Munkajog

Mindent a szülői szabadságról

Előző cikkemben bemutattam az apasági szabadság részletszabályait. Most egy új szabadságfajtáról fogok részletesen írni, a szülői szabadságról. Szintén EU-s irányelvnek való megfelelésről van szó, kíváncsi leszek azonban arra, hogy mennyien veszik igénybe, és milyen jövedelmű munkavállalók. Nézzük tehát a szabályokat.

Kinek jár, mi az szülői szabadság mértéke, milyen díjazás jár rá és ki fizeti?

 • A szülői szabadság mindkettő szülőnek jár, tehát külön az apának és az anyának is. A gyermek 3 éves koráig vehető igénybe. (a váltott gondozás keretében nevelt és gondozott gyermek is gyermeknek minősül az Mt. szabályai értelmében)
 • A szabadság mértéke 44 nap.
 • A szülői szabadság igénybevételének feltétele, hogy a munkaviszony egy éve fennálljon. (Ha tehát valaki munkahelyet váltott, akkor legalább egy évet várni kell, míg a szülői szabadság kivehető, figyelembe véve, hogy a gyermek addig ne töltse be a harmadik életévét.)
 • A munkavállaló a szülői szabadság tartamára a távolléti díj tíz százalékára jogosult, amelyet csökkenteni kell a gyed, gyes összegével. – Ha az apa megy szülői szabadságra, de az anya kapja a gyest, akkor nem kell csökkenteni. Kizárólag akkor kell csökkenteni, ha ennél a példánál maradva az apa kapja a gyest vagy a gyedet. (Egyre jellemzőbb, hogy az apa veszi igénybe a gyedet, miközben dolgozik. Vajon el fog-e menni szülői szabadságra több hétre a gyedet kapó vagy akár nem kapó minimálbéres apa? Magas jövedelműek talán, akik elbírják, hogy több hétre csak a fizetésük 10%-át kapják, mínusz a gyed/gyes összege. Nem valószínű, hogy sokaknál valós alternatíva lesz, hogy az apa részese legyen akár pár egybefüggő hétre a kisgyermeke első éveinek, mindennapjainak.)
 • A szülői szabadság költsége a munkáltatót terheli.

Mikor, meddig adható ki a szülői szabadság?

 • A munkáltató a szülői szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban adja ki. Az igényét 15 nappal előre be kell jelenteni, mint a sima szabadságnál. – Ez azt jelenti, hogy bármennyi részletben kivehető, akár csak napokat is ki lehet venni. A szülői szabadságot nem kell esedékesség évében kiadni, maximum a gyermek harmadik életévéig tolható.
 • Egyszerre nem lehet például gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságon és szülői szabadságon lenni. Ha az anya például a gyermeke 3 éves koráig otthon van gyesen (fizetés nélküli szabadságon), akkor nem fogja tudni a szülői szabadságot kihasználni.
 • A munkáltató, ha a munkavállaló gyermeke 2022. augusztus 2. és 2023. június 30. között tölti be a harmadik életévét, a szülői szabadságot – a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban legkésőbb 2023. június 30-ig terjedő időszakban adja ki.

Egyéb tudnivalók a szülői szabadsággal kapcsolatban

 • Ha a szülő munkaviszonyának megszüntetése nem igényel indoklást, de közben a szülő szülői szabadságon volt, és úgy vélelmezi, hogy a megszüntetés oka a szülői szabadság igénybevétele volt, akkor kérhet indoklást a munkáltatótól a munkaviszony megszüntetésének okáról. Így a megszüntetés okának az indokolásból világosan ki kell tűnnie. A munkavállaló a jognyilatkozat indokolását annak közlésétől számított tizenöt napon belül írásban kérheti. A munkáltató az indokolást a kérelem kézhezvételétől számított tizenöt napon belül írásban közli.
 • A munkaviszony nem szüntethető meg munkáltatói felmondással a szülői szabadság alatt, tehát felmondási védelem illeti meg ebben az időszakban a szülőt.
 • A szülői szabadságot a munkaviszony megszűnésekor nem válthatjuk meg. Ha nem vette ki a munkavállaló, akkor viszi tovább a következő helyére.
 • A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a szülői szabadság kiadását legfeljebb hatvan nappal elhalaszthatja. A munkáltatónak tájékoztatni kell a munkavállalót írásban a halasztás indokáról és a kiadás javasolt időpontjáról is.
 • A már megkezdett szülői szabadságot a munkáltató nem szakíthatja meg.
 • Vezető állású munkavállalók esetében sem lehet eltérni, tehát nekik is jár a szülői szabadság.
 • A végkielégítés szempontjából a szülői szabadság időszaka is beszámítandó.

Miyen munkaadói teendők vannak most a szülői szabadsággal kapcsolatosan?

 • Célszerű felmérni, hogy a munkavállalók körében kinek a gyermeke tölti vagy töltötte be a harmadik életévét 2022.08.02 – 2023.06.30. között, mert ők jogosultak a szülői szabadság kivételére 2023.06.30-ig.
 • Célszerű erre a célra rendszeresített nyomtatványt készíteni, amelyen a munkavállaló jelezheti a szülői szabadság kivételi szándékát.
 • Frissíteni kell a bérszámfejtő programokat, hogy a 44 nap kivételére legyenek alkalmasak.
 • Munkaviszony megszűnésekor igazolást kell kiadni a kivett szülői szabadság tartamáról.
 • Nem árt felkészülni az esetlegesen várható plusz költségekről.

A szülői szabadság módosításai nem csak Munka Törvénykönyve szerinti foglalkoztatottakra vonatkoznak, hanem az alábbi jogviszonyban dolgozókra is: közalkalmazottakra, igazságügyi szolgálati jogviszonyban lévőkre, bírákra, ügyészekre és ügyészségi alkalmazottakra, közszolgálati tisztségviselőkre, honvédelmi és rendvédelmi dolgozókra, NAV szolgálati jogviszonyban állókra is.

Személyre szabott munkajogi, tb tanácsadásért keress bizalommal: bernadett@munkavallaloert.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük