Munkaügy

4 gyermekes anyák SZJA mentessége

2020. január 1-től él a 4 gyermekes anyák SZJA mentességére vonatkozó jogszabály. Ennek a részleteit vesszük most végig.

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét (a továbbiakban NÉTAK) az összevont adóalapba tartozó egyes jövedelmekre érvényesítheti az arra jogosult magánszemély, amely kedvezményt a jogosult értékhatár nélkül veheti igénybe. Az összevont adóalapba tartozó jövedelmeket a későbbiekben részletezzük, de mit is jelent a mondat második része. Értékhatár nélkül, vagyis mindegy, hogy valakinek bruttó 200 000 Ft vagy 2 millió Ft a bére, amennyiben megfelel a feltételeknek, akkor az SZJA mentesség az egész bérének SZJA vonzatára vonatkozik. A pontosság kedvéért, az SZJA ma Magyarországon 15%.

Kik a jogosultak, kik számítanak 4 gyermekes anyának?

Az első kulcsszó, hogy kizárólag az anyákra vonatkozik a kedvezmény, tehát apákra nem. Tehát hiába van egy 4 gyermekes család, ahol az anya a gyermekekkel van otthon, jövedelme nincs, az apa jól keres. Az apára nem vonatkozik a kedvezmény, tehát az is lehet, hogy az anya nem fogja tudni érvényesíteni a kedvezményt, vagy csak nagyon kis mértékben.

Tehát négy vagy több gyermeket nevelő anya (a továbbiakban: nétak-os anya) az a nő minősül, aki vér szerinti vagy örökbefogadó szülőként az általa nevelt gyermek után a) családi pótlékra jogosult, vagy b) családi pótlékra már nem jogosult, de jogosultsága legalább 12 éven keresztül fennállt, és az a) és b) pontban említett gyermekek száma a négy főt eléri. Ha egy gyermek után a családi pótlékra való jogosultság a gyermek halála miatt szűnt meg, akkor ezt úgy kell tekinteni, mintha a családi pótlékra való jogosultság 12 évig fennállt, ezért ez a gyermek a b) pont alapján vehető figyelembe.

Ez azt jelenti, hogy vagy éppen családi pótlékot folyósítanak a gyermekekre, vagy ha már nem, akkor adott gyermekre vonatkozóan 12 éven keresztül jogosultnak kellett lennie az anyának családi pótlékra. A jogosultság a fontos, nem a tényleges folyósítás, tehát ha apa vette igénybe a családi pótlékot, az is jogosultságnak számít az anya számára, amennyiben közös háztartásban lakott a család.

Mikor nem számít már 4 gyermekes anyának a jogosult nő?

A NÉTAK az anya élete végéig jár (ameddig van SZJA köteles olyan jövedelme, amiből érvényesíthető), vannak azonban olyan esetek, amikor már nem számít 4 gyermekes anyának a jogszabály tekintetében. Néhány eset:

 • amikor a 4 gyermekből legalább 1 kikerül a családból, pl. örökbe adják, gyámság alá kerül a gyermek
 • a szülők elválnak, és a 12 évesnél kisebb gyermek az apához kerül – tehát nem volt az anya 12 évig jogosult családi pótlékra a gyermek után
 • a két gyermeket nevelő anya és egy két gyermeket nevelő apa összeházasodik, akkor csak úgy vehető igénybe az anyának a 4 gyermek szja mentesség tekintetében, ha a férfi 2 gyermekét örökbe fogadja

Ugyanúgy 4 gyermekesnek számítanak azonban a következő anyák a jogszabály tekintetében:

 • anyának 4 gyermeke van, egyik sem iskolás már, elköltöztek
 • a 4 gyermek közül valamelyik (kek) elhalálozik
 • anyának 4 gyermeke van, a legnagyobb 16 éves, aki a szülők válásakor az apához kerül (mert anyának megvan a legalább 12 éves családi pótlékra vonatkozó jogosultsága)

A kedvezmény érvényesítése és a jogosultság időtartama

A kedvezményt attól a hónaptól lehet érvényesíteni (legkorábban 2020. január hónapra vonatkozóan), amikor az anya 4 gyermekesnek számít. Ha anyának 2020. február 10-én születik meg a 4. gyermeke, akkor 2020. február 1-től jogosult az SZJA mentességre. Ez azt jelenti, hogy ellentétben a családi kedvezménnyel, a 91 napos magzat még nem számít bele a 4 gyermekbe, majd csak a születésétől fogva, tehát amikortól családi pótlékra jogosultak rá. Nem számít, hogy adott hónap melyik napján született a gyermek, hanem már adott hónap első napjától, tehát egész hónapra vonatkozik rájuk az SZJA mentesség. A kedvezmény annak a hónapnak a végéig érvényesíthető, amelyik hónapban az anya még 4 gyermekesnek számít. Ha például a 10 éves gyermek apához kerül a váláskor 2020. március 10-én, és így volt 4 gyermeke az anyának, akkor az anya 2020. március 31-ig jogosult a kedvezményt igénybe venni.

Az igénybevétel nyilatkozat-tétellel történik ugyanúgy, mint a családi kedvezmény, vagy az első házasok adókedvezményének esetében. Ugyanúgy minden hónapban lehet érvényesíteni a havi fizetésből, vagy adóbevalláskor egy összegben utólag is lehet kérni az SZJA visszafizetését. A nyomtatványok az alábbi NAV oldalról letölthetők.

Milyen jövedelemből érvényesíthető a kedvezmény?

Alapvetően olyan jövedelemből, amely bérnek minősül, illetve nem önálló jövedelemnek tekintendő. Ide tartozik például a munkaviszonyból származó jövedelem, az álláskeresési járadék, az összes egészségbiztosítási pénzbeli ellátás (mint a táppénz, CSED, GYED) (GYES-ből és GYET-ből SZJA-t nem vonnak, így ezekből nem érvényesíthető), a társas vállalkozás magánszemély tagjának személyes közreműködése ellenértékeként kifizetett jövedelem, a gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének tevékenységére tekintettel adott juttatás.

Az önálló tevékenységből származó jövedelmek közül pedig például az egyéni vállalkozás vállalkozói kivétje, őstermelők jövedelme, a magánszemély által nem egyéni vállalkozóként kötött, díjazás ellenében történő munkavégzésre irányuló más szerződés alapján folytatott tevékenységéből (például megbízásból) származó jövedelme.

Nem lehet tehát olyan SZJA köteles jövedelmekből a mentességet igénybe venni, mint például bérbeadás, osztalék felvétel, cafeteria.

79 című bejegyzés “4 gyermekes anyák SZJA mentessége” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Kedves Bernadett!

  Ebben az évben lesz 20 éve, hogy 4 gyermeket nevelünk második férjemmel.
  3 gyermeket én szültem, egyet ő hozott a házasságunkba, még 2002-ben. Családi pótlékot én kaptam mind a négy gyermek után, már 2000-től (az ő gyermekének az anyukája meghalt, és azóta egy háztartásban élünk, 2002-től pedig házasok vagyunk). két nagylányunk már elköltözött. Kettő még itthon lakik velünk. Tehát mind a 4 gyermekre kaptam legalább 12 évig családi pótlékot, de annak idején nem fogadtam örökbe az ő gyermekét hiszen nem tartottuk ezt szükségesnek, mivel házasságban, egy családként éltünk.
  Jogosult vagyok-e az adómentességre? Ha nem akkor hol lehet ezt méltányossági alapon vagy bármilyen más alapon megigényelni?Ki a pontos törvényalkotója ennek az új adókedvezménynek? Ha nem vagyok jogosult akkor kihez tudok fordulni az ügyben hogy az én esetemhez hasonló élethelyzetekben élők is jogosultak legyenek?

  Köszönettel:B.Krisztina

  1. Kedves Krisztina,
   A jogszabály ezt írja: “az a nő minősül, aki vér szerinti vagy örökbefogadó szülőként ..”. És a NAV tájékoztatója példaként is hozza ezt, ha nem fogadta az anya örökbe a másik fél áltat “hozott” gyermeket, akkor nem számít ebben az értelemben 4 gyermekesnek. Csak a jelenlegi jogszabályból tudok én is kiindulni. A javaslatom, hogy a NAV-val egyeztessen, kérjen hivatalos állásfoglalást az ügyben.

 2. T. Munkavállaloert.hu!

  Adott egy 6 gyerekes család. Az anya teljes adókedvezményt kap, mert ugye a 4 gyerekes megilleti. Az apának mi alapján jár adókedvezmény?
  – 6-4=2 gyrek után
  – 4 gyerek utáni adókedvezmény – anya összes adója + maradék 2 gyreké
  – 6 gyerek után

  Köszönettel: Csaba

  1. Az anya az új teljes szja mentességre jogosult, illetve fizetésétől függ, hogy a járulékkedvezményből mennyit tudna még igénybe venni. Apa családi adó és járulékkedvezményre jogosult a 6 gyermek után, de alapvetően mindegy, hogy 4 vagy 6, mert 3 vagy több gyermek esetében ugyanannyi a családi adó és járulékkedvezmény, 4 gyereknél már nem lesz magasabb.

 3. Kedves Hozzáértők!
  Mi a helyzet akkor, ha egy betelepült családról van szó és az anya magyarországi tartózkodása óta járt a családi pótlék, a korábbi életciklusban a csal. pótlékot másik országban folyósították , ahol nem feltétlenül járt alanyi jogon annak odaítélése.
  A 4 gyermek utáni magyarországi családi pótlékra való jogosultság:
  1. Gyermek 12 – 19 éves koráig (kb.) – 6 év + valamennyi hónap
  2. Gyermek 11 – 19 – kb 8 évig
  3. Gyermek 7 – 19 – kb 12 évig
  4. Gyermek születéstől érettségig 18 év + …hó

  Jogosult-e az anya ebben az esetben az adókedvezményre, figyelembe vehető a külföldi időszak?

  1. Kedves Anna,
   A jelenlegi jogszabály szerint nem vehető figyelembe a külföldi időszak. Lehet, hogy ezen változtatnak, mert sokakat érint, de jelenleg külföldi csp igénybevétel nem egyenlő az itthonival ebben a tekintetben.

   1. Segítséget kérnék még a NAV 73. sz. információs füzet külföldi magánszemélyekre vonatkozó szakaszának értelmezéséhez, így kezdődik:
    “Az egyenlő elbánás elve szerint a külföldi magánszemélyt nem terhelheti magasabb összegű adó annál, amelyet azonos jogcím esetén a belföldi magánszemélynek kell megfizetnie. .. ”
    Vajon kizárólag a jogosultaknál meghatározott a) pont alá esőkre érvényes ez a kitétel?
    (Ergo a b) alá tartozókra nem terjeszthető ki az egyenlő bánásmód elve?)

    1. TÖRLÉS:
     Elnézést, valamit félrenéztem a 73. sz. füzetben, tárgytalan az imént küldött kérdés, kérem törölje a hozzászólást!

 4. 3 gyermeket neveltünk fel. Ök már önálló életet élnek. Elsöként ikreink születtek, akik 2 hétig éltek. Jár nekem is a 4 gyermek után járó kedvezmény?

  1. Kedves Éva,
   megítélésem szerint igen. Ha a 3 gyermek saját vagy örökbefogadott, akkor igen. Az elhunyt gyerekekre is vonatkozik a jogosultság.

 5. Szép napot!
  Olyan kérdésem lenne, hogy ha a családba 3 gyermek van és egy magzat, akkor hogy tudjuk igénybe venni a családi adókedvezményt? Eddig a férjem igényelte a 3 gyerekre. De most ha én kérem a 4 gyerkőcre, (magzattal együtt) akkor ő már a 3-ra nem igényelheti ugye?

  1. Kedves Csilla,
   a 4 gyermekes anyák szja mentessége és a családi adókedvezmény két teljesen külön dolog. Elsőként kiemelném, hogy a 4 gyermekes anyák szja mentessége magzatra nem vonatkozik, így ebből a szempontból Ön csak akkor fog 4 gyermekesnek számítani, ha a gyermek megszületett. Onnantól kezdve Ön szja mentes, vagyis ha CSED-et fog kapni például, akkor abból adót nem fognak vonni. A 4 gyermek után a családi adókedvezmény jár továbbra is, pontosabban a 3 gyermek után és már a magzatra is a 91. naptól. Ebben pontosabb tanácsot adni nem tudok, mivel ez az Ön és a férje keresetétől is függ, hogy tudja-e az egyik fél teljesen igénybe venni, vagy érdemes megosztani. 4 gyermek után ugyanannyi a családi adókedvezmény, mint 3 gyermek után.

 6. Kérdésem, hogy a 4 gyermekes anyák szja mentessége abban az esetben sem jár az apának, ha a gyermekek édesanyja elhunyt? Az édesapa egyedül nevelte fel a 4 gyermeket (egy ikerpárt 3 éves koruktól, 7 és 8 éves koruktól).

  1. Jelenlegi jogszabály csak az anyára tér ki, tehát jelenleg az apának ebben az esetben sem jár az szja mentesség.

 7. Kedves Admin!
  Ha van jelenleg 4 gyermek,-akik 1-3-5-7 évesek -a szülők 3 év múlva elválnak, – mert a jövőt nem látja senki, – és a 12 évesnél kisebb (akkor 10 éves) gyermek az apához kerül – tehát nem volt az anya 12 évig jogosult családi pótlékra a 4 gyermek után, az igénybe vett -a 3 év alatt felhalmozódott- kedvezményt vissza kell majd fizetni?
  Másik kérdésem: ha valaki akkor szült, mikor a legidősebb gyermeke 21 éves, egyetemista volt, (tehát a csp-nél figyelembe vették) két év múlva (23 évesen) végzett az egyetemen, akkor csp szempontjából két évig volt 4 gyermekes. Neki nem jár a 4 gyerekes kedvezmény, mert nem volt 12 éven át 4 gyerekes?

  1. Kedves Mónika,
   A már felvett kedvezményt nem kell visszafizetni, akkor még 4 gyermekesnek számított az anya. Miután kikerült a gyermek a családból, el az anyától, attól a hónaptól már nem számít bele a 4 gyermekre, így jogosult lesz lesz onnantól az szja mentességre az anya.
   Nem 12 éven át kell 4 gyermekesnek lenni, hanem 12 évig kell gyermekenként a csp-t kapnia, külön-külön.

 8. Jó estét szeretnék érdeklöni 4 gyermekem van de már nagykorú mind hogy én megkapom e én dolgozom!

  1. Amennyiben a gyermekek után kapta a családi pótlékot, gyermekenként legalább 12 évig, akkor igen, jogosult az szja mentességre.

 9. 4 gyermeket ne éltünk fel (felnőttek) egyiküknek beszél velünk hogyan tudom igénybe venni az adókedvezményt ha nem tudom az adószámát.
  Üdvözlettel :Hajagosné Anikó

  1. Kedves Anikó,
   Az adószám megadása kötelező, csak abban az esetben nem, ha még nincs neki. Sajnos nem tudok segíteni, talán a NAV-nál érdeklődjön, van-e ötletük.

 10. Jónapot. Én most megyek vissza dolgozni g,ed mellett. 4 gyermekem van egy fel nőtt. Nekem is jár a 4 gyermekey kedvezmény. Kérdésem az lenne hogy a garantált bérminimumból marad e járulékkedvezményem amit egy gyermekrs ki tudok használ i családi adókedvezményre. Mert a férjem fizetéséből 2 gyermekre jön ki. Köszönöm

  1. Kedves Kati,
   Ha 3 vagy több gyermekük van, akkor a nettóban 33 000 Ft adókedvezményt jelent gyermekenként. A garantált bérminimum idén bruttó 210 600 Ft. 4 gyermekesként szja-t nem fizet, így abból érvényesíteni nem tudja, marad a járulékkedvezmény. Ennek a nyugdíjjáruléka 10%, vagyis 21 060 Ft, egészségbiztosítási járuléka 7%, vagyis 14 742 Ft. Ez együtt több, mint 35 ezer Ft, vagyis a 33 ezer Ft-ot tudja érvényesíteni egy gyermekre.

   1. Szia én ára lennék kíváncsi ha én elvaltam és én neveltem a 4 gyereket egyedül a legnagyobb gyerek akkor 6 éves vol hogy nekem jare az adó kedvezmény?

    1. A feladó neve alapján úgy látom, hogy férfi vagy, és amennyiben igen, akkor nem vonatkozik Rád az szja kedvezmény, mivel csak az anyák jogosultak rá.

 11. Köszönöm a választ. Nekem a munkahelyem azt mondta teljes adómentességem van 4 gyerekkel. Járulékom se marad. Viszont mindenhol látom csak szja ra szól a mentesség.

  1. Az szja mentesség és a járulékkedvezmény két teljesen különálló dolog. A 4 gyermekre tekintettel jár az adómentesség – ez a 15% SZJA-t jelenti csak. A járulékokhoz nincs köze.
   A családi kedvezményt először az adóból (szja) lehet érvényesíteni, de az ugye Önnek nem lesz. Így továbblépünk a járulékokra. Mivel lesz annyi járuléka, hogy 33 000 Ft nettót érvényesíteni tudjon, így a 3-ból 1 gyermekre tudja ezt érvényesíteni. Több gyermekre már nem tudná, mert nincs mire.

 12. Azt szeretnem kerdezni en koufogis vagyok 54ezer a vizetesem meg 10 az adokedvezmeny 5 gyerekem van 1700frt adot fognak akor enyivel lesz tobb a fizetesem ?

 13. Szia lenne egy kérdésem mi van ha az apuka nevelte egyedül a 4 gyereket a legnagyobb gyerek 6 éves korától?

 14. Tisztelt Cím!

  A kérdésem az lenne, ha van 3 gyermekem és született korábban egy gyermekem, aki aznap még elhunyt, akkor nálam figyelembe vehető-e a 4 gyermekes anyák kedvezménye?

  1. Kedves Anikó,
   Feltételezem akkor volt születési anyakönyvi kivonata, így ebben az esetben tudja érvényesíteni a 4 gyermek után járó szja kedvezményt.

 15. Kedves Admin!
  4 gyermekes anyuka vagyok.A munkaviszonyom 2019.12.31-vel közös megegyezéssel megszűnt.GYES-en voltam a fent említett időpontig így a bent maradt szabadságaimat pénzben fizeti ki a munkáltatóm ez év februárjában.A kérdésem az lenne,hogy ez a kifizetés már SZJA mentes lehet?
  Válaszát előre is köszönöm szépen!!

  1. Kedves BErnadett,
   Ki kell töltenie a nyomtatványt ehhez, hogy így számolják el Önnek, de igen, ebben az esetben a szabadságot már így kell kifizetni, ha idén fizetik ki.

 16. Tiszteletem!
  A rokkant kedvezmény jár az SZJA mentesség mellett? Rehabilitációs munkahelyen dolgozom. Januárban kaptam rokkant kedvezményt.

  Köszönettel: Mária

  1. A munkaviszonyra vonatkozik az szja mentesség 4 gyermekeseknél, tehát a munkaviszonyára jár igen.

 17. Tisztelt Admin!
  A kérdésem a következő: 4 gyermekes, de özvegy apa vagyok.
  Két kiskorú, és két nagykorú gyermekem van.
  Számomra is megítélhető a 4 gyermekes anyák részére adott SZJA mentesség?
  Vagy a nemi egyenlőség ezáltal csorbul?

  1. Kedves István,
   A jelenlegi szabályozás sajnos ezt még nem teszi lehetővé, jelenleg csak az anyára vonatkozik a jogszabály. Én azt javaslom, esetleg a TASZ-hoz, vagy hasonló szervhez fordulni segítségért, ötletért, mert minél több a bejelentés, annál nagyobb esély van egy jgoszabálykiegészítésre ilyen esetekben.

 18. Azt szeretném kérdezni, hogy 4 gyermekes vagyok, januártól már adómentes., viszont a legkisebb kiskorú csak, négy éves. A családi kedvezményt a havi 10 ezer forintot a férjem érvényesítheti?? Attól függetlenül hogy adómentes lettem?

 19. Jó napot! Az a kérdésem lenne, hogy a “négy gyerekes anyák adókedvezménye” – vel mennyi munkabért kell kapnom 161000ft bruttó bérből?

  1. Kedves Katalin, bruttó 161 000 Ft-nak az SZJA-ja 24 150 Ft. A 161 000 Ft nettója amúgy 107 065 Ft, ehhez kell hozzáadni a 24 150 Ft-ot. Amennyiben nem vesz igénybe családi adókedvzeményt.

 20. Szép napot, 4 gyermekes édesanya vagyok, igénybe veszem a kedvezményt, kérdésem, hogy 210000ft bruttó bérből mennyi lesz igy a fizetésem? Milyen járulékokat kell fizetni.?Köszönöm

  1. Kedves SZilvia,
   Bruttó 210 000 Ft esetén a 15% SZJA 31 500 Ft, ezt az összeget nem fogják levonni Öntől 4 gyermekes anyaként. Ez így 171 150 Ft nettóban. Amennyiben családi adókedvezményből is vesz igénybe, akkor akár a beuttó 210 000 Ft nettó 210 000 Ft is lehet, a teljes családi adókedvezményt azonban nem tudja igénybe venni, annyi járuléka nincs.

   1. Köszönöm szépen válaszát, fognak tőlem, a fizetésem februártól 170000ft,pedig első percben leadtam a papirokat hogy 4gyereket nevelek, apa veszi igénybe a gyerekek után a családi kedvezményt.
    Mi a teendőm, a gazdaságissal nem lehet beszélni, ő ” diplomás” (bocsánat).
    Köszönöm

 21. Szép napot köszönöm válaszát, de nem értem, bocsánat. Ha 4 gyermekes anyuka vagyok, adram le nyilatkozatott, a fizetésem bruttó 210000ft amiből 171000ft ot szoktam kikapni, nem én veszem igénybe a gyerekekre a családi adókedvezményt hanem a férjem. Azt irta hogy a különbözetet nem fogják le, de 171000ft ot kapok, nem értem, sajnálom, segitsen, köszönöm szépen.

   1. Szép estét, bocsánat a kérdésem ha 4 gyerekes anyuka vagyok, mért fognak tőlem járulékokat,? . 210000ft a bruttó, 171000ft a nettó ezt kapom a számlára, igy kell kapnom vagy nem? Apa veszi igénybe a családi adókedvezményt a gyerekekre. Köszönöm

    1. Azért meg a 4 gyermekes anyukák személyi jövedelemadó alól kapnak mentességet, nem a járulékok alól. A nyugdíjjárulék, tb járulék és munkaerő-piaci járulék továbbra is levonásra kerül.

 22. Szèp estèt!Az lenne a kèrdèsem van 4 gyermekem 3 màr felnőtt 1 mèg kiskorú 11èves! Igènybe tudom e venni a szemèlyi jövedelem adó alóli mentessèget meg a kiskorúra plusz a csalàdi kedvezmènyt? Mennyi lesz a nettó ha a bruttó 174000ft!Vàladzàt köszönöm

  1. Kedves Beáta,
   Ha a másik 3 gyermekre is járt a családi pótlék 12 éven át (gyermekenként), akkor jár most is az szja mentesség. Bruttó 174 000 Ft esetén az szja 26 100 Ft, tehát ez az az összeg, amit havonta nyer az szja mentességgel. Marad még annyi járuléka, hogy egy gyermek után a havi 10 ezer Ft családi járulékkedvezményt is érvényesítse.

 23. Szép napot! Érdeklődni szeretnék, hogy a 4 gyermekes SZJA mentesség a CSED-ből és a GYED-ből is érvényesíthető? A cikkben így olvastam, azonban az Emberi Erőforrások Minisztériumát is felhívtam és ott arról tájékoztattak, hogy a GYED-ből lehet, azonban a CSED-ből (terhességi gyermekágyi segély- régen) nem lehet érvényesíteni. Így sajnos a CSED-et érintően az információk ellentmondásosak.
  Válaszukat előre is köszönöm.
  Tisztelettel: Rajnai Tamás

  1. Kedves Tamás,
   rosszul tájékoztatták. A csed és gyed között különösebb különbség nincs ilyen szempontból. A csedből csak SZJA-t, a gyedből szjat és nyugdíjjárulékot vonnak. Tehát, mivel a csedből vonnnak szjat, érvényesíteni lehet az szja kedvezményt.
   Itt keressen rá az szja mentességre: 1995. évi CXVII. törvény [ Szja tv. ] (neten fent van a jogszabály), 29/D. §
   Majd 3. § 21. pont, hogy mi számít bérnek. Itt pedig a b pont vonatkozik rá: b) az adóköteles társadalombiztosítási ellátás

 24. Augustusi fizetésemből teljes szij-át vontak. Eddig adómentes voltam. Van összeghatár?

 25. Jó estét!
  Azt szeretném kérdezni,hogy gyes mellett dolgozok,igénybe tudom venni az adókedvezmenyt?
  4 gyerekem van,a legkisebb másfél éves.
  Előre is Köszönöm a választ!

 26. Jó napot!
  A kérdésem az lenne, hogy jár e az adókedvezmény, ha a 12 év nem egybefüggő volt? Pontosabban: 4 gyermek, de váláskor 2 az anyához, 2 az apához került, majd később ismét visszakerült mindegyik gyermek az anyához. A 12 év mindegyik gyermek esetében megvolt, de megszakítással.
  Válaszát előre is köszönöm.

 27. Tisztelettel kérek segítséget,valaszt a kérdéseimre.A múlt évben mar benyujtottama 4 gyermekem utani adó-előleg nyilatkozatomat.Meg is kaptam.
  Sajnos en nem tudtam s a munkaltatom sem hogy az even ujra kell kervenyezni azt .A februarban kapott fizetesemkor vettem eszre hogy levontak az adó teljes reszet.Arra lennek kíváncsi hogy az egy havi le vont Adómat csak jövőre tudom vissza igényelni? A masodik kérdesem pedig az ,hogy milyen nyomtatvanyt kell kitöltenem az ujra igenyleshez.?Tisztelettel köszönöm. Baranyi Ilona.

 28. Kedves cimzett! 2015-ben született egy gyermekünk aki három napot élt. 2019-ben született megegy gyermek majd 2020 -ban is. Vagyis kettő gyermekünk van és a harmadik, aki elhunyt. A kérdésem az,hogy ha születik megegy gyermekünk akkor jogosult vagyok e az szja mentességre? Beleszàmit e az elhunyt gyermekünk vagy a következő baba harmadiknak fog csak számítani?

  1. Igen, beleszámít az elhunyt baba is, tehát ha lesz egy 4. gyermek, akkor az 4 gyermeknek fog számítani ebben az értelemben is.

 29. Tisztelt Admin.
  Egy műkörmös egyéni vàllalkozás inditássán gondolkodom. Katás vállalkozásról tudok lehetőségként, de viszont 4 gyermek édesanyja is vagyok. Így igénybe tudom venni a NÉTAK- ot?

  1. Kedves Diána, nem tudja, hiszen katásként nem fizet semmennyi szja-t, így a kedvezményt sem tudja érvényesíteni. Érdemes egy adótanácsadóval, könyvelővel átbeszélni, hogy melyik adózási forma lenne Önnek a legideálisabb.

 30. Tisztelt Admin!
  Szeretném kérdezni, hogy amennyiben egy 4 gyermekes családból válás után 2 gyermek az anyánál marad, 2 gyermek pedig az apánál kerül elhelyezésre (mindegyik gyermek 12 év alatti, illetve a kapcsolatos családi pótlék jogosultságok is eszerint: 2-2 oszlanak meg), azonban közös váltva gondozásban állapodtak meg, valamint a 4 gyermek állandó bejelentett lakcíme az eredeti (anyánál) marad, ám ténylegesen külön háztartásban élnek, jár – e az anyának a négy gyerek utáni SZJA mentesség?
  Köszönöm,
  Tisztelettel,
  Zoller Csaba

  1. Kedves Csaba,
   véleményem szerint nem jár. Lehet, hogy az állandó lakcímet nem változtatták meg, de a családi pótlék eleve már nem jár az anyának 2 gyermek után, a közös felügyelet nem számít. A lényeg, hogy életvitelszerűen hol élnek a gyerekek és ki jogosult utánuk cspre. Az anya így ebben az értelemben nem 4 gyermekes.

 31. Üdvözlöm!
  4 terhessből 2 élő gyermekem van. Mivel 2 gyermekemet még a terhesség 12. hete előtt elvesztettem, nincsen halotti anyakönyvi kivonat. (sajnos azt hiszem a zárójelentések sincsenek meg több mint 20 év után.) Ha be tudnám szerezni a zárójelentéseket, jogosult lennék-e a kedvezményre?
  Köszönettel: Kissné

  1. Kedves Zsuzsanna, akkor számít gyermeknek az szja mentesség szempontjából, ha a gyermek megszületett élve vagy halva. Ekkor van csak halotti anyakönyvi kivonat. Magzati korban való elvesztés nem számít bele a 4 gyermekes anyák szja mentességébe.

 32. Tisztelt Admin!
  Négy gyermeket szültem. Közülük három él, mert a második gyermekem elhunyt 4 napos korában. A 4 gyermekre vonatkozó adókedvezmény nyilatkozatot kitöltöttem, be is adtam. Az elhunyt gyermekemnek azonban nincs adószáma, mert ő 1990 hunyt el. Ebben az esetben kell utólag adószámot igényelnem a NAV -tól , vagy a nyilatkozatban elegendő a születési idő, és hely megadása.

  Köszönettel,
  Gurbács Andrea

   1. Érdeklődtem a NAV-nál. Ezért megírom az ott kapott választ. Esetleg másnak is lehet ugyanilyen kérdése. Nem kell adószámot feltüntetni az elhunyt gyermeknél ebben az esetben.

 33. Üdv…4 kiskorú gyermekem van,elettarsammal együtt neveljük őket.En csak csaladipotlekot kapok,párom dolgozik,érvényesíti az adokedvezmenyt,+gyed..11,8,5,1 éves koruak a gyerekek…a páromnak 3 havi adokedvezmeny kimaradás volt a gyedbol …kapunk vissza ?!

  1. a 4 gyermeke szja mentesség csak az anyákra vonatkoznak. Hogy kapnak-e vissza még, kérdés, hogy maradt-e még annyi adója, hogy tudja érvényesíteni. Érdemes egy könyvelővel egyeztetni.

 34. Tisztelt Admin!
  Érdeklődni szeretnék, hogy mint 4 gyermekes anya tv szerint a béremből érvényesíteni tudom, a négy gyerekes anyáknak járó szja mentesseget. Ez rendben is van.
  Viszont, az eseti megbízási dijakból vonnak adót. Az eseti megbízási szerződéseket is a munkáltatóval kötöm.
  Kérdésem az lenne, hogy az eseti megbízások ebben az esetben miért adókötelesek, illetve ha évközben ezeknél nem tudom érvényesíteni az szja mentességet, az évvégi adóbevallásban vissza tudom igényelni?
  Köszönöm válaszát.

 35. Üdvözlöm!
  Érdeklődni szeretnék 6gyermeket szültem,válás után én neveltem a 4 gyermeket.2019-ben elköltöztek a háztartásokban, de a családi pótlékra én voltam jogosult.Jelenleg 2 kiskorú nevelés akik után kapok családi pótlékot.Kérdésem jogosult vagyok a 4 gyermekes anyák kedvezményre.Igénybe vehetem a járulék kedvezmény t?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük