TB ellátások

Új csed számítás 2021. július 1-től, ha jön a tesó – példákkal

Július 1-től jelentős mértékben megnövekszik a csecsemőgondozási díj, vagyis a csed összege az új jogszabálynak köszönhetően. Az alábbi cikkemben foglalkoztam az új jogszabállyal, most szeretnék Nektek két példát bemutatni konkrét számítással, hogy különböző tipikus esetekben mire is számíthat a várandós kismama csed gyanánt, amikor jön a testvér.

Első példa: a kismama bére bruttó 280 000 Ft volt minden hónapban az előző gyermek születésekor, majd cseden, gyeden volt. Most érkezik a testvér, visszament a fizetés nélküli szabadságáról, kivett valamennyi szabadságot (20 napot), majd táppénzre kerül a gyermek születéséig (június 5. – július 4.). A bérét közben megemelték bruttó 330 000 Ft-ra, ezzel fizették ki már a szabadságát is. A tesó 2021. július 5-én születik, ettől a napja kéri a csedet.

A csed megállapításánál vizsgáljuk, hogy volt-e 180 napnyi, vagy legalább 120 napnyi társadalombiztosítási járulékalapot képező jövedelme az illetőnek, tehát olyan bére, amiből tb járulékot vontak. Ezért mondjuk, hogy ellátás nem alapja ellátásnak, ugyanis táppénzből, csedből, gyedből nem vonnak tb járulékot, így ezek a jövedelmek nem számítódhatnak bele a következő ellátás alapjába sem.

Jelen esetben a kismama cseden, majd gyeden volt, 2020. január 1. és április 30. között kellene találnunk 180/120 napnyi társadalombiztosítási járulékalapot képező jövedelmet. Mivel júliustól kéri a csedet, július, június és május hónapok bérei nem relevánsok akkor sem, ha éppen dolgozott volna. Nem lesz se 180, se 120 napnyi jövedelme, mert csak 20 napot volt szabadságon, a táppénz időszaka pedig nem releváns. Így vagy legalább 30 napnyi tényleges jövedelem, vagy annak hiányában szerződés szerinti jövedelem alapján számolják az ellátás alapját azzal a kikötéssel, hogy mindez nem lehet több, mint a mindenkori minimálbér kétszeresének a 30-ad része. (vagyis egy napra vetítve).

A munkavállaló bére bruttó 330 000 Ft-ra lett emelve, így a szerződés szerinti bére, vagyis a megemelt bére alapján fogják számolni az ellátását, a bére nem több, mint a 2021-es minimálbér kétszerese (vagyis bruttó 334 800 Ft). Bruttó 330 000 Ft-nak nem vesszük már a 70%-át, hanem marad a 100%, ez lesz a bruttó csed egy 30 napos hónap esetében, 15% szja jön le, így kapjuk meg a nettó csedet.

2. példa: Ugyanaz, mint az előző verziónál, csak a kismama bére bruttó 350 000 Ft volt az előző gyermek születésekor, most pedig bruttó 400 000 Ft-ra emelik a bérét a szabadság kivételekor már.

A kismamának ugyanúgy nem lesz meg 180, illetve legalább 120 napja, így a 3. verzió lép életbe, tehát maximum a minimálbér kétszerese után kaphatja majd az ellátást, hiába bruttó 400 000 Ft-ra emelték a bérét.

Az előzőekben nem tértünk ki a kedvezményszabályra. Testvér érkezésekor természetesen ezzel is foglalkozni kell, nevezetesen:

Ha a gyermek gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozást segítő ellátás igénybe vétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül születik, ésaz újabb gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja magasabb összegű, mint az újabb gyermek születése okán számított csecsemőgondozási díj naptári napi alapja,akkor a magasabb naptári napi alap alapján kell az ellátást megállapítani, amennyiben az utolsóként megállapított ellátás alapja kizárólag a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembevételével került megállapításra.

Természetesen a kedvezményszabály az első példában szereplő kismamára is vonatkozik, azonban mivel neki emelkedett a bére, és az alapján számolják az ellátását, eleve tudjuk, hogy a második gyermekre kapott csed alap magasabb lesz, mint az első gyermekre.

A 2. példában szereplő kismama esetében úgy fognak eljárni, hogy mivel nem volt legalább 120 napnyi jövedelme, így a minimálbér kétszerese alapján kiszámolják a csed naptári napi alapot, vagyis a bruttó 334 800 Ft után. Természetesen már az új jogszabály szerint, vagyis ez lesz a 100% csed. Ezt fogják összevetni az előző gyermekre kapott csed naptári napi alapjával, amit még értelemszerűen a régi szabály szerint számoltak, vagyis vették a 70%-ot. Feltételezve, hogy bruttó 350 000 Ft volt az átlagbére 180 napnyi jövedelemnek az előző gyermeknél, így az egy napra eső 350 000 /30=11 667 Ft volt, ennek vették a 70%-át, ami 8 167 Ft volt bruttóban az egy naptári napi csed alap.

Az új bére bruttó 400 000 Ft, azonban ebben nem dolgozott “eleget” a visszamenetelkor, így csak bruttó 334 800 Ft után számolunk. Ennek viszont már nem vesszük a 70%-át, marad a 100%, egy napra vetítve pedig a naptári napi alap 11 160 Ft. Ami magasabb, mint a 8 167 Ft-os alap, tehát magasabb az ellátása még így is, az új jogszabálynak köszönhetően.

Ha pedig azt szeretné a kismama, hogy a bruttó 400 000 Ft-ból számolják az ellátást, akkor vissza kell legalább 120 napra mennie, ami lehet szabadság és munkavégzés is, de nem lehet táppénz, illetve nem eshet ez az időszak az utolsó 3 hónapra.

Személyre szabott tanácsadásért fordulj hozzám bizalommal: bernadett@munkavallaloert.hu

12 című bejegyzés “Új csed számítás 2021. július 1-től, ha jön a tesó – példákkal” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Üdvözlöm!
  Jelenleg gyed-en vagyok kisfiammal aki 2021.01.12-en született. Úgy néz ki 2022.08. hóban érkezik a kistesó. ( Ezért is írok anonim)
  A bérem br. 415000 Ft . Ha jól értem ahhoz ,hogy igénybe tudjam venni a 100 % csed-et , ahhoz mindnekepp szükséges lesz hogy 120 nap táppénzre menjek? A munkáltatók hogy szoktak ehhez állni? ( Nagy nevű multi cég)
  Köszönök előre is válaszát!
  Üdv: Anonim anyuka

  1. A táppénzes napok nem számítanak bele a 180/120 napba sohasem. Ehhez aktívan dolgozni kell / aminek lehet szabadság is a része, tehát bért kell hogy kapjon, amiből tb jrulékot vonnak. A táppénz nem számít bele. Hozzáteszem, jövőre a minimálbér kétszerese bruttó 400 000 Ft, vagyis a 415 ezer ft nem sokkal több már ennél. Ha nagyon nem menne vissza dolgozni, akkor ez talán nem olyan nagy különbözet. (mert ebben az esetben bruttó 400 000 Ft-ból számolnák az ellátását, 100%os szabállyal)

   1. Üdvözletem!
    Feleségem jelenleg Gyeden(első gyermek) illetve táppénzen(veszélyeztett terhes) van.
    Április 2-re várjuk a 2. babát, jelenleg a br bére 457.000ft. 1 nap szabir kivett, mielőtt táppénzre ment. Ha megszületik a baba, mennyi lesz a Csed? Én már úgy belekavarodtam😀
    Köszönöm szépen!

    1. Kedves Kérdező,
     A kedvezményszabály értelmében kevesebb nem lehet, mint az első gyermekre. Viszont, mivel a csed számolás változott, nyilván az lenne jó, ha ebből száolnák a 100%-ot. Viszont nem lesz meg a 180,120 napja, mivel nem ment vissza ennyire dolgozni, csak egy nap szabira. A tp nem számít bele. Vagyis maximum a minimálbér kétszeres után számolják majd az ellátást. Vagyis bruttó 400 000 Ft után, nem bruttó 457 000 Ft-ból. Ez lesz egyenlő a bruttó csedből és 15% szja jön le. Ez még így is több lesz, mint az előző gyermekre kapott régi szabállyal számolt ellátás.

 2. A kedvezményszabály alkalmazásánál nem világos, hogy mi számít ugyanannak a jogviszonynak. Ugyanannak a biztosítási jogviszonynak számít, ha ugyanannál a munkáltatónál vagyok, de a határozatlan idejű szerződésem módosításra kerül pár hónapos hatállyal, hogy részmunkaidőben ismét dolgozni tudjak, majd az visszaáll határozatlanra? Hogyan kell vizsgálni a biztosítási jogviszonyt?

 3. Üdv, mekkora összegű csed-re lehet majd számítani az alábbi esetben:
  2020.januárban született első gyermekem, második 2022.szeptemberben várható. 2020 január előtt dolgoztam 8 órában (kereset: bruttó 600eFt) majd 2020.decemberben visszamentem 4 órában kereset: bruttó 300eFt), tervek szerint a 2. gyermek születéséig dolgozok még ugyanígy 4 órában. Ilyen esetben az első gyermek előtt fizetést veszik alapul?
  Vagy el lehet menni / “érdemes” táppénzre 2. gyermek születése előtt?
  Köszönöm a választ.
  Üdv: B.

  1. ennyi infó sajnos nem elég, hogy ez megmondjam. Kérdés pl. hogy az a 300e a mostani bér is? mert alapvetően megnézik, mire vagy most jogosult. Ha bruttó 300e a béred, akkor ez alapján kiszámolják a csed összegét és ezt összevetik az előző gyermekra kapott összeggel. A kedvezőbbet kapod. Ha az új csed számítás miatt kérdezed, és a béred 300e, akkor 300e a bruttó cseded is, és ezt vetik össze az előzővel, és a kedvezőbbet kapod.

 4. Üdvözlöm!

  Jelenleg 645.000 a bruttó bérem és dolgozom. Szeptemberre vagyok kiírva első gyermekemmel. Ha Július-augusztusban táppénzre kell mennem, akkor milyen csed-re számíthatok?

  1. Ennyi információból nem tudom megmondani. Ha már dolgozik úgy, hogy lesz legalább 120 napja táppénz nélkül ezzel a bérrel, akkor a 645.000-ből számolják majd. Ha csak nem régióta dolgozik ennyi bérrel, és nem lesz 120 napja, akkor csak a miniálbér kétszerese, vagyis br. 400e Ft alapján.

 5. A 120 nap tényleges jövedelem “keresésénél” probléma-e, ha az nem folytonos, hanem közben van egy táppénzes szakasz? Tehát 95 nap szabadság után 14 nap táppénz (9es kód) majd 25 nap szabadság majd újra táppénz (9es kód). Egyik szakasz sem esik az utolsó 3 hónapba.

  Köszönöm a válaszát!

  1. Az, hogy nem folytonos, az probléma lenne, de ha táppnz volt benne, az attól folytonos. Szóval a lényeg, hogy beleszámít a tp előtti időszak is, amennyiben az irányadó időszakba esik.
   Pl. 2022-ben születik a baba, akkor 2021.január 1-ig lehet visszafelé menni a 180/120 nap keresésénél, későbbre nem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük