Munkaügy

Közlemény a Női Ligától (endometriózis – szja kedvezmény)

Az endometriózissal kapcsolatos cikkem kiegészítéseként bemásolom a Női Liga 2019. január 4-én megjelent közleményét a témával kapcsolatban:

“Kedves Érintettek!

A 335/2009. (XII.29.) Kormányrendelet módosítása, igazi karácsonyi meglepetés volt mindannyiunk számára, így a sok irányból érkező, felmerülő kérdéseket folyamatosan gyűjtjük és dolgozzuk fel, illetőleg az alábbi közleményben foglaltak alapján várjuk a hivatalos (írásos) hatósági válaszokat is.

Az önellenőrzés- visszamenőlegesség miatt kérjük különös tekintettel a türelmet, megfontolt eljárást, ugyanis a NAV személyi kedvezmény igénybevétele vonatkozásában feltett igénylőlap tájékoztatójának második bekezdése tartalmazza az alábbit:
“Figyelmeztetés: Amennyiben Ön a nyilatkozattételkor fennálló körülmények ellenére a személyi kedvezmény érvényesítését jogalap nélkül kérte, aminek következtében az adóbevallása alapján 10 ezer forintot meghaladó befizetési különbözet mutatkozik, a befizetési különbözet 12 százalékát különbözeti bírságként kell megfizetnie.”

Női Liga tagjai – Női Egészségért AlapítványMályvavirág Alapítvány, Mellrákinfó EgyesületEgészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen EgyesületBabagenetika Egyesület – 2018. tavasza óta azért dolgoznak összefogva, hogy a leggyakoribb női megbetegedések, úgy mint az endometriózis, mellrák, méhnyakrák, petefészekrák és a babagenetika területén támogassák a nők egészségét, érdekérvényesítésüket, és az edukációt. Mindezt hitelesen, szakmai támogatás mellett teszik.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 40. §-a rendelkezik arról, hogy súlyosan fogyatékos személyek személyi kedvezménye címén az összevont adóalap utáni adó terhére adókedvezményt érvényesíthetnek. A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket a 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet határozza meg, amelyet 2009 óta nem módosítottak, nem kerültek bele új betegcsoportok. A Női Liga közbenjárásának köszönhetően az említett betegségekben érintett nők 2019. január 1-től adókedvezményre jogosultak.

Ez azt jelenti, hogy az érintettek súlyosan fogyatékos magánszemélynek minősülnek, így – ha erről orvosi igazolásuk van – a határozat alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 %-ának megfelelő összeget kaphatják meg.
További információ elérhető ide kattintva: Női Egészségért Alapítvány oldalán vagy az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen weboldalán”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük