizetek. Időközben kiderült hogy babank lesz.
  2020 novemberre vagyok kiírva.
  Ha alkalmazottat veszek fel novembertől, ergo állítok ki szamlat, de nem én dolgozok, akkor mire vagyok jogosult? GYED jár ebben az esetben? Illetve GYES majd?
  Illetve a Férjem Ausztriában dolgozik, ilyenkor onnan a különbözetet fogjuk kapni, vagy ha én itthon nem vagyok jogosult ezekre a juttatásokra akkor ez egész összeget?
  Köszönöm válaszát

  1. Kedves Nikolett,
   Ennyi információból nem derül ki, hogy jogosult-e csedre, gyedre majd. Alapfeltétel mindkettőhöz, hogy a szülés előtti 2 évben legyen 365 biztosított napja- Ehhez a március 1.től kezdődő egyéni vállalkozás még kevés, kérdés tehát mi volt előtte, megvan-e a szükséges 365 nap. Ha nincs, akkor csak gyesre jogosult.
   Ha jogosult csedre, akkor mellette keresőtevékenséget nem tud folytatni. Alkalmazottat tud felvenni, azonban ha ő végzi a munkát, és Ön semmit sem csinál. Gyed és gyes mellett már lehet dolgozni.
   Az, hoy a férje Ausztriában dolgozik, a csedre, gyedre, gyesre nincs befolyással. A családi pótlékra lehet esetlegesen. A Győr-Moson-Sopron megyei kormányhivatallal érdemes tájékoztatást kérni.

   1. Tisztelt Admin! Összesen két év alatt kell meg lennie a biztosított 365 napnak? Bele számít az osztrák munkaviszony is? Mert ha igen, akkor bőven meg van a 365 napom 2020 március előttről.
    Igen, az világos hogy ÉN nem dolgozhatok, de a kérdés az hogy mivel számla biztosan lesz kiállítva abban az időszakban, viszont alkalmazotti bejelentés is lesz (o fog helyettem dolgozni) így jár e a GYED.

    1. Igen, a gyermek születése előtti 2 évben kell meglennie a minimum 365 biztosított napnak és nem kell folyamatosnak lennie, tehát összeadódnak a napok. Az EU-s munkaviszony is beleszámít igen. Mint mondtam, csed mellett nem lehet dolgozni, gyed mellett már korlátlanul lehet.

 16. Kevdes Admin!

  Én egy olyan esettel fordulnék Önhöz, hogyha eddig KATA-s egyéni vállalkozó voltam, de szeptembertől lehet egy új helyen kezdenék dolgozni, ahol alkalmazottként lennék bejelentve és mellette még dolgoznék egyéni vállalkozóként is, (vagyis havi 25ezret fizetnék), akkor beleszámít a 365 napba az egyéni vállalkozás után való munkaviszony? Vagy mint alkalmazott kell meglegyen a 365 napom?
  Jövő nyárra tervezzük az első babát (persze reméljük össze is jön), és nem tudjuk, hogy ez miben bonyolítaná meg az én GYES-GYED-emet.

  Plusz kérdés, így ha elmegyek GYES-re, akkor dolgozhatok akár mellette, ha kisebb kézzel készített dolgokat adnék el? Akkor ugyanúgy kapnám a GYES-t és GYED-et? Nem tudom ez hogyan változik ilyen esetben.

  Válaszát és segítségét előre is köszönöm.
  Üdv.:
  Brigitta

  1. Kedves Brigitta,
   Bele fog számítani a munkaviszony előtti egyéni vállalkozás időszaka is a 365 napba. Így, ha innen megy el szülni (munkaviszony), akkor innen kapja majd az ellátásait is. A katas jogviszonyában nem lesz biztosított már, viszont az előtte lévő időszak bele fog számítani a 365 napba.
   A csed mellett (elős 168 nap) nem lehet semmilyen keresőtevékenységet folytatni, tehát az első kb. 5,5 hónapban nem dolgozhat még, de a gyed és a gyes mellett már korlátlanul lehet dolgozni.

 17. Tisztelt Admin!

  Évek óta Katás vállalkozó vagyok (50.000FT-ot fizettem). A járvány miatt a vállalkozásomat 2020.május 1. óta szüneteltetem. Álláskeresési járadékot május végétől augusztus végéig kaptam, de regisztrált álláskereső maradtam. Épp újra akarom indítani a vállalkozást októbertől, de közben terhes lettem, várhatóan áprilisban születik a baba. Ha jól értem a jogszabályokat, akkor a CSED és GYED számításánál a 180 napom semmiképpen nincs meg mivel az álláskeresési járadék és az EV újraindítás között már biztosan több mit 30 nap telik el (a munkanélküli regisztráció én úgy értem ezt nem biztosítja). A 120 nap még optimális esetben meglehet ha nem lesz jelentősen koraszülött a baba és a szülésig nem megyek táppénzre. Jól értem, hogy ebben az esetben az újraindítás utáni KATA alap számítana csak? Illetve ha később indítanám csak újra a vállalkozásomat vagy előbb jön a baba, és már a 120 napos feltételnek sem felelnék meg, akkor hogyan számítanák jövedelem szerint ez ellátásokat KATA esetén? Milyen idősávba tartozó jövedelem számítani?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Ilona

  1. Kedves Ilona, ha még van esélye a 120 napnak, akkor érdemes erre az időszakra 75 ezret fizetni hogy az ellátása magasabb legyen. Ha nem lesz meg a 120 napja, akkor nem érdemes 75öt fizetni, mert akkor simán csak a 50e esetén érvényes ellátási alapot, tehát a bruttó 102 000 Ft-ot veszik figyelembe, ennek veszik a 70%-át majd, ami a bruttó csed és gyed lesz. Ez elég alacsony összeg lesz, esetleg érdemes megvizsgálni majd, hogy a gyedet apa vegye majd igénybe, ha jogosult rá.

 18. Kedves Admin, 2019. Július óta vagyok 50ezres katás, 2020.szept. óta fizetek 75ezret. 2021 május elején születik meg a babám, 5 hó 75ezer+1hó 50ezerrel egész jó csedre számítok. Ami viszont nem tudok, hogy ha az utolsó 3 hónapban a gyerek születése előtt táppénzen leszek, milyen összegre számíthatok? 40 évesen fogok szülni ezért nem biztos hogy dolgozni fogok tudni már a vége felé a terhességnek. Vagy mit javasol? Köszönöm

  1. Kedves Éva, ha 2021 májusában születik meg a gyermek, akkor nem számít a májusi, áprilisi, márciusi befizetés, jövedelem. Február 28-tól számított 180 naptári nap átlaga adja majd a csed, gyed alapot. Táppénz egyébként sem alapja ellátásnak, tehát ha pl. januárban és februában táppénzen lenne, akkor ezeket a napokat át kellene ugrani és december 31-től számolnak vissza 180 naptári napot. Nyilván ez kihatással van az ellátás alapjára, több lenne az 50 ezres hónap. Ha pedig az utolsó 3 hónapban táppénzen van, az ellátását semennyire sem befolyásolja. Kivéve, ha a gyermek áprilisban vagy júniusban születik, mert akkor csúszik a számolás 1 hónappal valamelyik irányba.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük