Munkaügy, TB ellátások

Mennyi lesz a CSED és GYED ellátásom KATA-s vállalkozóként?

Egyre több nő dönt saját vállalkozás indítása mellett és választja a kedvező adózású KATA-t. Örülünk, mert 25 ezret, 50 ezret, esetleg 75 ezret kell befizetni minden hónapban, cserében éves 12 millió Forintig tudunk bevételt generálni és realizálni is ezt az összeget ténylegesen, mindenféle nagyobb levonás nélkül. (Természetesen iparűzési adó és kamarai hozzájárulás itt is van.)

De mi a helyzet, ha gyermekünk lesz, milyen ellátásra, hány forintra számíthatok KATA-s vállalkozóként?

Amennyiben legalább heti 36 órás főállásod mellett indítod el a KATA-s vállalkozásodat, akkor havonta 25 ezer Forint adót fizetsz be. Mivel itt biztosítási jogviszonyod nem keletkezik a KATA után, így a vállalkozásod után ellátásra sem leszel jogosult – de természetesen a főállásod után kapod majd a csed-et, gyed-et, amennyiben a feltételeknek megfelelsz.

Amennyiben nincs legalább heti 36 órát meghaladó főállásod, akkor havonta 50 ezer Ft adó befizetésével kell kalkulálnod. Ebben az esetben 2019-ben 94 400 Ft lesz a csed, gyed (és az esetleges táppénz) alapja. Mind a csed, mind a gyed esetében az alap 70%-át kell venni (66 080 Ft), tehát ez lesz a bruttó csed, illetve gyed. Hogy mennyit kapsz ebből kézhez? A csed-ből 15% szja-t vonnak (tehát nettó 56 168 Ft marad a végén), a gyed-ből pedig 15% szja és 10% nyugdíjjárulék kerül levonásra (vagyis nettó 49 560 Ft). Ilyen összegekre számíthatsz tehát, ha havonta 50 ezer Ft KATA-t fizetsz.

Dönthetsz úgyis, hogy havonta az 50 ezer Ft helyett 75 ezer Ft KATA-t fizetsz be, növelve a szülés után kapott ellátások összegét, és az esetleges nyugdíjat. Hogy megéri-e, ezzel a jelenlegi posztban most nem foglalkozom. Ha emellett döntesz, és minden hónapban 75 ezer Forintot fizetsz be, akkor a csed, gyed és táppénz alapja 158 400 Ft lesz. Ennek a 70%-a 110 880 Ft. A nettó csed így 94 248 Ft lesz, míg a nettó gyed 83 160 Ft. 

Első olvasatra úgy érezhetjük, hogy ebből az összegből megélni nem lehet, és sok cikkben lehet azt olvasni, hogy a KATA-t nem szabad választani, ha gyermeket tervezel. Sokan pedig becsapva érzik magukat, mert nem tudtak az alacsony ellátási összegekről. Sokféleképpen lehet a KATA-ra tekinteni, az összegek tényleg nem magasak, azonban az én véleményem az, hogy ha vállalkozást indítunk, nézzünk utána alaposan és felelősséggel az adózási formáknak, ráadásul ne várjuk azt, hogy kevés adót fizetünk be magas bevétel realizálásával, és cserébe még magas ellátást is fogunk kapni. Érdemes előre gondolkodni, és megtakarítani azokra az időkre. 

Személyre szabott tanácsadásért keress bizalommal: bernadett@munkavallaloert.hu

 

61 című bejegyzés “Mennyi lesz a CSED és GYED ellátásom KATA-s vállalkozóként?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Szia!

  És közben tudsz dolgozni? Tehát CSED/GYED alatt számlázhatsz valamilyen összegig? Hiszen nyilván az egyéni vállalkozás egyik előnye, hogy gyerek mellett is alakíthatod a munkarendedet.

  1. Csed alatt semmilyen keresőtevékenység nem folytatható, így számlázni sem lehet. Gyed mellett azonban korlátlanul.

 2. Van arra szabály, hogy mennyivel a gyermek születése előtt kell a 75 ezres KATA-ra váltani, ahhoz, hogy a gyermek születését követően a magasabb összegű csedre és gyedre legyél jogosult?

  1. Kedves Hajnalka,
   A CSED, GYED számítás a következőképpen néz ki: a szülés előtti 3 hónap nem számít, és a 3. hónap előtti 180 napos átlag adja az ellátás alapját. Példa: az anya szül 2020. március 20-án, nem számít a március, február, január hónap, és december 30-el számolunk vissza 180 napot, tehát kb. 6 hónapot. Munkaviszonynál az ez alatti átlagbér adja az ellátás alapját, KATA-nál pedig hogy mit fizetett a kérelmező adott hónapban tételes adóként. Vagyis, amint kiderül, hogy terhes az anya, egyből váltani kell, már ha szeretne 75öt fizetni. Minél később vált, annál több hónap marad 50ezres, vagyis alacsonyabb ellátási alapú.

   1. Jó Napot! Engem az érdekelne ha pl 4 hónap 50000ft 2 pedig magasabban fizetve 75000ft al ellátás megállapításakor jelent valakit? Vagy az alacsonyabb után fogják megállapításai mivel az a több hónap? És azt a 2db 75000res hónapot figyelembe sem veszik?

    1. Kedves Anita,
     ha pl. a gyermek 2020. áprilisában születik, akkor az utolsó 3 hónap (vagyis április, március, február) befizetései nem számítanak (tehát elég 50ezret fizetni), és a január és előtte 6 hónap (pontosabban 180 nap) befizetései számítanak majd. Ha tehát ebben az időszakban van olyan hónap, amikor 75 ezret fizetett, akkor az is emeli majd az ellátás alapját, tehát számít.

 3. Kedves Admin!

  A KATA szüneteltetése, majd későbbi újra aktualizálása gyermek születése esetén (hogy ne kelljen havonta 50 000 Ft-ot fizetni) jár valami költséggel?

  1. Kedves József,
   Nem szabad szüneteltetni a KATA-t az ellátások alatt, mert az kieső idő. Az ellátások kapcsán mentesül a havi tételes adó megfizetése alól, minden hónapban be kell küldeni ANYK-n keresztül a mentesülés miatt a kérelmet, és nem kell megfizetni az 50et. KÖltséggel nem jár.

   1. Üdv! Ezt milyen kérelmen / nyomtatványon keresztül kell csinálni? Az online NAV kitöltő esetében / ANYK program esetében?

 4. Kedves Admin! Tartósan beteg kislányomra, aki 10 éves otthonápolásit GYOD-ot.szeretnék igénybe venni. 50 ezres katás vállalkozásom van.Megkaphatom-e ,ha napi 4 órában dolgozok.

  1. Kedves Borbála,
   A GYOD mellett maximum napi 4 órában lehet munkát vállalni. Ez munkaviszonyra értendő, vállalkozás esetében a napi munkaidő nem értelmezhető fogalom, de a vállalkozás sincs kizárva.

 5. Nagyon hasznos összefoglaló és jók voltak a kérdések is, fontos információkat tartalmazó válaszokkal. Köszönöm!

 6. Kedves admin!
  Nekem egy olyan kérdésem lenne ha nem veszem igénybe a Csedet akkor utána kapok Gyedet? Vagy utána gyes?
  Hogy abban a fél évben is tudják dolgozni amikor a Csedet kapnám?

  1. Kedves Beatrix,
   egyik ellátást sem kötelező igénybe venni. Ha nem veszi igénybe a csed-et, mert keresőtevékenységet folytat, semmi sem akadályozza. A gyed-et attól utána igénybe veheti a gyermek 169. napos korától.

 7. Kedves Admin. Gyesen leszek és szeretnék saját webshopot itthon kézzel készített tárgyakból. Az lenne a kérdés hogy akkor így nekem mennyi lenne a Kata? Ez a vállalkozási forma hova sorolható be?

  Köszönettel : Szabó Alexandra

  1. Kedves Alexandra,
   MIndegy, hogy van-e mögötte munkaviszonya, mert ha van is, akkor is a passzív, vagyis nem fizet ott járulékokat. Ez azt jelenti, hogy 50 ezres havi KATA-t kell befizetnie gyes alatt. (amúgy gyed alatt is)
   Érdemes megvizsgálni, hogy figyelembe véve a költségeit és várható bevételeit, ez lesz-e Önnek a megfelelő vállalkozói forma. Ebben könyvelő tud Önnek segíteni.

 8. Kedves Admin!
  Olyan helyzet előtt állok, hogy jelenlegi munakviszonyom meg fog szűnni 02.02-án. Jelenleg kismama vagyok, március 29 a várható szülés dátuma.Mivel a juttatásokról nem szeretnék lemaradni, megoldás lehet az,Ha februártól indítok egy Katás vállalkozást? akkor jogosult leszek a csedre illetve a gyedre, vagy kell bizonyos minimum idő Katásként? Előtte egyébként 3 éves folyamatos munkaviszonyom van.

  Köszönöm a választ!

  1. Kedves Anett,
   A legjobb az lenne, ha meg lehetne beszélni a mostani munkáltatójával, hogy a munkaviszonya tartson ki a gyermek születéséig.. Ha táppénzen van, csak minimális a munkáltató költsége..
   Ha KATA-s vállalkozás indít, akkor lesz csed-e, gyed-e, de nettó 40-50 ezres havi összeg, tehát meglehetőségen kevés. Ennél a sima egyéni vállalkozó is jobb, mert ott a minimálbér másfélszerese lesz az alapja az ellátásának.Még jobb, ha van, aki bejelenti az utolsó 1 hónapra a minimálbér kétszeresére, a csed-et pedig hamarabb kéri. Ha szeretne személyre szabott tanácsadást, átvehetjük az anyagilag legjobb lehetőségeket. A tanácsadás fülön láthatja a tanácsadások típusait.

 9. Kedves Admin!

  Ha van egy 4 órás állásom és mellette fizetem a havi 50.000 Ft-ot a katás vállalkozásra akkor mit vesznek majd alapul a gyed-nél?

  Köszönöm a választ!

  1. Kedves Eszter,
   Ebből nem lehet megmondani, mert ebben az esetben többes jogviszonya van, tehát mindkét jogviszonyból kaphatja az ellátásokat, amennyiben mindkét jogviszonyában külön-külön megvan a legalább 365 biztosított napja.

 10. Kedves Admin!
  Feleségemnek egyéb okok miatt nincsen meg a csed és gyedhez elegendő biztosítotti jogviszonya és az elmúlt 2 évben jövedelme sem volt.
  Ezzel ellentétben fèrjeként nekem 2018.májustól -2019.május 13-ig napi 2 óràs, tehát havi 40 óràs munkaviszonyom van.
  Ezután 2019.június 14-től mostanáig, és jelenleg is heti 40 órás teljes munkaidős minimálbères bejelentéssel vagyok a cégben alkalmazottként. Mindemellett KATA-s egyéni vàllàlkozóként is tevékenykedem 2019.október óta, de a teljes munkaidős munkaviszonyom mellett ugye KATA-sként csak 25E -t fizettem végig be.
  -Mivel tudom, hogy én CSED-et nem apaként nem igényelhetek, csak GYED-et így ha a KATA-a befizetést 75E -re emelnénk most áprilistól akkor hogyan és mi alapján szàmolnák a végleges nekünk járó GYED összegét egy gyermek esetében (2020.Október 20-i születéssel).
  -Érdemes növelni 75-re a befizetést, megéri ez nekünk?
  -Tehát július, június, màjus, április, előtti időszakra mi alapján kalkulálnak, a minimálbéres munkaviszony alapján vagy a 25E-s katas befizetéssel (ez ugyebár 0-nak minősül), esetleg ezeket összevonjàk vagy csak külön-külön számítják?
  Válaszát, nagyon köszönöm!
  Üdv: G

  1. Kedves János,
   többes jogviszony esetén meg kell lenni mindkét jogviszonyban a gyermek születését megelőző 2 évben a legalább 365 napnak. Jelenleg azonban, mivel főállású munkaviszonyú, a KATA-s vállalkozását nem lehet 75 ezerre emelni önkényesen, mivel ott jelenleg nem biztosított, ha heti 36 órát meghaladó jogviszonya van.
   Ha októberben születik a gyermek, akkor nem számít az októberi, szeptemberi és augusztusi jövedelme. Július 31-től számolnak vissza 180 naptári napot, és ennek az átlaga adja majd a GYED alapot. Tehát ha minden hónapban a minimálbért kapta, nem volt sem valamilyen pótlék, túlóra, ami ezt emelje, akkor a minimálbér lesz a GYED alapja. A legjobb lenne megegyezni a jelenlegi munkáltatójával, hogy július hónapig emeljék a bérét, ami persze nem könnyű, gondolom. De KATA-t nem tud 75-öt fizetni, csak ha csökkenti a jelenlegi munkaidejét heti 35 órára, viszont ennek sincs értelme, mert akkor meg többes jogviszonya lesz, vagyis mindkét jogviszonyban külön meg kell lennie a 365 napnak a születés előtti 2 évben. És KATA-skétn nem lesz meg, mivel jelenleg nem biztosított. Vagy a jelenlegi munakhelyén kellene elérni, hogy csak júliusig emeljék meg jelentősebben a bérét, vagy ha van másik munkalehetősége, akkor a GYED igénylés előtt ezt a jelenlegi munkaviszonyt meg kell szüntetni, majd egy újat létesíteni a minimálbér kétszeresével, mint bérrel, KATA maradna 25ezres, és így az új szerződése és bére alapján kapna ellátást.

 11. Kedves Admin!
  Novemberben kezdtem fizetni a 75 ezres KATÁT, augusztusban fogok szülni.
  A jelenlegi helyzet miatt (koronavírus) szüneteltetik a befizetési kötelezettségeket.
  Én így elesek az emelt GYED-től? Kérjem a további befizetéseket? Ha jól számoltam, meg a márciusi-áprilisi járulékot kell befizetnem, május 1-től pedig táppénzre mennék.
  Így ideális lenne a GYED szempontjából?

  1. Nem mindenkinek szünetelteik a KATA befizetésének a kötelezettségét, hanem csak bizonyos tevékenységi körökben. Ha Ön ezek közé tartozik, akkor lesz szüneteltetés, de a rendelet még nem jött ki, így ennek részleteit még nem ismerjük.

 12. Kedves Bernadett!

  22 hetes kismama vagyok, szeptember 2-ára kiírva. Eddig Katás egyéni vállalkozó voltam, azonban az utóbbi 1,5 hónapban sajnos egyáltalán nem volt bevéltelem a “vírushelyzet” miatt. Eddig fizettem a Katámat, de június 1-től munkavállalói jogviszonyba megyek egy online is dolgozó másik profilú céghez, és hogy ne kelljen fizetnem a Katát, megszüntetném. Tudna segíteni, hogy hogyan fogják így számolni a CSEDEMET?

  1. A minimálbér kétszeresének a 70%-a alapján fogják számolni, illetve ha a besorolási bére, illetve a tényleges bére ennél kevesebb (bruttó 322 000 ft-nál), akkor az alacsonyabb bére alapján.

 13. Kedves Admin,
  Párom SZJA-s EV 1 hónapja szült, nem jogosult CSEDre, sem GYEDre, így GYESt kaphatna júniustól, azonban szeretne számlázni is kisebb összegeket. Namost ugye GYES mellett, ha számlázni akar fizetnie kell a KATAt, de ez így már nem érné meg. Működhet-e az, hogy ő nem dolgozik kvázi mentesül a kata alól, viszont én, mint alkalmazottja napi 1 órában bejelentve elvégzem a munkát és számlát adunk, és fizetjük utánam a járulékot, ami jóval kevesebb 1 órás bejelentésnél (kb 10e), mint a KATA 50e. Helyes gondolatmenet? Köszönöm!

  1. Helyesbítés:
   Mivel nem katás, hanem szja-s, ezért nem a kata alól mentesül, hanem az szja szerinti jarulekfizetes alol. Ezzel összefügg egy másik kérdés érdemes volna-e katára váltani, vagy jobb az szja-s verzióban maradni ez esetben? Köszi

   1. Nem tudok erre válaszolni, mivel ez attól függ, hogy milyen havi bevételekkel kalkulálnak, milyen bevételek várhatóak. Ez nem tb kérdés, azt javaslom, hogy egyeztessenek egy könyvelővel, aki tud kalkulálni, javasolni Önöknek adózási formát, amivel a legjobban járhatnak.

  2. Kedves Ádám,
   GYES alatt a gyermek 6 hónapos koráig nem lehet keresőtevékenységet folytatni. Vállalkozóként lehet alkalmazottja, aki helyette dolgozik, azonban ez sok egyéni vállalkozónál kivitelezhetetlen a tevékenység típusa miatt. Abszolút tehát attól függ, hogy milyen a tevékenység, az alkalmazott el tudja-e látni a feladatokat a vállalkozó helyett. Pl. ha valaki nyelvtanár, bármilyen oktató, tanácsadó, stb., akkor nyílván ő oktat. De ha az alkalmazottnak megvannak a szükséges papírjai (a legtöbb tevékenységhez kell végzettség, bizonyítvány), akkor megoldható. Viszont másik fontos dolog, hogy július 1-től megváltozik a tb törvény, és munkaviszonynál is bevezetik a minimum járulékalapot. Ez azt jelenti, hogy hiába 1 órára jelentik be, nem 1 óra után fizetik a járulékokat. A minimálbér 30 százaléka után kell megfizetni a minimum járulékokat július 1-től (akkor is, ha a foglalkoztatott tényleges havi jövedelme kevesebb ennél).

 14. Kedves Bernadett,

  Várandós vagyok az első gyermekemmel, Szeptember 10-re vagyok kiírva és a katás egyéni vállalkozásomat az előző szeptember 2-án indítottam. (előtte nem volt bejelentett munkaviszonyom) folyamatosan 75 ezer forintot fizetek azóta.- Ha a babám valóban szeptemberben születik, akkor abban a hónapban még számlaképes is leszek és már csed-et is igényelhetek? vagy ilyenkor mi a teendő?

  – Még mindig úgy van, hogy a baba születése előtti 3 hónapban nem számít, hogy mennyit kata adót fizettem be? Azaz, ha szeptemberben szülök, akkor szeptemberben, augusztusban és júliusban elegendő lehet 50 ezer forintot befizetnem? (ezt ugye visszamenőlegesen fizetjük, szóval június-augusztus közötti időszakra szólna már az 50 e ft)

  – Még mindig úgy van, hogy ha igénybe veszem a csed-et, akkor nem szüneteltetni kell a vállalkozást, hanem minden hónapban be kell küldeni ANYK-n keresztül a mentesülés miatt a kérelmet a NAV-hoz, és nem kell megfizetni az 50et? Tehát az ellátások miatt mentesülök a havi tételes adó megfizetése alól?
  – Lehet-e a csed-et nem a baba születéstől, hanem mondjuk egy hónappal későbbi időponttól igényelni?

  1. Kedves Adrienn,
   A 365 napnak a meglétét a gyermek valós születésétől nézik majd visszafelé. Ha még szeptemberben is dolgozik (és mindenképpen kell, hiszen akkor lesz meg a 365 nap), így szeptemberre is meg kell fizetni a havi 50et, és majd ha megszületik a gyermek, onnantól kéri a csedet. Arra figyeljen, hogy ne állítson ki számlát, tehát ne dolgozzon már a gyermek születésétől/csed igénylés napjától, mert a kettő együtt nem futhat.
   Igen, ha szeptemberben születik meg a baba, akkor nem számít a szeptemberi, augusztusi és júliusi befizetés, vagyis ezekre a hónapokra nem érdemes 75ezret kifizetni, mert az ellátások szempontjából nem releváns. (ha emiatt fizeti, ha a nyugdíj miatt, akkor persze lehet)
   Nem szabad szüneteltetni a vállalkozást, mert akkor ez kieső idő lesz. Hanem ahogy írja is, minden hónapot követő 12-ig be kell jelenteni a T101es nyomtatványon, hogy adott hónapban pl. csed miatt mentesül a havi tételes adó megfizetése alól.
   Csedet nem lehet későbbi időponttól igényelni, mint a gyermek születése. Vagy a gyermek születése napja, vagy legkorábban 28 nappal a gyermek várható születése előtt. Ez viszont nem jó Önnek, mert rizikós a 365 nap megléte. Ideális esetben szeptember 2-ig számlázik, és szeptember 3-tól akár megkérheti a csedet. Így meglenne a 365 nap. Ha pedig esetleg hamarabb jönne a gyermek, akár augusztusban, akkor méltányosságit mindenképpen adjon be, hátha.

   1. Kedves Bernadett,

    Nagyon szépen köszönöm a válaszát!!
    Egy olyan kérdés jutott még eszembe, hogy az megoldás lehet-e, ha augusztus végén beadok egy méltányossági kérelmet és szeptember 1-től igénylem a csedet? (Tudomásom szerint egyedileg bírálják el a kérelmeket, és én speciel egy pályázat miatt nem indíthattam korábban a vállalkozást.) Így nem kellne már szeptemberre fizetnem. Ön szerint működhet vagy nem éri meg a kockázat?

    1. Kedves Adrienn,

     A méltányosságikat egyedileg bírálják igen, viszont a gyermek születéséhez képest kell meglennie a 365 napnak. Tehát ha a gyermek még nem született meg, akkor nincs mit vizsgálni.
     Ha jól értem, akkor kell még az augusztus Önnek a 365 naphoz. Akkor menjen tovább az augusztus, ha augusztus 31ig megvan a 365 nap, akkor szuper, és szeptember 1-el be lehet adni a csed igénylőt. Ha aug31el nincs meg a 365 nap, akkor én nem kockáztatnék. Nehéz így tanácsot adni, nem tudom, melyik nappal van meg a 365 nap.

     1. Kedves Bernadett,

      Igen, az augusztus még mindenképp kell. 2019.09.03-án indult a vállalkozásom, a 365 nap akkor 2020.09.02-án lesz meg. Szóval két nap maradna szeptemberre. Ön mit tenne?

     2. Kedves Bernadett,
      Ha július 12-ig beadom a kata változás bejelentő lapot, akkor az melyik hónaptól lesz érvényes? kéri a lap a változás hatálybalépésének időpontját (3.pont), ide beírhatom még a júniust?

 15. Tisztelt Admin,
  Eléggé összetett a kérdés/“probléma”.
  Én 2020 március 1tol vagyok KATA-s vallalkozo, havi 50ezret fizetek. Időközben kiderült hogy babank lesz.
  2020 novemberre vagyok kiírva.
  Ha alkalmazottat veszek fel novembertől, ergo állítok ki szamlat, de nem én dolgozok, akkor mire vagyok jogosult? GYED jár ebben az esetben? Illetve GYES majd?
  Illetve a Férjem Ausztriában dolgozik, ilyenkor onnan a különbözetet fogjuk kapni, vagy ha én itthon nem vagyok jogosult ezekre a juttatásokra akkor ez egész összeget?
  Köszönöm válaszát

  1. Kedves Nikolett,
   Ennyi információból nem derül ki, hogy jogosult-e csedre, gyedre majd. Alapfeltétel mindkettőhöz, hogy a szülés előtti 2 évben legyen 365 biztosított napja- Ehhez a március 1.től kezdődő egyéni vállalkozás még kevés, kérdés tehát mi volt előtte, megvan-e a szükséges 365 nap. Ha nincs, akkor csak gyesre jogosult.
   Ha jogosult csedre, akkor mellette keresőtevékenséget nem tud folytatni. Alkalmazottat tud felvenni, azonban ha ő végzi a munkát, és Ön semmit sem csinál. Gyed és gyes mellett már lehet dolgozni.
   Az, hoy a férje Ausztriában dolgozik, a csedre, gyedre, gyesre nincs befolyással. A családi pótlékra lehet esetlegesen. A Győr-Moson-Sopron megyei kormányhivatallal érdemes tájékoztatást kérni.

   1. Tisztelt Admin! Összesen két év alatt kell meg lennie a biztosított 365 napnak? Bele számít az osztrák munkaviszony is? Mert ha igen, akkor bőven meg van a 365 napom 2020 március előttről.
    Igen, az világos hogy ÉN nem dolgozhatok, de a kérdés az hogy mivel számla biztosan lesz kiállítva abban az időszakban, viszont alkalmazotti bejelentés is lesz (o fog helyettem dolgozni) így jár e a GYED.

    1. Igen, a gyermek születése előtti 2 évben kell meglennie a minimum 365 biztosított napnak és nem kell folyamatosnak lennie, tehát összeadódnak a napok. Az EU-s munkaviszony is beleszámít igen. Mint mondtam, csed mellett nem lehet dolgozni, gyed mellett már korlátlanul lehet.

 16. Kevdes Admin!

  Én egy olyan esettel fordulnék Önhöz, hogyha eddig KATA-s egyéni vállalkozó voltam, de szeptembertől lehet egy új helyen kezdenék dolgozni, ahol alkalmazottként lennék bejelentve és mellette még dolgoznék egyéni vállalkozóként is, (vagyis havi 25ezret fizetnék), akkor beleszámít a 365 napba az egyéni vállalkozás után való munkaviszony? Vagy mint alkalmazott kell meglegyen a 365 napom?
  Jövő nyárra tervezzük az első babát (persze reméljük össze is jön), és nem tudjuk, hogy ez miben bonyolítaná meg az én GYES-GYED-emet.

  Plusz kérdés, így ha elmegyek GYES-re, akkor dolgozhatok akár mellette, ha kisebb kézzel készített dolgokat adnék el? Akkor ugyanúgy kapnám a GYES-t és GYED-et? Nem tudom ez hogyan változik ilyen esetben.

  Válaszát és segítségét előre is köszönöm.
  Üdv.:
  Brigitta

  1. Kedves Brigitta,
   Bele fog számítani a munkaviszony előtti egyéni vállalkozás időszaka is a 365 napba. Így, ha innen megy el szülni (munkaviszony), akkor innen kapja majd az ellátásait is. A katas jogviszonyában nem lesz biztosított már, viszont az előtte lévő időszak bele fog számítani a 365 napba.
   A csed mellett (elős 168 nap) nem lehet semmilyen keresőtevékenységet folytatni, tehát az első kb. 5,5 hónapban nem dolgozhat még, de a gyed és a gyes mellett már korlátlanul lehet dolgozni.

 17. Tisztelt Admin!

  Évek óta Katás vállalkozó vagyok (50.000FT-ot fizettem). A járvány miatt a vállalkozásomat 2020.május 1. óta szüneteltetem. Álláskeresési járadékot május végétől augusztus végéig kaptam, de regisztrált álláskereső maradtam. Épp újra akarom indítani a vállalkozást októbertől, de közben terhes lettem, várhatóan áprilisban születik a baba. Ha jól értem a jogszabályokat, akkor a CSED és GYED számításánál a 180 napom semmiképpen nincs meg mivel az álláskeresési járadék és az EV újraindítás között már biztosan több mit 30 nap telik el (a munkanélküli regisztráció én úgy értem ezt nem biztosítja). A 120 nap még optimális esetben meglehet ha nem lesz jelentősen koraszülött a baba és a szülésig nem megyek táppénzre. Jól értem, hogy ebben az esetben az újraindítás utáni KATA alap számítana csak? Illetve ha később indítanám csak újra a vállalkozásomat vagy előbb jön a baba, és már a 120 napos feltételnek sem felelnék meg, akkor hogyan számítanák jövedelem szerint ez ellátásokat KATA esetén? Milyen idősávba tartozó jövedelem számítani?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Ilona

  1. Kedves Ilona, ha még van esélye a 120 napnak, akkor érdemes erre az időszakra 75 ezret fizetni hogy az ellátása magasabb legyen. Ha nem lesz meg a 120 napja, akkor nem érdemes 75öt fizetni, mert akkor simán csak a 50e esetén érvényes ellátási alapot, tehát a bruttó 102 000 Ft-ot veszik figyelembe, ennek veszik a 70%-át majd, ami a bruttó csed és gyed lesz. Ez elég alacsony összeg lesz, esetleg érdemes megvizsgálni majd, hogy a gyedet apa vegye majd igénybe, ha jogosult rá.

 18. Kedves Admin, 2019. Július óta vagyok 50ezres katás, 2020.szept. óta fizetek 75ezret. 2021 május elején születik meg a babám, 5 hó 75ezer+1hó 50ezerrel egész jó csedre számítok. Ami viszont nem tudok, hogy ha az utolsó 3 hónapban a gyerek születése előtt táppénzen leszek, milyen összegre számíthatok? 40 évesen fogok szülni ezért nem biztos hogy dolgozni fogok tudni már a vége felé a terhességnek. Vagy mit javasol? Köszönöm

  1. Kedves Éva, ha 2021 májusában születik meg a gyermek, akkor nem számít a májusi, áprilisi, márciusi befizetés, jövedelem. Február 28-tól számított 180 naptári nap átlaga adja majd a csed, gyed alapot. Táppénz egyébként sem alapja ellátásnak, tehát ha pl. januárban és februában táppénzen lenne, akkor ezeket a napokat át kellene ugrani és december 31-től számolnak vissza 180 naptári napot. Nyilván ez kihatással van az ellátás alapjára, több lenne az 50 ezres hónap. Ha pedig az utolsó 3 hónapban táppénzen van, az ellátását semennyire sem befolyásolja. Kivéve, ha a gyermek áprilisban vagy júniusban születik, mert akkor csúszik a számolás 1 hónappal valamelyik irányba.

 19. Kedves Admin!
  Nagyon hasznos a tájékoztató, illetve a kérdések és a válaszok.
  Nekem is lenne egy kicsit összetett kérdésem.
  Tulajdonos vagyok egy katás BT-ben kültagként, és jelenleg erről a cégről számlázok a munkahelyemnek. Lehetőségem lenne arra, hogy bejelentsenek a munkahelyemre (ez a későbbiekben magasabb CSED miatt lenne nagyon jó lehetőség) , de tudomásom szerint egy katás BT-t nem szüneteltethetünk, így ha bejelentetem magam a munkahelyemre akkor is kell havi 25.000 Ft-ot fizetnem katásként. A kérdésem az, hogy a gyermek születése után is kell fizetnem a havi 25.000 ft-ot vagy a katás BT-re is vonatkozik, hogy minden hónapot követő 12-ig be kell jelenteni a T101es nyomtatványon, hogy adott hónapban csed miatt mentesül a havi tételes adó megfizetése alól. (A Bt-ben kültag vagyok, a béltag és én is mind a ketten 50.000-50.000 Ft-ot fizetünk magunk után. Valószínűleg nem egy időben fogunk babázni)

  1. Egy bt-nek kell egy kültag és egy beltag. Kültagként jobb helyzetben vagy, mert nem te vagy az ügyvezető. Ha majd az ügyvezető fog babázni, ott másik ügyvezetőt kell keresni, különben nem tud cseden lenni. Csed mellett ugyanis nem lehet keresőtevékenysége személyes közreműködéssel. Bt-t pedig nem lehet szüneteltetni sem.
   Ha létesítesz egy munkaviszonyt, majd cseden leszel, akkor a csed mellett nem lehet keresőtevékenységed, de katásként minden hónapot követő 12ig mentesülést kell beküldened, és nem kell fizetned a jelenlegi 50 ezret. Ha azonban gyed mellett esetleg számláznál, akkor is havi 50et kell fizetned, ha a munkaviszonyba nem mész vissza. Mivel ott fizetés nélküli szabin leszel, és így nem lesz meg a főállás, ami miatt 25öt kellene fizetni. Szóval katás kültagként működik a mentesülés beküldése igen.

 20. Kedves Admin !
  Katás vállalkozó vagyok 2020. május 1-től, havi 50 ezer forintot fizetek. Viszont a jövedelemkivétem havi 270 ezer forint. Most derült ki, hogy terhes vagyok. Kérdésem, mi alapján számolják a csedet, gyedet ? Jövedelemkivét után vagy a befizetett járulék után ?
  Más: ha most váltanék szja-s ev-ra és magasabb jövedelem kivétet alkalmazva magasabb járulékot fizetnék ( 320 ezer br ), akkor mennyi lenne a csed, gyed összege ? Köszönöm válaszát.

  1. Kedves Ágnes,
   katásnál nincs az a fogalom, hogy kivét, és nem is releváns, mennyit számláz, mennyit vesz ki a számláról. Csak az számít, mit fizet be. Ha havi 50 ezret, akkor bruttó 102 000 Ft az az összeg, ami után a csedet, gyedet majd számolják. Ha átvált szja-s ev-re, akkor már számít a kivét. Lesz majd egy számítási időszak (180 nap), aminek az átlaga alapján számolják majd a csedet. Tehát lehet egyik hónapban kivesz 500 ezret, de a másikban semmit, csak a minimum járulékalap után fizeti meg a járulékokat, akkor is a bizonyos számítási időszak után kapja majd az ellátást. Ha minden hónapban bruttó 320 000 Ft a kivét, akkor ez lesz az átlag is, és ez alapján számolják majd. Csed esetében a júliustól érvényes új szabály miatt ez a 100%, ez a bruttó csed és ebből 15% szja kerül levonásra. Gyednél 70%-ot vesznek, ez lesz a bruttó gyed, és ebből 15% szja és 10% nyugdíjjárulékot vonnak le. Ezt egy hónapra vetítve mondtam, de természetesen a határozatban egy naptári napra állapítják meg a csed és a gyed összegét is, és ezt kell felszorozni adott hónap naptári napjaival.

 21. Kedves Admin
  Én tavaj szeptembertől fizettem a 75000 katát és most március 19én szültem. És azt szeretném tudni hogy mért csak 80000ft csedet kapok?
  Válaszát köszönöm!

  1. Ennyiből nem tudom megállapítani. Ha márciusban szült, és ekkortól kérte a csedet, akkor nem számít a márciusi, feruári, januári jövedelme, és december 31-től számolnak vissza és keresnek 180 napot. Ha a vállalkozása már szeptember előtt is élt, csak 50 ezret fizetett, akkor ennek a 180 napnak a befizetései után az átlagot számolják, és úgy jön ki a csed alap. Pl. júliusra fizetett 50ezret, ami 102 ezret ért, autusztusra szintén 102 ezer, szeptember elvileg akkor 75 ezret fizetett, ami 170 ezernek számít. Ennek vesszük az átlagát, osztjuk 30al, így megkapjuk az egy napra esőt. És vesszük a 70%-át. Ez lesz az egy napra eső csed összege.
   De ha táppénzen volt esetleg decemberben és előtte, akkor ezeket a napokat nem számoljuk be a keresett 180 napba.

 22. Köszönöm válaszát. De nem értem. A könyvelő felhivta az illetékest hogy számolja ki mennyit fogok kapni és pont ezért emeltük meg 75re hogy magasabb összeget kapjak. Így hogy márciustól kérte a könyvelő a csedet így mért nem számít ez az év?

  1. Kedves MÁria,
   Mert ez a szabály:
   Amennyiben az igénylő a csecsemőgondozási díjra való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele számítva rendelkezik a jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyában 180 naptári napi jövedelemmel, akkor csecsemőgondozási díj naptári napi alapját ezen 180 napi jövedelem figyelembevételével kell megállapítani, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő megszakítása esetén, a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni. A 180 napi jövedelem keresésekor legfeljebb az ellátásra való jogosultság kezdő napját megelőző naptári év első napjáig lehet visszamenni.

   Vagyis az utolsó 3 hónap sosem számít. Nem tudom, miért kapott ilyen információt, de ez nem volt megfelelő. Tehát januárban, februárban és márciusban nem hogy nem volt értelme a 75 ezret fizetni, hanem vissza lehetett volna állni 50re, de még praktikusabb is lett volna táppénzen lenni, mert akkor semmit sem kell fizetni, de közben kap valamennyi táppénzt. És a csed, gyed összegét semennyire sem befolyásolja. A 75 ezer fizetése jó tanács, de sajnos hamarabb kellett volna elkezdeni, illetve az utolsó időszakban felesleges fizetni a magasabbat.

 23. Kedves Admin!

  Szeretnék érdeklődni, hogy Katás vállalkozásomban a csed gyed szamitásnál a 365 napot hogyan kell figyelembe venni vagy számolni? vagy ez csak bejelentett munkánál feltétel?
  Illetve kérem világosítson fel, hogy az adott katás vállalkozás amire a 75000 forintos befizetés kerül, igy csed gyed számolandó az lehet az apáé vagy esetleg nagyszülő vállalkozása? és ez esetben az anya használhatja aktívan a csed alatt a vállalkozását? vagy ez az anyai személyhez kötött vállalkozáson megy keresztül?
  Nagyon köszönöm,

  1. Kedves Fanni,
   a gyermek születése előtti 2 évben kell legalább 365 biztosított nap – ez minden biztosítási jogviszonynál így van, de összeadódnak, ha pl volt munkaviszony, és vállalkozás is. Nem teljesen értem a második kérdést. Attól, ha apa vagy más vállalkozásában befizetnek 75 ezer forintot, az hogy kapcsolható Önhöz? Ön akkor biztosított, ha a saját vállalkozása működik és fizeti a havi tételes adót.

 24. Kedves Admin!
  Ha valaki a terhesség előtt mondjuk 6 hónapot táppénzen volt égészen a szülésig, akkor alapként mint vesznek figyelemebe?
  Addig értem a rendszert hogy a terhesség utolsó 3 hónapját nem számítják, de az azt megelőző 6 hónap ugye úgy néz ki hogy 3 hónapot dolgozom és 3 hónapot nem.Végig 75 ezres KATAt fizettem, a kérdésem az lenne hogy azt 3 hónap táppénzt azt hogy számolják ugyanúgy mintha fizettem volna A 75 ezret (mert ugye így nem kell mert több mint 30 nap a táppénz)vagy ott más alapot vesznek figyelembe?
  Köszönöm válaszát

  1. A táppénz nem alapja a csednek, gyednek, tehát ezt az időszakot nem vehetik figyelembe. Ez azt jelenti, hogy az első aktív naptól számolnak vissza 180 naptári napot, de fontos, hogy csak addig számolhatnak, amikor kezdődött a jogviszony. Vagyis ha még csak 9 hónapja kezdődött pl., akkor csak addig. Ha tehát így nincs meg a 180 nap, akkor 120 napot számolnak. Ha az sincs meg, akkor pedig az 50 ezres alapja, vagyis 102 000 alapján számolják, hiába fizetett egy ideig 75ezret.

 25. Kedves Admin,

  Katás vállalkozóként érdeklődöm, hogy a Csed előtti táppénzt nullás befizetésnek számolják, vagy csak eltolódik a számítás kezdete? A szülés kiírt időpontja (esetemben ez április vége) előtt bőven több, mint 2 éve már 75ezret fizettem és megvan minden juttatáshoz a jogosultságom időben. Szeretnék szülés előtt 4-5 hónappal táppénzre menni, mivel nem tudok dolgozni, nem fogok számlázni és így a Katát sem kell fizetnem tudomásom szerint. Viszont azt nem tudom, hogy a Csed, Gyed számításnál érhet-e engem hátrány emiatt? A Csed számításnál szimplán átugorják ezt a 4-5 hónapot, és az azelőtti 180 napot veszik alapul? Azaz ugyanannyi Csedet kapnék akkor is, ha táppénre megyek és akkor is, ha továbbra is fizetném a 75ezer forintot és nem megyek táppénzre?
  Előre is köszönöm válaszát

  1. Igen, simán átugorják a táppénzes időszakot, és az az előtti 180 nap a releváns, amiből a csedet, gyedet számolják majd. Nem éri hátrány, ha így adott időszakban mindig 75 ezret fizetett havonta.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük