Munkajog, TB ellátások

Gyed és bölcsőde egyszerre – 2021-ben

Gyakori téma, hogy mikor jár a gyed, ha a gyermekem bölcsődébe jár. Számít, hogy állami vagy magán? Mennyit kell mellette dolgozni? Beszoktatás is számít? Automatikusan elveszik? Kinek kell szólnom? Számos kérdés, amelyekre az alábbi cikkemben igyekszem válaszokat adni, valamint felhívni a figyelmet egy 2021. július 1. óta érvényes kiegészítésre, amely a nappali iskolai tanulmányokat is beemelte a jogszabályba.

Kezdjük egyből a jogszabállyal, vagyis milyen esetben nem jár a gyed (többek között):

Ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben (bölcsődében, mini bölcsődében, munkahelyi bölcsődében, családi bölcsődében, napközbeni gyermekfelügyeletben) helyezték el, kivéve, ha a jogosult keresőtevékenységet folytat, nappali rendszerű oktatás keretében iskolában, szakképző intézményben tanul vagy felsőoktatási intézményben nappali képzésben vesz részt, vagy az intézmény, ahol a gyermeket elhelyezték, rehabilitációs, habilitációs foglalkozást nyújt.

Értelmezzük a jogszabályban leírtakat:

 • nem lehet olyat, hogy a gyermek bölcsődében van, a gyedet igénylő személy pedig nem folytat keresőtevékenységet, vagy nem tanul nappali tagozaton (a nappali tagozaton való tanulmányok folytatása új elem, 2021. július 1-jén vezették be)
 • mindig a gyedet igénylő személyre vonatkozik a szabály, tehát nem mindkettő szülőre
 • adott napon, amikor jár a gyed, azon a napon kell megfelelni a feltételeknek: vagyis már beszoktatáskor a gyermek bölcsődébe jár, a szülőnek már akkor vagy szabadságon kell lennie a munkahelyén, vagy iskolába járnia, vagy vállalkozásában dolgozni
 • nem megoldás az egyszerűsített foglalkoztatás, vagyis alkalmi munka – maximum havi szinten 15 napon keresztül lehet alkalmi munkát vállalni és éves szinten pedig 90 napot (idénymunkás 120 napot).
 • ahogy a jogszabályban látjuk, mindegy, hogy állami vagy magán bölcsődébe jár a gyermek, a jogszabály mindenkire vonatkozik
 • nem határozza meg a jogszabály, hogy heti hány órás munkavégzés szükséges ahhoz, hogy a gyed járjon
 • levelező tanulmányok nem felelnek meg a feltételeknek, mindenképpen nappali tagozaton kell tanulni
 • a keresőtevékenység munkaviszony mellett lehet például egyéni vagy társas vállalkozás is, megbízási jogviszony vagy őstermelő tevékenység is
 • ha az anya várandós, és táppénzen van, az keresőtevékenység, tehát alatta az első gyermeke lehet bölcsiben, miközben neki jár a gyed. Azonban ha a gyermek megszületik és cseden lesz, mellette nem dolgozhat, otthon van a kicsivel. A nagyra nem jár tovább a gyed abban az esetben, ha a nagy közben bölcsiben van.
 • nem veszik el automatikusan az ellátás folyósítását. Amikor a gyed kérelmet leadjuk a munkáltatónak, aláírjuk rajta a végén, hogy saját felelősségünk, hogy értesítjük a munkáltatót / folyósítót minden változásról, például, ha gyermekünk bölcsődébe kerül, de mi nem folytatunk keresőtevékenységet (vagy most már, nem tanulunk nappalin)
 • jogszabály szerint ilyenkor a gyedben részesülőnek kell jeleznie a munkáltatója felé a változást, és beadni a gyed lemondó kérelmet

Mit lehet tenni, hogy járnon mégis a gyed, ha a gyermekem bölcsiben van és én még nem tudtam elkezdeni dolgozni?

 • ha anya otthon marad, de nem ő veszi igénybe a gyedet, hanem lemondja és apa igényli onnan. Persze ez akkor lehet megoldás, ha apa közben dolgozik. Az apa gyednek is vannak hátrányai az anyára nézve, így érdemes minden szempontot figyelembe véve dönteni
 • ha heti pár órás munkaviszonyt létesít az anya
 • ha vállalkozást indít
 • ha nem veszi vissza a munkahelye, de legalább a szabadságokat kiadja, amely idő alatt a gyermek már bölcsődébe jár, a szülő pedig új munkát keres (ahol elkezd dolgozni egyből, miután a másik jogviszonya megszűnt)

Sok helyzet nem könnyű, érdemes személyre szabottan megvizsgálni a helyzetet. Például, ha már régóta vállalkozást szeretnél indítani és úgy érzed, itt az idő, akkor mindenképpen könyvelővel érdemes egyeztetni, milyen adózási forma felel meg számodra a legjobban.

Ha pedig munkajogi és tb területen van szükséged segítségre, keress engem bizalommal: bernadett@munkavallaloert.hu Tanácsadási szolgáltatásaimról itt olvashatsz.

12 című bejegyzés “Gyed és bölcsőde egyszerre – 2021-ben” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Kedves Bernadett!
  A jogszabály szerint nem jár a GYED “ha a gyermeket … bölcsődében … helyezték el”.
  A “helyezték el” alatt ez esetben mit kell pontosan érteni? Amikor fizikailag megkezdte a gyermek a beszoktatási időszakot?
  Itt legfőképp olyan helyzetekre gondolok, amikor a beszoktatási időszakot a gyermek pl. a bölcsődei beszoktatások ütemezése miatt nem szeptemberben (a bölcsődei hely adminisztratív rendelkezésre állásakor) kezdi meg, hanem akár pár hónappal később.
  Válaszát előre is köszönöm!

 2. Kedves Bernadett!
  .akkor, ha jól értem, ha elmúlt 2 éves a gyermekem. Ergo nem jár utána gyed, akkor beadhatom magán bölcsibe pár napra, anélkül, hogy a kisebbik gyerek csedjèt megvonnák? Levelezőre fogok járni, de két gyereket nem tudok bevinni az egyetemre. Így a nagyobbik abban a pár órában bölcsiben lenne. A kicsi gyerek mivel velem lesz, utána nem vonnak még semmit. Ott nem kell jelentenem?

 3. Kedves Bernadett!

  Első gyermekem születése után fél évvel mentem vissza dolgozni. Így kaptam a Csedet utána a Gyedet is. Majd újra terhes lettem, táppénzre mentem, mellette kapom a Gyedet. Ha beiratom bölcsibe a 20 hónapos első gyermeket amikor a második megszületik, akkor kaphatom mellette a CSED-et a második gyerek után és a GYED-et az első gyerek utàn a maradèk 4 hónapra? Hálás köszönettel, Anett

  1. Nem. Mivel csed mellett nem dolgozhat, tehát otthon lesz. Ha a gyermek közben bölcsiben, akkor a gyedről le kell mondani.

 4. Kedves Bernadett!
  A kérdésem az lenne, hogy ha az anyának megszületik a babája, akkor a nagyobbik gyermek járhat-e bölcsődébe továbbra is? Én úgy tudom, hogy nem, mert az anya otthon van a kisebbik gyermekkel, tehát nincsen munkaviszonya,és csak így jár neki a CSED.
  Válaszát köszönöm!

  1. Két téma van:
   – gyed és bölcsőde: gyed akkor jár, miközben a gyermek bölcsiben van, ha a szülő dolgozik. Ha megszületik közben a kistesó, amikor csed van, eleve nem dolgozhat, akkor nem jár a nagyra a gyed. Vagy pedig nem jár bölcsibe és akkor jár a gyed. Gyesnél már ilyen nincs.
   – másik a bölcsi és a munkavégzés kérdése, aminek nincs köze a gyedhez. Ha államiban van a gyermek, akkor ott mindkét szülőtől munkáltatóit kérnek. Ha cseden van, nyilván nem tud dolgozni, nem is dolgozhat. Ha már a gyermek korábban bekerült, sok intézményvezető nem “teszi ki” a nagyobbat, mondván ha bekerült, már nem küldi haza. De tudok olyanról is, ahol akkora a várólista, hogy nem maradhat a gyermek, mivel a szülő otthon van. És az állami bölcsi feladata elsősorban a nappali elhelyezés biztosítása a gyermek részére, miközben a szülők dolgoznak.

 5. Kedves Bernadett!
  Jól értelmezem, hogy abban az esetben, ha apa van Gyed-en , anya pedig otthon, de a gyermek optimális fejlődése érdekében javasolt a bölcsődei elhelyezés nem szűnik meg a Gyed?
  Válaszát előre is köszönöm!

  1. Annak a személynek kell dolgoznia, ha a gyermek bölcsiben van, és a gyed is járjon, amelyik a gyedet kapja. Tehát ha apa kapja a gyedet, akkor neki kell dolgoznia is. Az más kérdés, ha államiban van a gyermek, akkor ott elvárják mindkét szülőtől a munkáltatóit. De ez már nem a gyed kérdése.

 6. Kedves Bernadett!
  Kislányom most 17 hónapos, én táppénzen vagyok 9-es kóddal, nemsokára érkezik a kistesó. A leírtak alapján elkezdheti a bölcsit, és én kapom tovább utána a gyedet. Ha jól értelmezem viszont ez megszűnik, ha megigénylem a csedet?

  Előre is köszönöm a választ!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük