Munkaügy

Nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatásáról

Márciusban megjelent a Magyar Közlönyben a 45/2019. (III.12.) kormányrendelete, amely rendelkezik a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatás részleteiről.  A pénzbeli segítség a három-, vagy többgyermekes családoknak nyújthat támogatást, ugyanis ez a minimális gyerek létszám, amit a rendelet meghatároz. Nézzük a részleteket!

A támogatás a megfelelő befogadóképességű személygépkocsi vásárlása esetén jár, illetve ha annak tulajdonjoga zártvégű pénzügyi lízingszerződés útján kerül az igénylő tulajdonjogába.

Milyen autót vehetünk? A jogszabály szerint a megfelelő befogadóképességű személygépkocsi definíciója: a kérelem benyújtásának időpontjában a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló miniszteri rendelet értelmében személyszállítás céljára készült és jóváhagyott, M1 járműkategóriába sorolt olyan járműkísérő lappal rendelkező gépkocsi, amelyben – a vezető ülését is beleértve – legalább hét állandó ülőhely van, továbbá új járműnek minősül, ide nem értve a lakóautó jellegű járművet.

A szerzési támogatás mértéke 2 500 000 forint, de legfeljebb a megszerzés időpontjában érvényes bruttó vételár 50%-a. Az igénylőnek a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény szerinti nagycsaládosnak kell lennie. Ennek értelmében nagycsaládos az igénylő, ha három gyermeke után családi pótlékra jogosult. Beleszámít a gyermekek számába a 12. hetet már betöltött magzat is. Kitétel, hogy a nagycsaládos igénylőnek (vagy annak házastársának, illetve élettársának) B kategóriás jogosítvánnyal kell rendelkeznie és nem állhat járművezetéstől való eltiltás vagy szabálysértési határozat hatálya alatt. Nem lehet köztartozása, nem állhat semmilyen eltiltás alatt bűncselekmény elkövetése kapcsán, valamint Magyarországon bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel kell, hogy rendelkezzen.

A személygépkocsit megvenni csak a támogatásra való jogosultságot megállapító határozat véglegessé válását követően lehet. A támogatás nem folyósítható, ha az adásvétel vagy a pénzügyi lízingszerződés a határozat véglegessé válásától hat hónapon belül nem jön létre. Az autókereskedő az adásvétel, illetve lízing után az autót “Családbarát Magyarország” logóval látja el, amely három évig nem távolítható el a járműről. A személygépkocsit szintén három évig eladni, illetve átalakítani nem lehet.

A támogatást vissza kell fizetni (kamattal ellátva) többek között abban az esetben, ha a vásárlást követő három éven belül a házasság vagy az élettársi viszony felbomlik, és emiatt nem számít már nagycsaládosnak az igénylő.

A támogatást 2019. július 1. és 2022. december 31. között lehet igényelni. A támogatások elbírálását a Magyar Államkincstár látja el. A kérelmeket a Kincstárnál vagy kormányablakokban lehet majd leadni legkorábban júliustól. A formanyomtatványok a Kincstár honlapján lesznek majd elérhetők.

Személyre szabott személyes tanácsadásért keress bizalommal: bernadett@munkavallaloert.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük